Laat de cake na het bakken eerst goed afkoelen. Verpak de afgekoelde cake dan luchtdicht, in een trommel, bewaardoos of plastic folie. Bewaar een cake altijd buiten de koelkast.In de koelkast droogt cake uit.
Zelfgemaakte cake bewaren
Wat je ook doet, zet je cake nooit in de koelkast. Door de lage temperatuur droogt de taart supersnel uit. Het aanrecht is de plek waar je jouw baksel het best bewaard. Strak verwikkeld in vershoudfolie houdt hij het hier één week vol.
Je cake heeft ergens tussen de tien minuten en een paar uur nodig om af te koelen voordat je hem helemaal kunt hanteren zonder bang te hoeven zijn dat hij uit elkaar valt. Als je hem in aluminiumfolie of plastic wikkelt, kun je de cake in de koelkast of vriezer bewaren .
Het snelst koelen je baksels af wanneer je ze op een rooster zet, omdat de lucht eromheen kan circuleren en zo ook de onderkant afkoelt. Je kunt hiervoor het rooster van je oven gebruiken maar er zijn ook speciale koelroosters en -rekken te koop.
Cake bewaren
Verpak de cake na het bakken in aluminiumfolie en laat de cake op het aanrecht staan. Je kan de cake ook in plakjes snijden en in een luchtdichte trommel bewaren, als je een sneetje brood in de trommel legt dan blijven de plakjes cake langer vers en drogen de plakjes niet uit.
Wikkel deze strak in plasticfolie, van boven, zijkanten en onderkant, zodat het plastic de zijkanten van de taart raakt (d.w.z. drapeer het plastic niet alleen over de bovenkant). Als je geen plasticfolie hebt, kies dan voor een plastic hersluitbare zak.
Cake weer in de oven? Wanneer de cake al is afgekoeld is het helaas niet meer mogelijk om hem opnieuw af te bakken. Het baksel moet namelijk weer helemaal opwarmen totdat de kern begint te garen.
Als de cake eenmaal gaar is, haal je hem uit de oven en zet hem voorzichtig op een rooster. Laat hem zo 10 minuten staan, en wacht even met de cake lossen, echt geduld loont. Maak nu de eventuele vastzittende randjes los met je vingers. Neem een doek of ovenwanten en schud een beetje met de vorm zodat de cake loskomt.
Als je cake uit de oven komt, kun je hem beter niet gelijk uit de vorm halen. Laat hem eerst een klein beetje afkoelen, zodat hij stevig kan worden. Het is echter wel belangrijk om hem niet helemaal in de vorm te laten afkoelen. De condens van de warmte blijft dan namelijk in de vorm hangen en trekt weer in je baksel.
Hoe warmer je bakt, hoe meer vocht er tijdens het bakken verdampt. Als er teveel vocht verdampt, wordt je cake droog. Bak hem dus liever wat langer op een langere temperatuur. Of verkort juist de baktijd, dat geeft ook een wat 'kleffer' resultaat.
Meer lagen betekent meer lucht, waardoor je cake sneller afkoelt. Je moet voorzichtig zijn in deze fase en ervoor zorgen dat de cake minstens 10 minuten buiten de pan heeft gestaan voordat je dit probeert. Zet je cake in de koelkast of vriezer! Dit is de makkelijkste en meest effectieve manier om je cake af te koelen .
De ovendeur mag altijd geopend worden tijdens het bakken. Er zal natuurlijk een warmteverlies optreden in de oven en dit zal het bakproces vertragen. In principe moet gebak tijdens de volledige baktijd op dezelfde temperatuur gebakken worden.
Bewaar je cakes in plaats daarvan op kamertemperatuur. (Als je lagen op elkaar stapelt, moet je ze even kort laten afkoelen voordat je de uiteindelijke cake in elkaar zet. Dat maakt het makkelijker.) Laat ze een tot drie dagen staan : de smaken worden na een dag sterker en worden alleen maar sterker als je langer wacht.
Laat producten snel afkoelen
Laat kliekjes eerst afkoelen voordat je ze in de koelkast of vriezer zet. Zet je ze te snel in de koelkast, dan wordt de temperatuur in de koelkast te hoog en bederven je boodschappen sneller. Zet je ze te snel in de vriezer dan krijg je last van ijsvorming rond het product.
Je cake heeft de warmte nodig om te rijzen in de oven en daarmee ook stevig te worden. Je verstoort dit proces door het ovendeurtje te openen. Er komt dan koude lucht bij je cake en als schrikreactie kan je baksel compleet mislukken. In het geval van een cake zakt hij dus in.
Prik met een satéprikker of metalen pennetje in het midden van de cake.Komt de prikker er schoon en droog uit, dan is de cake gaar. Kleeft er nog beslag aan de prikker dan is de cake nog niet gaar en kun je de cake nog even in de oven laten staan.
Zet je cakevorm op een rooster: zo kan de lucht er vlotjes rond circuleren. Op deze manier kan ook de bodem (waar er restjes zouden kunnen achterblijven) wat afkoelen. In tijdnood? Zet je cake dan even in de koelkast.
Waarom is mijn cake niet luchtig? Dit kan aan meerdere dingen liggen. Of je hebt de eieren niet goed genoeg geklopt.Of er zit teveel bloem in het recept.
Verlaag de oventemperatuur: de warmte doet de buitenkant van de cake te snel bakken en krijgt niet de tijd om het midden te bereiken. Dek je cake af door aluminiumfolie of een bakplaat over je cake te leggen.
De meest aantrekkelijke eigenschap van versgebakken cake (of brood) is precies die heerlijke korst. Na verloop van tijd verdwijnt ze. Er bestaan geen wondermiddelen om ze lang te behouden. Je zou de cake eventueel kunnen instrijken met een dun laagje water en hem dan kort in een hete oven stoppen.
Enkele favoriete baktips van Dawn:
Bak je cakes op 325°, niet op 350° . Hierdoor zal je cake meer rijzen. Vet de zijkanten van je bakvorm niet in. Als je de zijkanten van de vorm invet, zal je cake niet over de randen van de vorm klimmen en hoog worden.
Je kunt het beste de bakvorm invetten met bakspray of boter en het vet verdelen met een kwastje. Zodoende raak je elk hoekje en is de kans dat er wat blijft plakken het kleinst. Je kunt nog ervoor kiezen om de vorm na het invetten te bestuiven met wat bloem.
Laat de cake na het bakken eerst goed afkoelen. Verpak de afgekoelde cake dan luchtdicht, in een trommel, bewaardoos of plastic folie. Bewaar een cake altijd buiten de koelkast.In de koelkast droogt cake uit.
Een ingezakte cake, of een exemplaar met vochtige randen of bodem: allemaal aanwijzingen die leiden naar het (te) kort laten afkoelen. De afkoeltijd is per baksel anders. Bij een cake kun je uitgaan van minimaal 30 minuten voordat je 'm aansnijdt.
Bij een cake is het belangrijk dat het beslag glad en luchtig is. Let er wel op dat je niet te lang het beslag door mixt, want dat kan cake juist droog worden in plaats van luchtig.