Spreek je docent altijd aan met: Dear Prof./Professor Jones.
Bij communicatie met een docent, assistent of administratief personeel gebruik je het beste een formele aanspreking zoals 'Geachte professor', 'Geachte mevrouw' of 'Geachte heer '. Als de ontvanger heeft aangegeven dat je zijn of haar voornaam mag gebruiken kan je 'Beste ....' als aanspreking gebruiken.
Aanhef van de brief
Waar u in het Nederlands Geachte of Beste gebruikt, begint u een Engelse brief altijd met Dear. Ook als u de geadresseerde niet kent. Bijvoorbeeld: Dear Sir/Madam, Dear Ms Jones, Dear Customer. Let goed op de hoofdletter na Dear, ook bij een zelfstandig naamwoord als Customer.
Spreek een docent altijd met zijn of haar titel aan, bijvoorbeeld: Dear Prof./Professor Jones. Niet elke docent verwacht dat je zijn of haar titel gebruikt, maar het kan nooit kwaad om dat toch te doen.
Een hoogleraar voert de titel professor. De afkorting daarvan is prof. In bijvoorbeeld de adressering van een brief staat prof. altijd voor andere academische titels als dr., mr.
De aanspreking
Als je die kent, vermeld dan de academische titel ('prof.' of 'dr.') plus de achternaam. Is de academische titel niet duidelijk en ken je enkel de voor- en achternaam, spreek die persoon dan aan met 'heer' of 'mevrouw' plus achternaam.
Een zakelijke Engelse brief begin je altijd met de adressen van afzender en ontvanger en de datum. Daarna volgt de aanhef. Deze begint met 'Dear', gevolgd door de aanspreekvorm. Mannen spreek je aan met 'Mr', maar voor vrouwen gebruik je 'Miss' (ongetrouwd), 'Mrs' (getrouwd) of 'Ms' (onbekend).
leraar {de}
teacher {znw.}
De gebruikelijkste manier om een e-mail te beëindigen is 'Kind regards'. Een andere optie die vaak gebruikt wordt, is 'Best wishes'. Ook is het mogelijk om alleen met 'Regards' te eindigen. Dit is een kortere variant van 'Kind regards'.
Voorbeelden van een aanhef in een Engelse brief
Dear Mrs Brown (wanneer je deze mevrouw niet kent en je weet dat ze is getrouwd) Dear Susie Brown (wanneer je deze mevrouw kent, iets informeler) Dear Sir/Madam (wanneer je niet exact weet wie de brief gaat lezen) Dear all (wanneer je meerdere mensen aanspreekt)
De e-mail zelf begint met een aanhef, een begroeting van de lezer. Als begroeting is zowel geachte, beste als dag mogelijk. Geachte is bruikbaar in officiële en formele contexten; het roept een bepaalde afstand op. Beste en Dag zijn bruikbaar in allerlei (zakelijke) contexten, zoals in mails aan klanten.
Professor is geen academische graad, maar een universitaire titel die hoort bij het ambt van hoogleraar. Dat betekent dat prof. een ambtelijke titel is. De formele titulatuur die daarbij hoort, is Hooggeleerde heer/mevrouw/(vrouwe) (zonder achternaam).
Als je de naam van de ontvanger kent, gebruik je die ook in de aanhef. Bij geachte past de achternaam het best: Geachte heer Winkel, Geachte mevrouw Amrani. Bij een informele aanhef past een voornaam beter: Beste Tim, Dag Soumaya. Sommigen combineren voor- en achternaam: Geachte Tim Winkel, Beste Soumaya Amrani.
Begin met de juiste aanspreking
Gebruik bij het mailen naar een docent altijd een vrij formele aanspreking, liefst 'Geachte professor', en gebruik zeker nooit aansprekingen zoals 'hoi'.
speciaal onderwijs {het}
special education {znw.}
Het woord leraar staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Ondertekening. Bij de afsluiting van de brief, wordt de relatie met de persoon aan wie de brief geschreven wordt nog extra duidelijk. Voor goede bekenden kun je “Best wishes,”, “Best regards,” of “Kind regards,” gebruiken. En bij geliefden of familie kan ook “Love,” of “Lots of love,” gebruikt worden.
groetjes {tussenwerpsel}
greetings {tw.}
Ken je de ontvanger helemaal niet of is er sprake van een formele situatie, dan gebruik je bij voorkeur 'Geachte'. Ken je de ontvanger of gaat het om een informele situatie, dan gebruik je 'Beste'. Ken je iemand heel goed, dan mag je ook 'Hallo', 'Hi', 'Hoi', 'Dag' of 'Goede…' gebruiken.
De titulatuurformules majesteit, (koninklijke) hoogheid, excellentie, edelachtbare en eminentie worden ook als aanspreekvorm gebruikt, net als meneer en mevrouw. De officiële titulatuur is de laatste decennia steeds meer in onbruik geraakt.