Op de arbeidsmarkt gaat het om vraag en aanbod. Het aanbod wordt bepaald door de mensen die willen en kunnen werken. De vraag is afhankelijk van het aantal werkenden dat nodig is bij bedrijven en organisaties. De overheid probeert met allerlei maatregelen vraag en aanbod zo goed mogelijk op elkaar te laten aansluiten.
vraag naar arbeid: De totale vraag naar arbeidskrachten. De vraag naar arbeid bestaat uit de vraag naar werknemers, de vraag naar arbeidskracht van zelfstandigen en de vacatures. werkgelegenheid: Het aantal feitelijk bezette banen in een land (arbeidsvolume). Het aantal personen dat een baan heeft.
De vraag naar arbeid bestaat uit werkgelegenheid en vacatures.
De belangrijkste reden voor de huidige krapte op de arbeidsmarkt is de vergrijzing. Het aantal pensioengerechtigden stijgt sneller dan de beroepsbevolking. “Eén op de tien werknemers is 60 jaar of ouder en zal dus binnen 7 jaar met pensioen gaan”, zegt UWV-arbeidsmarktadviseur Suzanne IJzerman.
De arbeidsmarkt is historisch krap, maar er blijft onbenut arbeidspotentieel. De krapte komt doordat de werkloosheid laag is en er nog nooit zo veel banen waren in Nederland; ruim 11 miljoen. In het tweede kwartaal van 2022 waren er voor elke 100 werklozen 143 openstaande vacatures.
Het aanbod van arbeid is gelijk aan de beroepsbevolking: alle personen van 15 tot 75 jaar die betaald werk hebben (werkzame beroepsbevolking), of die geen betaald werk hebben, recent naar betaald werk hebben gezocht en daarvoor direct beschikbaar zijn (werkloze beroepsbevolking).
Ten opzichte van een jaar geleden is het aandeel ondernemers met een tekort aan personeel het meest afgenomen in de landbouw, bosbouw en visserij, de groothandel en handelsbemiddeling en de informatie en communicatie. In de delfstoffenwinning en de detailhandel is dit juist toegenomen.
De krapte op de arbeidsmarkt is niet nieuw en is te verklaren door een mix van redenen. Zo was er de coronacrisis, structurele factoren, zoals vergrijzing en deeltijdwerk, en is er in sommige gevallen sprake van een mismatch.
Het huidige personeelstekort heeft meerdere oorzaken. Zo hebben we aan de ene kant te maken met vergrijzing en worden er steeds minder kinderen geboren, wat ervoor zorgt dat de populatie werkenden afneemt. Tegelijkertijd maken we, nu de coronacrisis (deels) voorbij is, een sterke economische groei door.
Wat zijn de vier sectoren die het meest te maken krijgen met personeelstekort? In Nederland zijn de vier sectoren of branches die het meest te maken hebben met personeelstekort de ICT-branche, de onderwijssector, de bouwsector en technische beroepen.
Het aanbod is niet alleen afhankelijk van de hoogte van de prijs. Het aanbod is ook afhankelijk van andere factoren, zoals de kwaliteit van de productiefactoren en de stand van de techniek. Net als bij de vraaglijn veronderstellen we alle factoren buiten de prijs constant (ceteris paribus).
Werkgelegenheid wordt niet gecreëerd bij wet of besluit.In eerste instantie is hiervoor een gezonde economie en een goede economische groei nodig. Maar door het creëren van het juiste kader kan de overheid toch een belangrijke rol spelen. Bijdragen aan een vlot werkende arbeidsmarkt, die open staat voor iedereen.
Als er meer winst te behalen valt op een product, kan het aantal aanbieders stijgen. Meer producenten zullen dan proberen dat product te gaan verkopen. De aangeboden hoeveelheid zal zo stijgen als de prijs stijgt.
De 9,8 miljoen werkzame personen die Nederland in 2021 telde, bezetten gemiddeld 11 miljoen banen. Zowel voltijdbanen als deeltijdbanen tellen mee. Gemiddeld heeft een baan een arbeidsduur gelijk aan 72 procent van een voltijdbaan. Anders gezegd: de gemiddelde baan is een baan van 0,72 vte.
Het totaal aantal banen van werknemers en zelfstandigen kwam in het tweede kwartaal van 2023 uit op 11 573 duizend. In vergelijking met hetzelfde kwartaal van een jaar eerder is het aantal banen met 185 duizend gestegen. De ontwikkeling van het aantal banen kent een duidelijk seizoenpatroon.
Arbeidsmarktprognose zorg en welzijn
De conclusie: het personeelstekort in de zorg blijft de komende tien jaar onverminderd groot en zal na 2026 toenemen. In 2031 wordt een tekort verwacht van 138.000 mensen en in 2032 ruim 155.000, met name in de VVT.
3,2 miljoen personen behoorden niet tot de beroepsbevolking
De totale bevolking van 15 tot 75 jaar, 13,3 miljoen mensen, kan worden onderverdeeld in de beroepsbevolking en de niet-beroepsbevolking. De beroepsbevolking was 10,1 miljoen personen groot, de niet-beroepsbevolking 3,2 miljoen.
De krapte op de arbeidsmarkt hield in het tweede kwartaal van 2023 aan. Tegenover elke 100 werklozen stonden 122 vacatures, net als in de vorige twee kwartalen. De werkloosheid daalde met 7 duizend en het aantal openstaande vacatures nam af met 10 duizend.
De economische gevolgen van de coronacrisis lijken voor de werkloosheid dus mee te vallen. Maar achter deze cijfers schuilt nog een opvallend gegeven: de krapte op de arbeidsmarkt is in het eerste kwartaal toegenomen. Het CBS becijferde dat er momenteel per 100 werkzoekenden 73 vacatures zijn.
Naast de coronaberoepen die nu hot zijn, bieden ICT en techniek nog steeds structureel meer vacatures dan andere vakgebieden. Ook in de bouw, onderwijs, analyse & onderzoek en zorg is blijvend veel vraag naar personeel.
Omdat de krapte op de arbeidsmarkt nog een tijd zal aanhouden, zal het aantal kansrijke beroepen eerder toenemen dan afnemen. In de sectoren zorg, onderwijs, techniek, industrie, ICT en transport en logistiek zijn veel beroepen al jaren kansrijk.
In Nederland gaat het dan vaak om mensen met een laag opleidingsniveau, jongeren, migranten groepen en mensen met een arbeidsbeperking. 2 Vaak hebben deze groepen ook laagbetaald werk.