in tegenstelling tot wat in het verleden werd geadviseerd behoeven kinderen met impetigo niet strikt noodzakelijk thuis te worden gehouden van school of crèche. De aandoening is besmettelijk maar niet zo besmettelijk dat de de algemene gezondheid van andere kinderen in gevaar komt.
Krentenbaard gaat binnen 1 tot 3 weken over. Bij de meeste mensen blijven er geen littekens over. Als u een donkere huid heeft, kan het zijn dat er nog een tijd lichte of donkere plekken te zien blijven.
Krentenbaard komt vaak voor bij kinderen die jonger zijn dan twaalf jaar. Het is heel besmettelijk, maar gelukkig niet gevaarlijk. Krentenbaard gaat binnen één tot drie weken vanzelf weer over, dan zie je er helemaal niets meer van.
Bij talrijke letsels of indien de impetigo de lichaamsopeningen aangetast heeft (zoals de navel), is een orale antibioticakuur de beste keuze. In het algemeen werkt de behandeling na 24 à 48 uur: de letsels zijn dan opgedroogd en het kind is niet langer besmettelijk.
Krentenbaard kan jeuken. De huid daaronder blijft nog enige tijd rood, maar geneest uiteindelijk zonder dat er littekens achterblijven. Bij een heftige infectie kunnen kinderen ziek zijn met koorts en opgezwollen lymfeklieren.
Was vaker je handen, verschoon beddengoed wat vaker en probeer zo min mogelijk speelgoed, kleding of andere spullen te delen. Probeer niet te krabben of de uitslag aan te raken. Door aanraking loop je namelijk de kans om de bacterie die krentenbaard veroorzaakt over andere delen van het lichaam te verspreiden.
Krentenbaard heelt in de meeste gevallen vanzelf binnen twee a drie weken. Helaas is het meestal niet te doen voor volwassen mensen om met deze uitslag op hun werk te verschijnen. De besmetting is enkel groot in het beginstadium, maar de ingedroogde korsten – die niet meer besmettelijk zijn – geven een naar gezicht.
Impetigo is een oppervlakkige infectie van de huid en komt vooral voor bij jonge kinderen. Krentenbaard is een impetigo infectie in het gezicht. De huidinfectie komt door 2 bacteriën (streptokokken of stafylokokken) en is heel besmettelijk. Meestal kan het geen kwaad en geneest het vanzelf.
Impetigo wordt veroorzaakt door een oppervlakkige infectie van de huid door stafylokokken , streptokokken of door beide bacteriesoorten. In Europa vinden we vaak een (penicilline resistente) stafylokok als boosdoener. In de tropen of subtropen wordt impetigo vaker door een streptokok veroorzaakt.
Krentenbaard (of impetigo) is een veelvoorkomende huidinfectie, waarbij er rode plekken en blaasjes op je huid ontstaan. De infectie ontstaat meestal rond de neus of mond, maar kan op het hele lichaam voorkomen. Als een blaasje of plekje kapot gaat, ontstaat er een korstje. Zo'n korstje lijkt op een krent.
De infectie zit meestal rond neus of mond, maar kan op het hele lichaam voorkomen. Impetigo wordt altijd behandeld, omdat het besmettelijk is en zich gemakkelijk verspreidt in de familie, in de kinderopvang en op school. Besmetting is mogelijk zolang de wondjes niet zijn ingedroogd en genezen.
De tijd tussen besmet raken en het krijgen van bultjes en blaasjes is 4 tot 14 dagen. De bacterie zit in de neus en keel van iemand die besmet is. Veel mensen dragen de bacterie bij zich zonder dat zij zelf klachten krijgen. Door hoesten, niezen en praten, komen kleine druppeltjes met de bacterie in de lucht.
Probeer de wondjes niet aan te raken. Was je handen regelmatig. Houd de nagels schoon en kort. Gebruik na het douchen telkens een schone handdoek.
Wanneer de infectie heftig is, kunnen de kinderen soms ziek zijn met koorts en opgezwollen lymfklieren. Bij verder gezonde mensen geneest de infectie doorgaans spontaan na 2-3 weken. Minder vaak wordt impetigo met grotere blaren gezien, 1-2 centimeter groot. Zij blijven enkele dagen bestaan voordat ze openbarsten.
Bij impetigo en impetiginisatie heeft lokaal fusidinezuur de voorkeur. Bij diepe huidinfecties zijn meestal orale antibiotica geïndiceerd of is operatief ingrijpen noodzakelijk. Bij orale antimicrobiële behandeling heeft een smalspectrum-penicilline de voorkeur.
De bacterie kan dieper in het lichaam komen en verschillende ziektebeelden veroorzaken, zoals bloedvergiftiging, endocarditis (ontsteking aan de hartkleppen), abcessen, botontsteking, gewrichtsontsteking en longontsteking. Sommige Staphylococcus aureus-bacteriën kunnen giftige stoffen (toxinen) aanmaken.
Bijvoorbeeld bij ontstoken eczeem, krentenbaard, infecties in huidplooien en bij infecties van het nagelbed. Meestal schrijven artsen in dat geval fusidinezuur in een crème of zalf voor. Fusidinezuur bestrijdt verschillende soorten bacteriën. Na een paar dagen merkt u dat de klachten afnemen.
Fusidinezuur doodt bacteriën (antibioticum). Bij infecties van de huid zoals krentenbaard en ontstoken eczeem (jeukende uitslag). Fusidinezuur werkt binnen een paar dagen. Smeer de crème of zalf dun.
Hoe kun je krentenbaard behandelen? # Het is belangrijk om de wondjes met rust te laten. Krab niet en houd de nagels schoon en kort. # Was je handen met regelmaat en gebruik hierbij gewone zeep.
Laat het kind niet aan de plekken krabben, om herbesmetting te voorkomen. Gebruik voor het kind een eigen handdoek. Plak de blaasjes niet af met een pleister. Het zal tot broei leiden die de infectie zal vergroten.
"Eerst begint je huid licht te kloppen en een uur later zitten de plekken er meestal al. Vervolgens gaan de blaasjes trekken, jeuken en prikken. Na een aantal dagen barsten ze open en dan komen er korstjes op, die zo'n twee weken blijven zitten."
Kan ik zwemmen met krentenbaard? Het blijkt dat de besmetting van krentenbaard in chloorwater erg mee valt. Dit houdt in dat de besmetting niet zo gemakkelijk verloopt in het water als directe aanraking. Toch is het niet verstandig om te gaan zwemmen met krentenbaard.
Huidinfecties kunnen veroorzaakt worden door bacteriën, schimmels, virussen, gisten of parasieten. De infectie kan spontaan ontstaan, na een beschadiging van de huid of via een haarzakje. Enkele voorbeelden zijn schimmels, krentenbaard en folliculitis.