Door te zwemmen in vervuild water kan men de bacterie oppikken. Veel voorkomende symptomen zijn sufheid, braken, diarree, geelzucht, nervositeit en bloedverlies via de urine. Dode eenden en vissen kunnen voor botulisme zorgen.
Aan de strandvlaggen in verschillende kleuren langs de kust kunt u zien of het veilig is om te zwemmen in zee. Zo geeft een rode vlag het advies aan om niet te zwemmen. Een strand is volgens de wet niet verplicht om een strandvlag te gebruiken.
In principe mag je overal in Nederland in het buitenwater zwemmen, behalve daar waar het expliciet verboden is: bij vaarroutes en bij bewegende bruggen en dergelijke. De grotere meren en plassen zijn over het algemeen van goede kwaliteit. In kleinere sloten kun je beter niet zwemmen.
Je gaat veel te ver de zee in
Wij adviseren altijd: zwem langs de kust, dan kunnen wij je goed in de gaten houden. Hoever ze dan in de zee in moeten gaan? Tot aan je knieën. En dan kan je zwemmen.
Zwemmen bij een draaikolk
Bij een draaikolk wordt er water in de kolk gezogen, maar komt er even later ook weer uit. Als je als zwemmer in een niet te grote draaikolk terecht komt, kom je er ook vanzelf weer uit. Rustig blijven is het beste.
Voordelen van zeewater voor de huid
De natuurlijke mineralen in zeewater hebben een antibacteriële en ontstekingsremmende werking. Dit zorgt ervoor dat wondjes sneller genezen en huidirritaties en puistjes minder worden. Zwemmen in zeewater kan ook voordelen bieden voor mensen die last hebben van lichte acne.
Gewoon fris. Al voel je je misschien heel schoon na rondgedobberd te hebben in het water, toch is het niet heel hygiënisch om niet te douchen: je hebt je waarschijnlijk enorm ingespannen (hallo zweet) en er kan altijd viezigheid op je achterblijven. Even goed inzepen na het zwemmen dus.
Duiken en springen van bruggen en sluizen is gevaarlijk en niet toegestaan. Dat is niet alleen vanwege het varende verkeer (de brug ontneemt je mogelijk het zicht op naderende schepen), maar ook omdat het vaak troebele water maakt dat de diepte niet goed in te schatten is.
Mag ik zwemmen tijdens mijn menstruatie? Ja!De voordelen van tampons zijn vanzelfsprekend wanneer je sport tijdens je menstruatie, vooral als je wil gaan zwemmen. Je hoeft je geen zorgen te maken over lekjes want de tampon absorbeert het vocht al in je vagina.
De golven en stroming in de zee zijn onvoorspelbaar en kunnen je kind onverwacht uit het evenwicht brengen. Je kind valt misschien zo maar om. Maar dat is geen reden om bandjes om te doen. Door de wind is er kans dat je kind met bandjes sneller afdrijft.
Het belangrijkste is te blijven drijven. Wie goed kan zwemmen, kan parallel aan de kust gaan zwemmen; zo kom je uit de mui. Als dit niet lukt: laat je rustig met de stroming meevoeren tot achter de zandbanken en de golven. De mui neemt daar in kracht af.
De ideale watertemperatuur voor recreatief zwemmen is circa 28 graden. Voor kleine kinderen en ouderen is 29-30 graden zelfs nog iets beter en voor wedstrijdzwemmen is 26-27 graden het beste.
Hoe ziet blauwalg eruit? Bij het ontstaan van blauwalg vormen zich drijflagen, die zich makkelijk ophopen aan de oevers, op stranden of in jachthavens. De kleur kan variëren van heldergroen, groenblauw tot helder blauw. Dit verklaart de naam.
Zwemmersjeuk wordt veroorzaakt door de larven van een platworm, die in de uitwerpselen van eenden en andere watervogels zitten. Vooral bij warm weer kunnen in zoet natuurwater veel van deze larven zitten. Ze proberen in de huid te kruipen, waar ze meteen overlijden en dus verder geen kwaad kunnen.
Wat doet blauwalg met je? Sommige blauwalgen zijn giftig. Het is dan ook af te raden om te zwemmen in water waar veel blauwalgen in zitten. Blauwalgen geven huidirritatie en als u blauwalg binnen krijgt kan dat maag-en darmklachten veroorzaken.
We adviseren om direct contact met slootwater te vermijden, ook vanwege het (zeer kleine) risico op de een infectie met leptospirose-bacteriën. Deze bacteriën worden door ratten uitgescheiden. Sproei uw tuin niet met slootwater.
Je mag zwemmen in publieke binnen- en buitenzwembaden.Je mag ook gaan zwemmen in vijvers of meren van recreatiedomeinen. Dat kan alleen als er redders in de buurt zijn. Voor zwemmen in de zee gelden dezelfde regels.
Door de druk van het water wordt je bloed naar het centrale gedeelte van je lichaam geduwd.Je bloedvaten en nieren denken dat er te veel water in je lichaam zit en je nieren gaan dit uitscheiden. Hierdoor moet je tijdens het zwemmen vaak plassen.
Doordat je wordt omringd door water zul je het vochtverlies nauwelijks opmerken, maar tijdens het zwemmen (of bewegen in het water) ben je wel degelijk aan het zweten. Vaak begin je ook na je zwembadbezoek flink te zweten of krijg je last van hoofdpijn.
Wanneer jij veelvuldig in de zee zwemt en je niet grondig afspoelt, loop je het risico op huidinfecties, irritaties en zelfs ziektes. Daarom is het noodzakelijk om na ieder stranddagje – en zeker wanneer je dus in de zee hebt gezwommen – even grondig te douchen.
Hoe warmer het water, hoe prettiger micro-organismen zich voelen. Wondjes opgelopen door een stuk koraal of een rots in zee raken soms vervelend geïnfecteerd. Studies laten zien dat er in veel warme kustgebieden bacteriën en virussen in het water zitten, die van mensenuitwerpselen komen.
Nadelen van zeewater voor je haar
Het slechte aan zout water is dat het je haar flink kan uitdrogen, waardoor het poreus wordt en sneller afbreekt. Op het strand ben je al gauw geneigd om het haar even vast te binden met een elastiekje, maar dit is dus geen goed idee wanneer je net uit zee komt.
Zout kan de waterhoudende capaciteit van de huid verhogen; het zoute water zorgt ervoor dat de bovenste huidlaag (stratum corneum) niet teveel water verliest.