Je hebt gezocht op het woord: waterschap. wa·ter·schap (het; o; meervoud: waterschappen) 1(Nederland) instelling die verantwoordelijk is voor waterkering, waterkwaliteit, waterlozing e.d.
Onze Taal geeft op zijn of haar website aan waar je vrouwelijke woorden aan kunt herkennen, maar vertelt er direct bij dat daar altijd weer uitzonderingen op zijn. Woorden die eindigen op -schap zijn bijvoorbeeld vaak vrouwelijk, zoals vriendschap. Maar het is wel degelijk 'het waterschap'.
We gebruiken het bezittelijk voornaamwoord haar om naar vrouwelijke woorden te verwijzen (de regering en haar standpunt) en het bezittelijk voornaamwoord zijn om naar mannelijke en onzijdige woorden te verwijzen (de koning en zijn besluit, het comité en zijn rapport).
Het woordgeslacht zie je aan een (o), (m) of (v) achter het woord in het woordenboek. Bij onzijdige woorden gebruik je altijd het lidwoord “het” of “een”. Mannelijke en vrouwelijke woorden krijgen altijd “de” of “een” als lidwoord.
Mannelijke en vrouwelijke woorden hebben allebei het lidwoord de.
De woorden stad, gemeente, dorp, land
Stad is bijvoorbeeld mannelijk en vrouwelijk (en heeft dus twee verwijzingsmogelijkheden), gemeente is vrouwelijk. Dorp en land zijn onzijdig; dan blijven de verwijswoorden dus het en zijn.
Diernamen als hond, olifant en papegaai hebben van oorsprong een mannelijk woordgeslacht. Er wordt naar verwezen met de mannelijke voornaamwoorden hij, hem en zijn.
College is dus een onzijdig woord. In dit artikel een aantal tips om het woordgeslacht van zelfstandige naamwoorden te herkennen.
Rechtsprekende instellingen. In deze betekenis is hof altijd onzijdig (het hof). Internationaal hof, een internationaal tribunaal of hof: Benelux-Gerechtshof.
De term derde geslacht wordt onder meer gebruikt voor mensen die zichzelf niet als specifiek mannelijk of vrouwelijk beschouwen, of die door anderen niet als zodanig worden beschouwd. Dit derde geslacht omvat meestal transseksuelen en non-binaire mensen, soms ook travestieten en homoseksuelen.
Bloemen kunnen zowel eenslachtig als tweeslachtig zijn. In het eerste geval bezit de bloem enkel de mannelijke of enkel de vrouwelijke voorplantingsorganen. Er zijn dus mannelijke bloemen, welke enkel meeldraden bezitten, en vrouwelijke bloemen welke enkel een of meerdere stampers bezitten.
De lidwoorden van de Nederlandse taal bestaan simpel gezegd uit drie woordjes: de, het en een. Een lidwoord staat altijd voor een zelfstandig naamwoord of voor woorden die zelfstandig gebruikt worden zoals een werkwoord of een bijvoeglijk naamwoord. De en het zijn de bepaalde lidwoorden, een is het onbepaalde lidwoord.
De dijkgraaf is de voorzitter van een waterschap. De functie is vergelijkbaar met die van een burgemeester in een gemeente.
Waterschap als deel van een naam
Voor waterschap en hoogheemraadschap geldt hetzelfde. Er is eigenlijk geen reden voor een hoofdletter: 'De verantwoordelijkheid ligt bij het waterschap/hoogheemraadschap', 'Ze vallen onder waterschap Rivierenland, niet onder hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden.
Waar gaat het fout? In het Nederlands is het lastig te bepalen of een woord mannelijk, vrouwelijk of onzijdig is. Je kunt het alleen zien aan het lidwoord. Woorden met het lidwoord 'het' zijn altijd onzijdig.
Bestuur is een onzijdig woord. Naar onzijdige woorden verwijzen we in de regel met zijn. In de praktijk wordt naar verzamelnamen zoals bestuur, collectief of comité ook geregeld met haar verwezen, ook door standaardtaalsprekers.
Onzijdige woorden krijgen als bezittelijk voornaamwoord 'zijn' (en geen 'haar'): 'het bestuur en zijn leden'. Als je verwijst naar een zelfstandig naamwoord gebruik je het bezittelijk naamwoord dat bij dat woord hoort. Bij onzijdige (het-woorden) en mannelijke woorden (de-woorden) verwijs je met 'zijn'.
Namen van steden, gemeenten, landen, regio's en werelddelen zijn doorgaans onzijdig.
Een haas kan per jaar 3 tot 4 keer jongen werpen, waarbij er per worp tussen de 1 en 5 jonge haasjes worden geboren. Na ongeveer vier weken zijn de haasjes zelfstandig. Het haas is één van de soorten die in de wet speciale bescherming krijgt van jagers.
Mannelijke ezels heten ezelhengsten. Vrouwelijke ezels ezelinnen. Jongen van ezels heten ezelsveulens. Een kruising tussen ezelhengst en paardenmerrie wordt muildier genoemd, die tussen ezelin en paardenhengst heet een muilezel.
Welp definities
(m.) Uitspraak: [ wɛlp ] Verbuigingen: welpen (meerv.)
Zowel de stad en haar inwoners als de stad en zijn inwoners is correct. Gebruik in één tekst wel consequent hetzelfde verwijswoord om naar hetzelfde woord te verwijzen.
Hoewel er een tendens bestaat om naar steden, landen en werelddelen te verwijzen met haar, moet er naar onzijdige woorden verwezen worden met het bezittelijk voornaamwoord zijn. Correct is dus: Venetië en zijn gondels, Frankrijk en zijn kernproeven, Europa en zijn instellingen.
In de Nederlandse taal gebruiken wij de stad.