De Hoka Clifton hardloopschoen is als nummer 1 gekozen door veel lopers en heeft ook de eerste prijs gewonnen van meerdere loopblogs. Dat wil zeggen dat veel lopers en loopsters deze Hoka Clifton de beste vinden op basis van hun eigen ervaringen.
History. HOKA ONE ONE is in 2009 ontstaan in de Franse Alpen. De woorden 'Hoka one one' staan in de Maori-taal voor 'aarde' en 'vliegen'. De schoenen van het merk geven je namelijk het gevoel dat je vliegt over de aarde.
Goede demping
De demping in een schoen zorgt er namelijk voor dat de kans op blessures verlaagd wordt, en het vergroot het loopcomfort. Door een innovatieve samenstelling van de zool biedt het ongeveer 2,5 keer meer demping dan een reguliere hardloopschoen.
HOKA ontwikkelde in eerste instantie schoenen voor trail- en ultralopers die het merk direct omarmden vanwege de demping en inherente stabiliteit van de schoenen. Vandaag de dag biedt HOKA een zeer veelzijdig aanbod aan hardloopschoenen aan voor verschillende typen lopers op verschillende ondergronden.
Ze zijn echt behoorlijk anders dan andere hardloopschoenen. De maten van Hoka vallen normaal, dat wil zeggen dat je echt 45 moet kiezen als je normaal ook maat 45 hebt.
Even kennismaken: Dit is de Hoka One One Clifton 6 schoen
De Hoka One One Clifton 6 is een neutrale hardloopschoen. De schoen is lichtgewicht en weegt slechts 255 gram. Ondanks dat de schoenen niet veel wegen, bieden ze veel demping waardoor de schoenen zacht aanvoelen en schokken voor een deel op kunnen vangen.
Merken zoals Xsensible, Durea, Finn Comfort, Joya schoenen, Gijs schoenen, Floris van Bommel en ViaVai schoenen zijn de betere merken voor schoenen voor hele dag op te staan.
Levensduur. De meeste hardloopschoenen gaan gemiddeld tussen de 600 en 1.000 kilometer mee. Wanneer je gemiddeld 20 kilometer per week loopt bereik je deze afstand al binnen een jaar. Na deze afstand vermindert de demping van je schoen of verdwijnt deze zelfs helemaal.
Goede en voldoende dempende neutrale hardloopschoenen voor beginners zijn bijvoorbeeld: Brooks Ghost. Asics Cumulus. Saucony Ride.
Twee paar hardloopschoenen verkleint de kans op blessures, en je loopschoenen gaan langer mee. Zeker als je verschillende soorten trainingen doet, en op meerdere soorten terrein loopt wordt een minimum van 2 paar loopschoenen aanbevolen.
Als overpronerende loper kies je antipronatieschoenen. Deze hardloopschoenen hebben of een verhard blokje (ook wel correctieblok genoemd) of een begeleiding aan de binnenkant van de schoenen. Dit zorgt ervoor dat je voeten minder naar binnen kantelen om zo de kans op blessures te verkleinen.
Om te bepalen of je schoenen aan vervanging toe zijn kun je kijken naar het slijtagepatroon. Slijtage onder de hak en bal van de voorvoet zijn belangrijke tekenen van verval. Daarnaast kun je kijken naar rimpels in de tussenzool – dat is een teken dat de oorspronkelijke demping achteruit is gegaan.
In iedere Runnersworld winkel kun je sinds 2016 jouw oude hardloopschoenen inleveren. Van het gerecyclede materiaal worden weer nieuwe hardloopbanen, kinderspeelplaatsen en zelfs veters gemaakt.
Het slijtagepatroon van je oude hardloopschoenen vertelt al veel over jouw pronatietype; de loopanalyse van een specialist nog veel meer, omdat ook factoren als gewicht en stand van de voeten een rol spelen in het kiezen van de beste schoen.
Schoenen uit leder krijgen de voorkeur: ze zijn rekbaar, geven voldoende steun én respecteren de natuurlijke kromming van de voet. Dat heeft rechtstreeks een positieve invloed op uw houding en rug. Bovendien zorgen ze voor een stabiel bekken en een mooi rechtstaande wervelkolom.
Vooral als je snel last hebt van pijnlijke voeten dan is het belangrijk dat je voor comfortabele pumps gaat. Ga voor pumps met een brede blokhak of met een extra bandje rondom je enkels. Dit zorgt voor extra comfort en stevigheid aan je voeten. De pumps van Unisa, Gabor en Tango staan bekend om hun hoge comfort.
Let op voldoende teenruimte
1 cm extra ruimte geeft je voeten voldoende speling tijdens het lopen. Je voet kan dan namelijk tot wel 1 cm langer worden. Te veel teenruimte zal er echter voor zorgen dat je gaat schuiven in je schoenen en dat kan op den duur voor problemen zorgen.
Koop loopschoenen minimaal 1 maat groter dan normaal. Belangrijk, want hardloopschoenen vallen klein en je voeten schuiven bij het hardlopen. Je moet ruimte aan de voorkant bij de tenen overhouden.
Een oude wijsheid zegt dat de schoenmaat van je hardloopschoen altijd een maat groter moet zijn dan die van je gewone stappers. Daar zit een kern van waarheid in. Je voet kan tijdens en na de training namelijk groter worden vanwege een betere doorbloeding en zwelling door vochtophoping.
Een goed paar loopschoenen gaan gemiddeld 850 tot 1000 kilometer mee. Hoe snel je jouw loopschoenen moet vervangen is dus afhankelijk van hoe vaak je loopt. Er zijn enkele manieren waarop je je trainingskilometers kan bijhouden.
Een lagere offset is beter voor de meeste soorten kniepijn, inclusief het iliotibiale band syndroom en het tractus iliotibialis frictiesyndroom. Maar als je knieën pijn doen doordat je tijdens het lopen compenseert voor je plantaire fasciitis, zou je baat kunnen hebben bij een grotere offset.
Wissel je nieuwe paar tijdens de training af met het oude paar, bijvoorbeeld om de training. Gun jezelf voldoende tijd, minimaal 4 weken, om aan de nieuwe schoenen te wennen en houd in de gaten hoe je lichaam hierop reageert.
Iets waaraan je overpronatie soms kunt herkennen is aan de slijtsporen onder je schoenzool. Als deze niet gelijkmatig slijt, maar vooral aan de binnenkant van de voet en onder de grote teen, dan kan dat door het afwijkende looppatroon komen. Vaak voel je zelf ook wel dat je voeten naar binnen neigen.