Houtvezel, papiersnippers en hennepvezel zijn geschikte bodembedekkers voor je hamster. Tip: Gebruik bodembedekkers van onbewerkt hout om de gevoelige luchtwegen van je hamster te beschermen.
Op de bodem mag een lekker dikke laag bodembedekking liggen. Hamsters graven namelijk graag tunnels en houden er van om ondergrondse kamers te bouwen. Houtvezel en Supreme bedding zijn goede voorbeelden hiervan.
Beter mengen met: Vanuit HamsterScaping adviseren we je graag om zaagsel te mengen met een andere bodembedekking. Op deze manier creër je meer volume en daardoor wordt er minder stof ervaren. Het beste kan je Zaagsel mengen met Hennepvezel & Cotton. , het merk Plospan wordt als fijnst ervaren.
Papier en hooi zijn hierbij prima bruikbaar. Het goedkoopst is om toiletpapier of keukenpapier te nemen. Dit papier houdt de hamster niet alleen warm, hij kan er ook zonder gevaar lekker aan knagen om er een nestje van te maken. Kies wel voor niet-geparfumeerd papier dat niet is voorzien van patronen en afbeeldingen.
Katoen & Katoen voor knaagdieren en konijnen!
Deze bodembedekking is zeer geschikt om te scapen voor kleine knaagdieren, zoals Muizen, Dwerghamster, Hamsters en Gerbils. Het is een makkelijk en prettig graafbare bodembedekking waarin tunnels goed blijven staan.
Populier multiplex is erg geschikt en vrijwel in elke bouwmarkt in verschillende diktes te verkrijgen. Ander geschikt hout is bijvoorbeeld, peer, berk, appel of els, maar deze soorten zul je niet zo snel in een bouwmarkt tegenkomen.
Hamsterwatten zijn synthetische of katoenen watten, al dan niet gekleurd, die in winkels worden verkocht als zijnde “goed” nestmateriaal voor hamsters. In het Engels heet het “fluffy bedding”.
Hamsterkooi inrichten met strooisel
In de hamsterkooi mag strooisel daarom nooit ontbreken. Zaagsel en houtsnippers zijn ideaal als inrichting van de hamsterkooi. Breng een dikke (tot 10 cm) laag aan als bodembedekking zodat de hamster lekker kan graven. Gebruik altijd strooisel dat is gemaakt van onbewerkt hout!
Een hamsterkooi waar een dikke laag bodembedekking in zit, hoef je slechts eens per 3 tot 4 maanden schoon te maken. Maak de plasplekjes, het nestje, het loopwiel en de zandbakjes om de paar dagen schoon en controleer of de hamster een voervoorraad heeft die mogelijk gaat bederven.
Een hamster is een nachtdier. Daardoor is hij juist 's nachts actief en maakt dan soms flink wat herrie. Zet hem dus niet op je slaapkamer!
In plaats van wassen met water, houdt je hamster van een zandbad. Geen zandbak, maar een zandbad. Ze gebruiken het zand om hun vacht mooi en schoon te houden, en doen dit ook helemaal zelf. Mocht jouw hamster nou stinken naar urine of iets anders, vul dan een bakje met zand en zet het in de kooi.
Geef als basisvoeding een compleet pelletvoer voor hamsters, daarin zitten alle voedingsstoffen die de hamster nodig heeft. Geef ook steeds hooi van een goede kwaliteit. Je kan dit aanvullen met muesli met noten en zaden, droge kattenbrokken, levende krekels en gewassen en versneden groenten en fruit.
Hooi en fijngehakt stro zijn niet geschikt als bodembedekking, ze nemen te weinig vocht op en kunnen een broeikast worden van luizen, parasieten en bacteriën. Wel kan een kleine hoeveelheid van dit hooi of stro dienst doen als nestmateriaal. Hooi wordt soms ook als aanvullend voer gebruikt.
Zorg er wel voor dat je hamster handtam is en dat je in een veilige, omsloten ruimte met haar speelt. Knuffel je hamster en laat haar over je heen kruipen. Hamsters houden ervan om geknuffeld te worden, zolang je niet te hard knijpt, en ze zullen het ook leuk vinden om jou te verkennen.
Hamsters worden helaas niet heel oud. De gemiddelde levensverwachting voor deze knagers is ongeveer 2 a 3 jaar. Daarbij hangt de leeftijd die hamsters bereiken af van het ras en de leefomstandigheden. Goede verzorging onder ideale omstandigheden verlengt de levensverwachting van het diertje.
Conclusie. Hamster zand is prima materiaal om in een bakje te hebben en die in de kooi te doen. Het heeft een erg goede werking op de vacht en huid van het knaagdiertje. Daarnaast zorgt het ervoor dat hamsters hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen.
'Een slapende hamster moet je nooit wakker maken' wordt er altijd gezegd. Nou dit valt reuze mee hoor, je mag het beestje zo nu en dan best wel een keer wakker maken., maar doe dit altijd rustig en voorzichtig door middel van je stem.
Hamsters kunnen het snel te warm of te koud krijgen. Heel belangrijk is dat de hamsterkooi nooit in direct zonlicht wordt geplaatst, niet in de buurt van de verwarming, haard of ventilator staat, niet in een badkamer wordt geplaatst of op plaatsen waar het vochtig is of waar het tocht.
Hamsters drinken vrij weinig. Gemiddeld drinken ze 4 ml tot 6 ml per dag. Dit verklaart waarom je ook geen grote drinkfles nodig hebt. Het is sowieso altijd verstandiger om voor een klein hamster drinkflesje te gaan.
Ze kunnen er in stikken en hun ledematen kunnen er in verstrikt raken.
Als je kiest voor een kleine hamstersoort zoals de dwerghamster, moet de hamsterkooi minimaal 70 bij 50 cm of 80 bij 40 cm zijn. Als je kiest voor een grotere hamstersoort zoals de goudhamster, moet de hamsterkooi minimaal 100 bij 50 cm zijn. Natuurlijk is een nog grotere hamsterkooi altijd beter!
hamsters slapen overdag, maar aangezien ze ook een wintervacht krijgen door de afnemende hoeveelheid licht, zullen ze er (onbewust) toch wel iets van merken ofzo. x. Als het gewoon licht is op jouw kamer heeft je hamster gewoon genoeg licht. En het zijn toch nachtdieren dus overdag zijn ze amper wakker.
Deze watten zijn echter zeer gevaarlijk!!! De diertjes kunnen er in verstrikt raken en wanneer ze het opeten, geloof me, dat doen ze, zal het vast blijven zitten in de ingewanden en het diertje zal sterven.
Hamsters zijn echte nestbouwers, ze moeten dus ALTIJD nestmateriaal tot hun beschikking hebben! Naast een huisje, loopradje en bodembedekking is nestmateriaal één van de belangrijkste benodigdheden! Je hamster heeft zacht nestmateriaal nodig om zijn slaaphuisje te bekleden. De dieren doen dit in het wild namelijk ook.
Wat is hamsterscaping? Bij hamsterscaping wordt het hamsterverblijf op een natuurlijke manier ingericht en vormgegeven. Het belangrijkste is het inspelen op de natuurlijke behoefte van uw hamster door ervoor te zorgen dat hij kan klimmen, verstoppen en graven.