Als vlees er grijs of bruinachtig uitziet, moet je er nog niet onmiddellijk van uitgaan dat het vlees bedorven is. Ook deze kleur wordt veroorzaakt door myoglobine. Het vlees aan de buitenkant van de verpakking wordt blootgesteld aan meer zuurstof, waardoor het die rode kleur krijgt.
Stap 2: kijk ernaar. Vers gehakt is mooi roze, maar dat gehakt een ander kleurtje krijg – wat bruinig of een beetje grijs – wil niet altijd zeggen dat het slecht is geworden. Wél een alarmsignaal is wanneer het gehakt een groenig kleurtje heeft: de vuilnisbak is de enige plek waar groen gehakt hoort te zijn.
Als alleen de binnenkant grijs is, kun je er zeker van zijn dat er geen zuurstof bij is gekomen waardoor het rood is geworden. Dit betekent dat rundergehakt met een grijze binnenkant veilig is om te eten . Aan de andere kant is vlees dat er overal grijs of bruin uitziet (zowel van binnen als van boven) waarschijnlijk al aan het bederven en niet veilig om te eten.
Wie wel eens rundvlees heeft gekocht is bekend met het scenario: je kijkt in jouw koelkast en ziet een pakje vlees welke een ongewone groene/grijze kleur heeft gekregen. Je zul jezelf meteen afvragen of dit nog wel veilig is om te eten. Het antwoord is ja, de reden zit echter in het gebrek aan zuurstof.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het vlees heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd of plakkerig. Eet geen vlees dat er raar uitziet of niet goed ruikt.
Over het algemeen is het oké als er wat grijs aan de binnenkant zit.Dat betekent gewoon dat het geen contact heeft gehad met zuurstof. Tenzij het slijmerig of plakkerig is, of slecht ruikt, is het oké.
Vers rauw gehakt heeft een neutrale geur, maar als uw gehakt een scherpe, stinkende geur heeft, duidt dit op bacteriële bederf en is het niet veilig om te eten. Vers gehakt is vochtig en stevig om aan te raken en gemakkelijk uit elkaar te halen. Als uw gehakt een slijmerige, plakkerige textuur heeft, duidt dit erop dat het slecht is en niet veilig om te eten.
Ja, dat kan. Als de houdbaarheid van het gehakt niet door toevoegingen of door het verpakkingsmateriaal wordt bevorderd en er wel contact is tussen het vlees en zuurstof, dan verkleurt het vlees. Dat is een natuurlijk proces.
Het goede nieuws is dat het vlees of gevogelte, zelfs als er een kleurverandering optreedt, nog steeds prima te eten is, zolang het maar op de juiste manier in de koelkast of vriezer wordt bewaard en binnen een veilige periode wordt geconsumeerd (tot twee dagen voor gehakt en vijf dagen voor andere stukken).
Het hoeft niet schadelijk te zijn, maar het kan dus wel. Ons advies is: als je twijfelt, omdat het vlees onaangenaam ruikt of er vreemd uitziet, eet het dan niet op.
Kijk en kleur
De kleur van het vlees wordt dof naarmate de tijd verstrijkt, wat normaal is. Als het vlees echter een bruine, grijze, gele of groene tint heeft, wilt u er afscheid van nemen . Het is ook klaar voor de prullenbak als u zichtbare schimmel op het vlees ziet.
Voor kip en vlees zoals gehakt, hamburgers en worst geldt: verhit het door en door voordat je het opeet. Daarmee voorkom je een voedselinfectie. Een uitzondering: vlees uit 1 stuk van runderen en varkens (varkenshaas, biefstuk, rosbief) kun je rosé eten. Maar ook bij dit vlees is doorbakken de meest veilige keuze.
Maar gehakt dat bruin van kleur is, is niet per se oud of onveilig om te eten. Wanneer vlees wordt blootgesteld aan zuurstof, kan de kleur veranderen van felrood naar bruin. Zolang het gehakt op de juiste manier in de koelkast wordt bewaard en wordt geconsumeerd vóór de houdbaarheidsdatum, is het nog steeds veilig om te eten .
De binnenkant van rauw gehakt kan grijsbruin zijn door een gebrek aan zuurstof. Dit duidt niet op bederf. U moet gehakt echter weggooien als het aan de buitenkant bruin of grijs is geworden, omdat dit aangeeft dat het begint te rotten .
Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg.Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën.
Echter, biefstuk die meerdere dagen in de koelkast heeft gelegen, kan ook grijs worden, wat aangeeft dat het mogelijk aan meer zuurstof in de koelkast is blootgesteld. Dit betekent echter niet per se dat het niet veilig is om te eten , vooral als het geen onaangename geur of slijmerige textuur heeft.
Het eten van rundergehakt dat langer dan twee dagen in de koelkast heeft gelegen, bevat waarschijnlijker ziekteverwekkende bacteriën . Het heeft ook een hoger risico op bederf, wat de kwaliteit van het eten verslechtert en het een slechte geur en plakkerig gevoel geeft. Zorg ervoor dat uw koelkast is ingesteld op 40 graden of lager.
Als vlees er grijs of bruinachtig uitziet, moet je er nog niet onmiddellijk van uitgaan dat het vlees bedorven is. Ook deze kleur wordt veroorzaakt door myoglobine. Het vlees aan de buitenkant van de verpakking wordt blootgesteld aan meer zuurstof, waardoor het die rode kleur krijgt.
Tekenen dat varkensvlees bedorven is
Dit is een belangrijk teken van bederf en een duidelijke indicatie dat het vlees weggegooid moet worden . Het is geel of grijs. Een vers stuk varkensvlees heeft een roze tint; naarmate het bederft, zal dit vervagen. Bekijk het vlees zorgvuldig als u vermoedt dat het bedorven is.
Nadat rundvlees ongeveer vijf dagen in de koelkast heeft gelegen, kan het bruin worden. Deze verkleuring is te wijten aan oxidatie, de chemische veranderingen in myoglobine door het zuurstofgehalte .
Rundergehakt dat te mager is, kan resulteren in droge en smaakloze burgers. Kies daarom voor het beste hamburgervlees rundergehakt met zichtbare vetmarmering.
Als een verpakking gehakt of ander vlees een bruingrijze kleur heeft aan de oppervlakte en helemaal door, dan is het mogelijk bedorven . Bedorven vlees heeft een duidelijke 'zure' of 'vreemde' geur en voelt plakkerig aan bij aanraking. Neem geen enkel risico met bedorven vlees. Als u twijfelt, gooi het dan weg.
Rauw vlees is ongeveer 5 dagen houdbaar in de koelkast, terwijl gehakt slechts 1-2 dagen houdbaar is. De vriezer is een heel ander verhaal. Gehakt is ongeveer 4 maanden houdbaar, terwijl hele stukken rundvlees of lamsvlees tot wel een jaar houdbaar zijn.
Laat het gehakt even kort aanbraden en druk het daarna uit elkaar met een spatel of houten lepel. Blijf goed roeren tot het vlees niet meer roze maar mooi bruin van kleur is; het is nu gaar.