Een wijnvlek is een aangeboren verkleuring van de huid, meestal paars tot roze van kleur. Meestal vind je een wijnvlek in het gezicht op in de hals van een baby. Doordat deze huidaandoening is aangeboren, zal het meteen na de geboorte zichtbaar zijn. Zo'n 0,5% van de baby's wordt ermee geboren.
Het is een onschuldige huidaandoening die gelukkig geen kwaad kan. Wijnvlekken komen soms wel voor in combinatie met andere aandoeningen. Helaas zal deze vaatafwijking nooit spontaan verdwijnen. Gelukkig kan een vaatlaser de roodheid, dus de bloedvaatjes in de wijnvlek, doen afzwakken of zelfs helemaal doen verdwijnen.
Een wijnvlek ziet eruit als een roze tot paarse verkleuring, dikwijls ter hoogte van het gelaat maar soms ook op andere plaatsen van het lichaam. Bij de geboorte ziet de vlek er vaak vlak en roze uit, maar met het ouder worden kunnen de bloedvaatjes nog meer uitzetten waardoor de wijnvlek donkerder en dikker wordt.
Een wijnvlek is een aangeboren vaatafwijking in de huid. Deze afwijking is al bij de geboorte zichtbaar en wordt gekenmerkt door uitgezette, paars-rode bloedvaatjes. Er is geen sprake van groei door celvermeerdering. Wijnvlekken worden ook wel capillaire malformaties genoemd.
De wijnvlek ontstaat doordat de kleine haarvaatjes (capillairen) in de huid uitgezet zijn. Wijnvlekken komen soms samen voor met andere afwijkingen, bijvoorbeeld bij het Sturge-Weber syndroom, CMTC of Klippel-Trenaunay.
De medische term voor een moedervlek is een “naevus naevocellularis”. (naevus = moedervlek; naevocellularis = pigmentcellen). Een moedervlek kan al bij 1 op de 100 pasgeborenen bij de geboorte te zien zijn. Meestal zijn moedervlekken pas tussen de 10e en 30ste levensjaar te zien.
Ongeveer een derde van de baby's wordt geboren met kleine roze of rode vlekken op de huid. Deze vlekken zijn vaak grillig gevormd en bevinden zich in de nek of op het gezicht, meestal op de neus, het voorhoofd of de oogleden. Een ooievaarsbeet is een kleine huidaandoening die onschadelijk is en vanzelf verdwijnt.
Wijnvlekken verwijderen met een laserbehandeling
Een wijnvlek, ook wel naevus flammeus, is een afwijking waar veel mensen last van hebben. Ze kunnen op verschillende plekken voorkomen, bijvoorbeeld op het lichaam of in het gezicht. Met behulp van een laserbehandeling kun je de wijnvlek verwijderen.
Een laserbehandeling is de meest efficiënte manier om wijnvlekken te behandelen, omdat er tot op de millimeter bepaald kan worden welk gebied aangepakt moet worden. Met laser ontstaat er een mogelijkheid om effectief in een diepere huidlaag te behandelen.
Een wijnvlek is een roze tot paarse verkleuring. Een wijnvlek is aanwezig bij de geboorte en groeit mee met de leeftijd. Bij de geboorte ziet de vlek er vaak vlak en roze uit, maar op oudere leeftijd kunnen de bloedvaatjes nog meer uitzetten waardoor de wijnvlek donkerder en dikker wordt.
De ooievaarsbeet zou dan zogenaamd een afdruk zijn van de snavel in zijn nek. Als de vlek groeit of hobbelig is, heb je misschien te maken met een aardbeienvlek of een wijnvlek. De wijnvlek is vaak wat groter en paars van kleur en verdwijnt niet vanzelf.
Oorzaak en ontstaan
Hemangiomen ontstaan als bloedvatcellen zich snel delen en extra bloedvaten vormen. We weten niet wat daar de oorzaak van is. 4 tot 5% van de baby's heeft een hemangioom dat bij de geboorte vaak nog niet of nauwelijks zichtbaar is.
Oorzaak van een ooievaarsbeet
De bloedvaten staan door de misvorming verder open en laten daardoor meer bloed door. Doordat ze meer bloed doorlaten, heeft de plek een roze/ rode kleur. Als je kind een ooievaarsbeet heeft, dan zijn de bloedvaten op de bewuste plek van de huid licht misvormd.
Hoe krijg ik moedervlekken? Soms is een moedervlek al bij de geboorte aanwezig; dit heet een aangeboren moedervlek. De meeste moedervlekken ontstaan tussen uw 3e en 20ste jaar. Hoeveel u in uw leven met onbeschermde huid in de zon heeft gezeten heeft invloed op het aantal moedervlekken dat u heeft of krijgt.
Een mongolenvlek is een blauwgrijze vlek die vaak voorkomt bij pasgeboren baby's met een donkere huid. De vlekken zijn een paar centimeter groot en komen meestal voor op de onderrug of op de billen. Ze kunnen ook groter zijn en op andere plaatsen voorkomen.
Wat is deze aandoening? Het Sturge-Weber syndroom (SWS) is een variabele aandoening met een progressief beloop dat op zich moeilijk te voorspellen valt. De kernsymptomen zijn een wijnvlek, meestal eenzijdig op het voorhoofd en rondom het oog. Het syndroom van Sturge-Weber is aangeboren, maar niet erfelijk.
Wijnvlekken komen bij 3 op de 1000 pasgeborenen voor en evenveel bij jongens als bij meisjes. Zelden ontstaan zij op latere leeftijd. Zij komen minder voor bij Aziaten en Afrikanen.
Een blauw/paarse verkleuring van de wijnvlek is een goed teken, er is dan sprake geweest van goede absorptie van het licht. Deze verkleuring kan na een aantal dagen bruiner worden (stolling van het bloed). Dit kan een beetje jeuken.
Tip 1: Zout in de wond
Een van de bekendste manieren om rodewijnvlekken te verwijderen is door zout op de vlek te strooien. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is keukenzout en lauw water. Strooi flink wat zout op de vlek en laat dit ongeveer 3 minuten intrekken, zodat het zout de vlek kan absorberen.
Sangria! Sangria verwijder je op dezelfde manier als rode wijn. Behandel de vlek meteen met zout of giet er witte wijn of sherry over. Je kan ook eerst het vocht opdeppen met een handdoek maar zorg ervoor dat je niet wrijft: zo duw je de vlek enkel dieper in de vezels van het beschadigde kledingstuk.
Een aardbeivlek is een rode, paarse, blauwe of huidkleurige bult. In de bult zitten bloedvaatjes. De vlek wordt na een paar jaar vanzelf minder. Een behandeling is meestal niet nodig.
U kunt een ooievaarsbeet herkennen aan: Roze en/of rode vlekken op of rond het gezicht van uw baby. Bij veel baby's zitten de vlekken in de nek, oogleden of het voorhoofd, maar in principe kunnen de vlekken over het hele lichaam voorkomen. Als de plek op het voorhoofd zit, wordt dit ook een 'engelenkus' genoemd.
Hoe ziet een ooievaarsbeet eruit ? We zien bleekroze fijne wegdrukbare vaatjes of vlekjes in de nek, die duidelijk wordt als het kind huilt of zich opwindt. Dezelfde afwijking kan ook zitten op het voorhoofd en/of op de oogleden.