Zo kunnen ze tegen een stootje en blijven ze vers. Door groenten op een bepaalde manier te verpakken, wordt de zuurstof gereguleerd en drogen ze niet uit. Dit voorkomt bederf. Verpakte groenten gaan tot drie keer langer mee dan hun niet-verpakte zusjes.
Omdat de producten lang onderweg zijn van de boer naar uw bord, worden ze verpakt in plastic. Dit reguleert de zuurstof die de groenten en het fruit nodig hebben, waardoor ze niet uitdrogen en bederven. Het Voedingscentrum laat op hun site zelfs weten dat verpakte groente tot 3 keer langer meegaat.
3 manieren om broccoli te bewaren
Opgelet, de broccoliroosjes mogen niet nat worden. Doe een plastic zak met gaatjes over de broccoli en zet alles in de ijskast. Je verse broccoli blijft zo 5 tot 7 dagen vers. Vergeet het water niet elke dag te verversen.
Broccoli is in de koelkast 3-5 dagen houdbaar. Broccoli bewaar je in de groentelade van je koelkast. Op een koele plek buiten de koelkast is broccoli 1-2 dagen houdbaar. Je kunt broccoli tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C, bewaren.
Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plastic folie.
En nog lastig als je hem wilt opeten ook. En waarom zijn paprika's, wortels en andere groenten vaak in plastic gehuld? Verpakkingen lijken op het eerste gezicht misschien overbodig, maar ze hebben wel degelijk een functie. Ze zorgen ervoor dat je groente langer vers en lekker blijft.
Welke groente bewaar je buiten de koelkast? Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plastic folie.
Geel geworden broccoli kun je over het algemeen veilig eten, zolang er geen tekenen van bederf zijn. Alhoewel de kleur verandert en de smaak en textuur afwijkt van verse, groene broccoli, kun je geel geworden broccoli nog steeds gebruiken om te eten.
Als de Broccoli zuur ruikt, slap, verkleurd of beschimmeld is dient zij weggegooid te worden.
Je kunt deze groente verwerken in wokgerechten en ovenschotels, in plakjes roosteren in de oven of zelfs rauw eten in salades. Uiteraard kun je broccoli ook koken, maar doe dit zeker niet te lang (normale stronkjes niet meer dan circa 4 minuten). De vitamines gaan bij lang koken verloren.
Wanneer je groente kookt in zout water, zorgen deze processen ervoor dat de broccoli water opneemt én nog belangrijker: minder voedingstoffen verliest. Hierdoor behoudt de groente zijn mooie groene kleur en blijft hij levendig.
Dit zorgt ervoor dat de groente zijn knapperige textuur en kleur behoudt en voorkomt dat waardevolle ingrediënten worden afgebroken. Blancheren doodt ook ziektekiemen en maakt de groenten geschikt om in te vriezen. Je kunt broccoli ook koken op verschillende manieren.
Broccoli opwarmen gaat het gemakkelijkst in een stoompan, of in een pan met een scheutje olijfolie op laag vuur. Schep de broccoli dan regelmatig om tijdens het verwarmen.
Plastic biedt bescherming
Waarom zit die komkommer eigenlijk zo strak in het plastic? Dat heeft alles te maken met de versheid van het product. Door de komkommer in plastic te verpakken, wordt de zuurstof gereguleerd en komt er minder vocht vrij.
Met plastic verpakkingen kun je denken aan de verpakkingen die producten beschermen. Het zorgt ervoor dat etenswaren, hygiënisch, veilig en langer bewaard kunnen worden. De verpakking voorkomt 'voedsel' verspilling. Daarnaast zijn de verpakkingen door het plastic materiaal erg licht.
De pesticiden die ze gebruiken, moeten afgebroken zijn tegen dat de producten bij de consument belanden en door hem opgegeten worden. De concentratie pesticiden die nog op het fruit en de groenten zit, zal al bijzonder klein zijn. Die verklein je nog eens door het fruit of de groente extra te wassen.”
Broccoli kun je in principe ongelimiteerd eten. Het is calorie-arm, vullend en laat de bloedsuikerspiegel met rust. Om van bovengenoemde gezonde voordelen te profiteren is het wel verstandig iedere dag tenminste een half strookje broccoli te eten.
Elke 100 gram broccoli bevat namelijk 105 mg calcium. Calcium helpt tegen botontkalking op latere leeftijd en is nodig voor een goede werking van de zenuwen en spieren, de bloedstolling en het transport van andere mineralen in het lichaam. Door regelmatig broccoli te eten kun je een verbeterde huid krijgen.
In de stronk van broccoli zit een stof genaamd 'ulforafaan', deze stof heeft kankerwerende eigenschappen en helpt ook nog eens bij het afvallen. Het stimuleert namelijk je stofwisseling waardoor je calorieën gaat verbranden.
De steel verkleurt het snelst, dus hieraan kun je het eerst zien of de broccoli vers is. Is de onderkant van de steel, het afgesneden deel, al iets aan het verkleuren van fris groen naar gelig of bruin, dan is de broccoli niet vers. Kies altijd een broccoli met een mooie, frisgroen gekleurde stronk.
Broccoli kun je ook invriezen
Bewaar broccoli 2 tot 5 dagen in de koelkast. Broccoli kun je na 2-4 minuten blancheren ook in de diepvries bewaren. In een goed gesloten zak bij minimaal -18°C is geblancheerde of gekookte broccoli tot 12 maanden houdbaar.
Een broccoli die te lang in de groentela ligt. Meest verkleurt de steel het snelst en hieraan kan je dus goed zien of de broccoli vers is. Ziet de steel er goed uit maar zijn de roosjes geel geworden dan hoef je de broccoli nog niet weg te gooien.
Om temperatuurschommelingen te vermijden raden wij de supermarkten aan eieren niet in de koeling te bewaren. Door die temperatuurschommelingen zou er immers condens op de eischaal kunnen ontstaan waardoor bacteriën er zich gemakkelijker op kunnen ontwikkelen en door de poreuze schaal het ei kunnen binnendringen.
Zo raadt het Voedingscentrum aan je eieren in hun doos in de koelkast op 4°C te bewaren zodat ziekmakers als salmonella minder kans krijgen.
Komkommers drogen uit in de koelkast.De schil beschadigt waardoor ze sneller bederven. Bewaar ze daarom op een koele plaats in de keuken, de kelder of de berging.