Een braadpan heeft meestal twee handvatten waaraan de pan kan worden opgetild. Over het algemeen is een braadpan gemaakt van metaal zoals gietijzer, plaatstaal, rvs of van aardewerk, meestal met een deksel van hetzelfde materiaal. Er zijn ook gietijzeren braadpannen met een relatief licht plaatstalen deksel.
Een stoofpan en een braadpan is eigenlijk hetzelfde. Vaak worden ze ook sudderpannen genoemd maar ze hebben allemaal hetzelfde doel. Namelijk het langdurig braden en stoven van een gerecht. Heerlijk ingetrokken smaken en bijna uit elkaar vallend vlees, ik kan daar echt van genieten.
Een kookpan gebruik je om bijvoorbeeld aardappels, groenten, pasta of rijst in te koken. Dankzij het deksel blijven het vocht en de warmte in de pan. Een koekenpan is een lage pan met een vlakke bodem en een lange steel. Een koekenpan gebruik je voor het bakken van vlees, vis, groenten en bijvoorbeeld pannenkoeken.
De braadpan is wellicht het type gietijzeren pan waar je als eerste aan denkt of die je als eerste herkent. Dikke bodem, hoge wanden en stevige, goed sluitende deksel. Bekend van het stoven van vlees, maar deze pan kan zo veel meer dan dat.
Een braadpan ofwel sudderpan is ideaal om vlees, gevogelte en wild – aan te braden en dicht te schroeien. Om het vlees dicht te schroeien verhit je de braadpan tot een hoge temperatuur en gebruik je boter of olie. Daarna kan het product in de pan in de oven of op een zacht vuurtje op het fornuis blijven sudderen.
Dat kan bijvoorbeeld koken, braden, bakken of het bereiden van sauzen zijn. Deze indeling is niet geheel waterdicht – in een braadpan kun je ook koken en in een hapjespan kun je ook saus bereiden. De indeling geeft toch een goed beeld van de voornaamste functie van de pannen.
Ook om te stoven en voor het maken van soepen kun je een braadpan heel goed gebruiken. Een braadpan mag eigenlijk in geen enkele keuken ontbreken, dus mocht je er geen hebben dan moet je deze pan zeker overwegen.
Gietijzer wordt in mallen gegoten en na afkoeling wordt de mal weggehaald. Gietijzer herken je aan gietnaden bij gegoten objecten. Het oppervlak is vaak ruw en het is erg hard. Hierdoor ook erg bros en bij het breken van gietijzer zie je een korrelige structuur.
Niet geschikt voor zure ingrediënten
De natuurlijke anti-aanbaklaag die een gietijzeren pan na verloop van tijd krijgt is gevoelig voor zure ingrediënten. Zo is de pan minder geschikt voor het maken van bijvoorbeeld tomatensaus. Dit tast de anti-aanbaklaag aan.
Plaatstalen en gietijzeren pannen komen niet met de antiaanbaklaag zoals je bij de meeste koekenpannen ziet. Deze moet je dus zelf inbranden om de laag te creëren. Zo gaan de pannen een stuk langer mee.
Je gebruikt hiervoor een koekenpan of een hapjespan waarin je een beetje olie of boter doet. Vervolgens bak je een stukje vlees of vis krokant en bruin. Maar ook andere ingrediënten zoals aardappelen, groente of een ei bereid je door middel van bakken.
De keramische pan is de uitkomst voor mensen die gezonder willen en van koken houden. De keramische pan heeft erg veel voordelen ten opzichte van de teflon pan. Los van het feit dat deze geen schadelijke stoffen bevat welke in het lichaam of het milieu komen, wordt het eten op een veel gezondere manier bereidt.
De braadpan is het ultieme hulpmiddel voor het maken voor een stoofpotje. Braadpannen kenmerken zich door een zware, dikke bodem waardoor eten langzaam gaart. Ideaal voor stoofvlees of hachee. Een stoofpan is meestal gemaakt van gietijzer en gaat jarenlang mee.
Pannen zonder een antikleeflaag zijn gemaakt uit roestvrij staal (RVS). Jeroen gebruikt zijn roestvrijstalen pan steevast om een goed stuk vlees te bakken. De stevige bodem en het staal zorgen ervoor dat het vlees meteen dichtschroeit en er een krokant korstje kan vormen.
Met een hapjespan maakt u eenvoudig eenpansgerechten zoals een stamppot of chili con carne klaar. Daarnaast kun je een hapjespan net zo gebruiken als een normale koekenpan. Een hapjespan is dus eigenlijk een koekenpan met hoge rand. Je kunt er vlees of vis in bakken of braden.
Het invetten van de pan met natuurlijke olie
Een aantal soorten die we kunnen aanraden zijn arachide-, zonnebloem- of lijnzaadolie. Het is essentieel dat de olie tegen hoge temperaturen kan, waardoor het een hoog rookpunt heeft (om deze reden is olijfolie niet geschikt om te gebruiken).
Traditioneel wordt deze pan alleen gebruikt voor het braden van vlees, maar hij leent zich ook goed voor het maken van stoofschotels, soepen, ovengerechten het koken van pasta, het maken van jus… wat niet, eigenlijk? Leuk weetje: dit model werd voor het eerst door het merk BK Cookware geïntroduceerd in 1891.
Doordat de gietijzeren pannen de voedingsstoffen in jouw maaltijd perfect bewaren, kan jij er zeker gezond mee koken. Deze pannen kan je zowel inzetten om te grillen, stoven en te braden. Het mooie aan een gietijzeren pan is dat jouw voedingsmiddelen gelijkmatig worden verwarmd.
Austenitisch gietijzer is niet magnetisch. Wordt geringe nikkel-magnesium verbinding toegevoegd, vormt zich grijs gietijzer met bolvormig grafiet het z.g.n. nodulair gietijzer. De grondmassa bestaat uit ferriet en/of perliet. De gemiddelde samenstelling is 3,5% C, 1% Silicium en 0,1% Mangaan.
Sterkte van het materiaal
Gietstaal is minder breekbaar dan gietijzer. Hierdoor is gietstaal minder breekbaar en heeft het een smeltpunt van 1450-1550 gr C. Dit smeltpunt is 200 gr C hoger dan het smeltpunt van gietijzer. Hierdoor worden hogere eisen gesteld aan de oeverbekleding, de gietvormen en de smeltkroes.
En omdat de braadpan van Le Creuset extreem stevig is, zul je je niet druk hoeven te maken of het wel allemaal goed gaat. De deksel van de Dutch Oven kun je op de pan plaatsen, deze sluit namelijk zeer goed af zodat je al het vocht tijdens het koken in de pan houdt. En dat is precies de bedoeling.
In een braadpan kun je ook een roerbakgerecht of een pastasaus bereiden. Het duurt alleen wat langer voordat de hele pan heet is. Een hapjespan is feitelijk een koekenpan met een hogere rechte rand. Vaak wordt er vaak een spatdeksel bij meegeleverd.
Een kookpan gebruik je om bijvoorbeeld aardappels, groenten, pasta of rijst in te koken. Dankzij het deksel blijven het vocht en de warmte in de pan. Een koekenpan is een lage pan met een vlakke bodem en een lange steel. Een koekenpan gebruik je voor het bakken van vlees, vis, groenten en bijvoorbeeld pannenkoeken.