De beugel corrigeert de stand van de nagel en voorkomt en verhelpt ingroei. Het principe van de nagelbeugel is hetzelfde als een beugel voor de tanden. Een draadje van chirurgisch staal wordt op uw nagel geplaatst en op spanning gezet. Door deze spanning zal de nagel weer de juiste vorm aannemen en de pijn verminderen.
Een nagelbeugeltje van ijzerdraad wordt met een tangetje op maat gemaakt, dwars over de nagel geplaatst en met kunsthars vastgezet. De beugel duwt boven op het bolle deel terwijl de uiteinden van de beugel net onder het nagelrandje haken. Zo dwingt de beugel de nagel langzaam weer terug in een vlakke vorm.
Nagelbeugel plaatsen
De podotherapeut buigt vervolgens het ijzerdraad in de juiste vorm, zodat deze precies op uw nagel past. Dit wordt ter plekke voor u gedaan. Over het algemeen wordt het plaatsen van een nagelbeugel niet pijnlijk ervaren, soms zelfs al direct pijn verlichtend!
De nagelbeugel wordt langs de nagel gevormd en met een kunstmatige hars vastgelijmd aan de nagel, zodat deze blijft zitten en met de nagel mee uitgroeit. De behandelperiode is afhankelijk van de nagelgroei en de afwijking van de nagel, maar bedraagt gemiddeld 6 maanden.
Het plaatsen van een nagelbeugel kost € 25,00.
Waarom een nagelbeugel
De nagelbeugel is op uw nagel geplaatst om de vorm van de nagel te corrigeren en de pijn te verlichten. Vaak is een tunnelnagel een oorzaak voor het ontstaan van een ingegroeide nagel.
De nagelbeugeltechniek is een techniek die door de medisch pedicure wordt gebruikt om een verkeerde groei van de nagel te corrigeren door middel van het plaatsen van een nagelbeugel. Een nagelbeugel is een beugel die wordt geplaatst op de nagelplaat, het bovenste deel van de nagel.
Er zijn 2 behandelingen: De arts of pedicure doet iets onder uw nagel zodat de nagel over het nagelbed gaat groeien. Als uw klachten blijven, kan uw arts de zijkant van uw teennagel wegsnijden. De nagel wordt dan iets smaller.
Veel mensen hebben last van ingroeiende of tunnelnagels (zie afbeelding). Dit kan heel pijnlijk zijn en soms bemoeilijkt dit het lopen. In veel gevallen kan dit pijnloos opgelost worden d.m.v. het plaatsen van een nagelbeugel. Er zijn verschillende nagelbeugels.
Een bezoek aan een pedicure is vooral zinvol bij een nog ingroeiende teennagel. De pedicure maakt de nagelwal schoon en vijlt de nagel bij met een heel dun freesje, terwijl ze tegelijk met water voor koeling zorgt. Deze behandeling geeft direct verlichting.
Een stootnagel is een nagel die tegen de voorkant van de teentop stoot. Veelal ontstaat dit omdat een nagel door trauma eraf is geweest. De druk van de nagel op de teentop is dan weg en de teentop krijgt de kans om omhoog te komen.
Bij een ingroeiende nagel (pseudo unguis incarnatus) drukt de zijkant van de nagel in de huid. Dit kan veel pijnklachten geven, de omliggende huid kan rood zijn of gezwollen, maar er is geen ontsteking aanwezig. Bij een ingegroeide nagel (unguis incarnatus) groeit het puntje van de nagel in het nagelbed.
De kosten van een siliconen orthese zijn opgebouwd uit de consultkosten plus de kosten voor het vervaardigen van de siliconen orthese. Samen met de kosten van het onderzoek en het consult variëren de totale kosten tussen de 50 euro bij eenvoudige problemen tot ruim 120 euro bij complexe problemen.
De nagel komt dan rond te staan. Dit heet ook wel tunnelnagel: de beide zijkanten raken elkaar haast aan. Het ziet eruit als een balpen. Er is steeds minder ruimte voor de huid en de kans op ingroeien neemt daardoor toe.
Wanneer u last houdt van de teen of de ingegroeide teennagel meerdere malen terugkomt kan de huisarts, samen met u, kiezen voor een chirurgische ingreep als behandeling. Deze chirurgische ingreep heet een partiële nagelextractie. Bij een partiële nagelextractie wordt een strookje van de nagel weggesneden.
Kun je een ingegroeide nagel zelf verhelpen? Een ingegroeide nagel kun je vaak niet zelf verhelpen of verwijderen. Daarom is het verstandig een pedicure, podotherapeut of een huisarts in te schakelen. Zij kunnen jouw ingegroeide nagel behandelen door er iets onder te leggen, waardoor 'ie niet meer in je huid groeit.
Hiervoor kunt u pijnstillers als paracetamol gebruiken. Ook het hooghouden van uw voet kan de pijn verlichten. Na een dag mag het drukverband eraf en mag u uw voeten baden en een pleister op uw teen doen. Afhankelijk van de pijn kunt u na twee tot vijf dagen meestal weer normaal lopen.
Een ingegroeide teennagel (unguis incarnatus) ontstaat wanneer de nagel in de huid van de nagelwand groeit. Dit komt het vaakst voor bij de nagel van de grote teen, maar de nagels van de kleinere tenen kunnen ook ingroeien.
De eerste dagen na de ingreep moet u zoveel mogelijk rust houden (been hoog leggen op een krukje) en niet onnodig belasten. Op geleide van de klachten kunt u daarna de belasting weer opbouwen. Afhankelijk van de pijn is normaal lopen meestal weer mogelijk na twee tot vijf dagen.
De ingreep
Met een chirurgische ingreep willen we de nagel blijvend versmallen. De arts verwijdert de nagelrand en snijdt of krabt een stuk van de groeizone weg. Met enkele hechtingen bevestigt de arts de huid onder de resterende nagel. De ingreep gebeurt onder lokale of algemene verdoving.
Houd de voet de eerste twee dagen na de ingreep zo hoog mogelijk, bijvoorbeeld op een stoel of kruk. De eerste twee dagen na de ingreep mag de wond niet nat worden (niet onder de douche, in bad, zwemmen of naar de sauna). Dit is om infecties te voorkomen.
Een orthese wordt gemaakt van siliconen en wordt geplaatst tussen, op of onder de tenen. Hiermee kunnen de tenen bijvoorbeeld uit elkaar gehouden worden, zodat ze niet meer langs elkaar wrijven of kunnen de tenen in een andere richting gestuurd worden, waardoor ze niet meer tegen de schoen drukken tijdens het lopen.
Een orthese is een hulpmiddel dat om een deel van je lichaam zit en dit lichaamsdeel ondersteunt of corrigeert.
Een orthese is een hulpmiddel dat van siliconen materiaal wordt gemaakt. De orthese kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden, zoals drukontlasting, bescherming, correctie, het behouden van de teenstand of ter preventie van klachten.
Knip uw nagels regelmatig en nooit te kort. Het is belangrijk dat u de teennagels recht af knipt. De hoekjes van de nagel moeten namelijk vrij liggen van de huid om eventuele ingroei te voorkomen. Gebruik een nagelknipper of schaartje/tang met een rechte bek, zo kunt u niet rond knippen.