De kleuren van RAL Classic hebben een 4-cijferig nummer in combinatie met de letters 'RAL' (bijvoorbeeld RAL 1028). Het eerste getal is een codenummer (1: geel, 2: oranje, 3: rood, 4: violet, 5: blauw, 6: groen, 7: grijs, 8: bruin and 9: wit en zwart tinten). De resterende 3 cijfers zijn opeenvolgend gekozen.
Elk RAL-nummer kent dus een unieke kleur. Hierbij maakt het niet uit in welk merk verf je de kleur wilt hebben, de kleur zal altijd hetzelfde zijn. Doordat deze kleuren al zo lang op de markt zijn en zo veelvuldig gebruikt wordt, zal ieder verfhandelaar de kleurcode ook kennen.
Dit is hoe de codering in elkaar zit. Het eerste cijfer heeft betrekking op een bepaalde kleurtint. Ben je dus op zoek naar een grijze verfkleur, dan zal deze beginnen met een 7. Hierna heb je 38 kleuren waar je uit kunt kiezen met allemaal diverse tinten, van warm naar koel.
De meest geavanceerde manier om een kleur te achterhalen, is met behulp van een speciaal sensor-apparaat, zoals de Sikkens Color Sensor. Dankzij de Sikkens Color Sensor kun je exact de kleurcode achterhalen. De sensor is namelijk veel nauwkeuriger dan bijvoorbeeld een smartphone camera.
Over het RAL-kleurensysteem. RAL is een Europees kleur matching systeem dat kleuren definieert voor verf, coatings en plastics. De RAL-standaard wordt beheerd door het RAL Deutsches Institut für Gütesicherung und Kennzeichnung. 'RAL' is de afkorting van 'Reichs-Ausschuß für Lieferbedingungen und Gütesicherung'.
Ral 9010 heet officieel 'Zuiver wit', bij ons wordt hij 'Echt wit' genoemd, maar deze kleur is niet 100% wit. Hij is wel een stuk witter dan de RAL 9001 en wordt tegenwoordig veel gebruikt voor muren, kozijnen en deuren. Omdat hij minder hard is dan puur wit, oogt hij heel fris.
De meest gebruikte RAL-kleuren zijn de RAL Classic kleuren. Deze kleuren zijn de wereldwijde standaard voor het definiëren van verfkleuren. RAL 9001 (crème wit), RAL 9010 (zuiver wit) en RAL 9016 (verkeerswit) worden het meest gebruikt. Je ziet deze kleuren vaak terug bij kozijnen, garagedeuren, hekwerk, et cetera.
RAL 9001, RAL 9010 en RAL 9016
RAL 9001 lijkt qua kleur een beetje op koffiemelk. Dit is dus een vrij donkere kleur wit. RAL 9010 is al een stuk frisser en lichter, maar niet te kil. RAL 9016 Verkeerswit is een van de lichtste tinten wit uit de RAL collectie.
Kleurcodering RGB
Het RGB-kleursysteem drukt de kleuren uit als een combinatie van drie primaire kleuren, uitgaande van additieve kleurmenging, Rood, Groen en Blauw. De hoeveelheid van elke primaire kleur die benodigd is om de mengkleur te verkrijgen, wordt uitgedrukt in een getal.
Hoe kom je achter de exacte kleurcode van iets wat je op je beeldscherm ziet? Gebruik de gratis chrome extensie ColorPick Eyedropper. Met deze extensie kun je snel en eenvoudig de juiste kleurcode van een webpagina, foto, logo etc. achterhalen.
HOEVEEL RAL KLEUREN ZIJN ER? Er zijn in totaal 2.528 RAL-kleuren: 213 RAL CLASSIC- kleuren, 490 RAL EFFECT- kleuren en 1.825 RAL DESIGN SYSTEM plus kleuren.
1 is zwart, 5 is lichtbruin, 6 is donkerblond, 7 is blond en 10 is super licht blond, het lichtste blond.
RAL 9010 is zoals gezegd zuiver wit, terwijl RAL 9001 de term crèmewit mee heeft gekregen. Dit wil zeggen dat Ral 9001, dat vaak voor kozijnen en stopcontacten wordt gebruikt, meer beige oogt. RAL 9010 oogt ietwat meer geel en ziet eruit als gebroken wit wanneer je RAL 9010 vergelijkt met spierwit.
Verschil RAL 9001 en 9010
De twee RAL kleuren lijken hetzelfde maar er zit een duidelijk verschil tussen beide RAL wittinten. De kleur RAL 9001 is wat geliger van kleur: ook wel crème genoemd. De kleur RAL 9010 heet officieel zuiver wit.
Je kunt echter wel heel mooi spelen met wit RAL 9010 en RAL 9001. Dit is wat de meeste interieur specialisten ook doen. RAL 9001 Sikkens of RAL 9001 in Sigma S2U?
Het waarnemen van kleuren berust eigenlijk op het vermogen van onze ogen om licht in verschillende golflengtes waar te nemen en ook om die golflengtes te filteren. Dat filteren gebeurt door lichtgevoelige pigmenten in onze ogen. Zij splitsen het licht uit in rood, groen en blauw.
Het zichtbare kleurenspectrum is ook anders bij de bij, zo kan de bij geen rood zien maar kan ze wel ultraviolet licht zien (net zoals sommige vogels). Bovendien kan ze gepolariseerd licht waarnemen, dit heeft geen belang bij haar beeldvorming maar wel bij haar navigatie.
Zoals gezegd is RAL 9016 verkeerswit en dat wil zeggen dat deze variant dicht tegen spierwit aanschurkt. Ben je op zoek naar iets minder zuiver wit? Dan is RAL 9010 waarschijnlijk de juiste keuze voor jou. RAL 9010 is crèmewit en oogt meer beige wanneer je de kleur naast RAL 9016 legt.
Wanneer je RAL 9001 en RAL 9010 naast elkaar houdt, lijkt RAL 9001 meer richting het beige te gaan met licht roodoranje ondertonen. RAL 9010 heeft een licht gelige ondertoon en is duidelijk lichter van kleur dan RAL 9001. Dit komt doordat RAL 9010 voornamelijk grijs en een beetje oxide-geel pigment bevat.
RAL 9235. Even voor de goede orde: de kleur RAL 9235 bestaat niet. Het kleurnummer 9235 is roomwit en is een kleur van Wijzonol. Je kunt Wijzonol kleuren dus ook niet omzetten naar RAL.
De RAL 9003 is de witste wit van het stel, bijna spierwit, en wordt steeds populairder. Alhoewel deze kleur nog niet veel in nieuwbouw gebruikt wordt zie je steeds vaker dat mensen deze kleuren op de muren toepassen in huis. De officiële naam van de RAL 9003 is signaalwit.
Onze favoriet: RAL 9010
Oké, het is niet echt een trendkleur, maar onze favoriet voor 2022 (en misschien wel voor altijd) is toch wel RAL 9010! Deze veelzijdige wittint is heel populair, en terecht. Je kan het met zo veel kleuren combineren, omdat het een neutrale, en tegelijk lichte en warme kleur is.
Kies voor een neutrale, subtiele kleur: neutraal hoeft niet wit te betekenen. Grijs, zwart of een van de bruintinten is ook een vrij neutrale kleur. Kies bij voorkeur niet voor paars, rood, roze of knalgroen. Dit maakt de ruimte erg druk.