Zonder patentbouten wordt het vastzetten van deurbeslag een lastig verhaal. Het komt vooral goed van pas bij schilden en rozetten rondom een deurklink. We hebben in ons assortiment diverse soorten bouten: van galvanisch verzinkt tot RVS en (smeedijzer) zwart. De galvanisch verzinkte bout is geschikt voor krukrozetten.
Patentbouten voor montage van deurkrukken door de deur heen: per deurkruk worden er twee patentbouten gebruikt die de rozetten, garnituren of onderconstructies van het deurbeslag tegen elkaar trekken. Een patentbout wordt bijna altijd in combinatie met een patenthuls gebruikt.
Wisselstiften met schroefdraad worden gebruikt voor het verbinden van een deurkruk met een voordeurknop op je voordeur. Deze deurkrukstiften worden gebruikt voor het monteren van een set deurkrukken aan beide zijden van de deur. Deurklinken worden standaard verkocht als set van twee stuks.
Boor een gat 'door en door' in beide te verbinden materialen. Neem een passende bout die je vervolgens helemaal door beide te verbinden delen heen steekt. Plaats een veerring aan de moerzijde om te voorkomen dat de bout-moer verbinding lostrilt.
M4 staat voor de maat. een moer M4 past op een draadeind ( of bout etc) M4 ofwel 4 millimeter metrisch draad. Metrisch als in tegenstelling tot bijvoorbeeld Engels ( whitworth) draad.
Bij een zeskantbout of inbusbout met cilindrische kop bepaal je de lengte door te meten vanaf het begin van de schroefdraad tot onder de kop van de bout.
Een ring, sluitring of carrosseriering (in Vlaanderen ook bekend als rondel) is een vlak voorwerp met een gat in het midden dat over een schroef of draadeind past en dat onder een schroef, bout of moer wordt geplaatst.
Een slotbout is een bout met een gladde ronde kop met daaronder een vierkant deel en schroefdraad. Op de schroefdraad past een moer waarmee debout wordt vastgedraaid. De RVS slotbout wordt in het hout gestoken en zo kan de moer vastgedraaid worden zonder dat de kop meedraait.
De meest gebruikte bout is de zeskantbout. Deze bout komt van pas bij houtverbindingen en verbindingen van twee metalen delen. Breng aan de kop- en moerzijde eerst een volgring aan, om te voorkomen dat de bout in het zachte materiaal getrokken wordt. De ring zorgt voor een veel betere drukverdeling op het materiaal.
Deze termen kunnen we onderverdelen in twee delen: Het getal achter de 'M' staat voor de diameter van de bout of de moer. M14 is een dikkere bout of moer dan M12. 1.25 of 1.5 geeft hierbij aan hoe fijn het schroefdraad is.
Er bestaan zeer veel soorten schroefdraad (en normen). Alle schroefdraden zijn echter onder te verdelen in metrisch (spoed in mm en een tophoek van 60 graden) en Engels (spoed in gangen per duim ofwel n/1" en een tophoek van 55 graden).
Bij UNC schroefdraad en UNF schroefdraad wordt er niet meer gewerkt met millimeters (mm) maar met inches ("). Dit is omdat het Amerikaanse schroefdraad is en zij werken met het Imperial stelsel in tegenstelling tot het voor ons wat bekendere metrische stelsel.
De bouten van het merk McGard worden door experts beschouwd als degelijke slotbouten. Wat betreft goedkope bouten versus dure maar goede bouten is ons advies om dan toch net even wat meer uit te geven, omdat goedkoop in dit geval ook duurkoop kan zijn. Ga dus voor kwaliteit.
Afhankelijk van het type auto wat je hebt, gebruik je slotbouten of slotmoeren. Zitten er wielbouten in je velgen, dan gebruik je slotbouten. Zitten er wielmoeren in, dan gebruik je slotmoeren. Als richtlijn kun je nog aanhouden dat je voor stalen velgen en fabrieksvelgen bolconische bouten nodig hebt.
Prijzen van wielbouten & wielmoeren
Een wielbout in kwaliteit van originele productie kost nooit minder dan 7 euro.
De Sluitring voorkomt dat de constuctie beschadigd bij het aandraaien. De Carrosserieringen verdeelt de kracht van de bevestiging op een groter oppervlak. De Carrosseriering in dunne uitvoering is minder geschikt voor buiten, vanwege het dunne zinklaagje.
Plaats een veerring aan de moerzijde om te voorkomen dat de verbinding lostrilt. Plaats op de kop een passende sleutel voor het aandraaien en plaats op de bijpassende moer een geschikte steek- of ringsleutel. Draai de moer stevig op de bout terwijl u de kop fixeert.
Veerringen worden ook wel borgringen genoemd en gebruikt men om bouten, moeren en schroeven aan te draaien en ervoor te zorgen dat deze niet zomaar los trillen.
Voordelen van fijne schroefdraad
Fijne schroefdraad is makkelijker te tappen in harde materialen en dunwandige buizen. Fijne schroefdraden hebben minder koppel nodig voor gelijkwaardige boutvoorspanningen. Fijne schroefdraden hebben minder de neiging om los te raken omdat de draadhelling kleiner is.
Deze draad - vaak ook gasdraad genoemd - kom je vaak tegen op malleabele fittingen en appendages. BSP draad bestaat in 2 varianten, namelijk BSPP en BSPT. BSPP is rechte schroefdraad, de laatste P staat voor 'Parallel'. De draadmaat wordt vaak aangeduid met een 'G', bijvoorbeeld G 1/2”.