Als je de afstand gewoon in een rustig tempo wilt uitlopen, dan is er uiteraard veel minder training nodig. Het volgende is (ongeveer) nodig: 5 kilometer: er zijn er die dit ongetraind kunnen. Anderen hebben enkele weken training nodig met wat korte duurloopjes van een paar (2-3) kilometer en wat minutenlopen.
Vergelijk je altijd met jezelf, niet met een ander. Probeer tijdens je run te denken aan kleine doelen, zoals sneller lopen dan de vorige keer, of net even een kilometer meer. Door jezelf uit te dagen en achteraf blij terug te kunnen kijken op jouw kleine successen, kun je het hardlopen langer volhouden.
Hardlopen kent een hoger blessurerisico dan andere duursporten. Hartlopen is belastend omdat het gehele lichaam gedragen wordt en het tegelijkertijd een herhalende eenzijdige belasting is. De belangrijkste oorzaken van blessures zijn, onvoldoende herstel en rust en een gebrek aan loop specifieke belastbaarheid.
Hoe langer hoe beter. Wat ook meespeelt is de duur van je hardlooptraining. Wanneer je gaat hardlopen, verbruikt je lichaam meestal eerst de glycogeenvoorraad die opgeslagen ligt in je spieren, omdat dit de meest efficiënte energiebron is. Zodra deze voorraad op is, schakelt je lichaam over op de verbranding van vet.
Driemaal per week hardlopen is een mooi begin. Het geeft je veel voordelen op het gebied van gezondheid en de opbouw van je conditie. Tussen die trainingen heb je voldoende herstelruimte om het risico op blessures of overtraindheid laag te houden.
Voor veel lopers is de 5 km de perfecte afstand. Dan willen de meeste hardlopers de 5 kilometer ook nog in een goede tijd lopen. Het kan, voor velen is het haalbaar. Het vergt doorzettingsvermogen en een goede voorbereiding.
Met andere woorden: Hardlopen is goed voor jouw hart en jouw bloedvaten. Dit blijkt ook uit het feit dat mensen die regelmatig hardlopen een aanzienlijk mindere kans om te overlijden aan een hart-aandoening dan mensen die niet hardlopen.
Veel mensen vinden dat joggen een langzamere versie van hardlopen is. Experts zeggen dat joggers een gemiddeld tempo van tussen de 6 tot 10 km/uur aanhouden, en dat hardlopers sneller dan 10 km per uur lopen, in een tempo van ongeveer 6 minuten en 12 seconden per km.
Een normaal tempo om hard te lopen is jouw eigen tempo. Want echt waar: alles is een normaal tempo om op hard te lopen. De meeste beginnende hardlopers zitten onder de gemiddelde snelheid van 10 km/h met hardlopen. Hardlopers die langer lopen zitten rond de 10 km/h of misschien sneller.
Het overgrote deel van de recreatieve lopers loopt een 5 km tussen de 20 en 40 minuten. Een periode van inspanning die goed te overzien is. De 5 kilometer is de kortste afstand die je kunt lopen bij georganiseerde hardloopevenementen en daarom een logisch eerste doel.
Welke spieren moet je trainen om sneller te worden met hardlopen? Je raadt het al..je beenspieren, maar vergeet zeker niet je core. Door allebei de spiergroepen te trainen kun je meer kracht putten uit je lijf en ga je efficiënter lopen. Dus kom maar op met die squats, lunges en Russian twists.
Twee trainingsdagen per week zijn het minimum, als je je uithoudingsvermogen en het immuunsysteem wilt versterken. Drie keer trainen is nodig voor mensen die willen afvallen, of aan wedstrijden gaan meedoen. Professionele langeafstandslopers trainen tweemaal per dag.
Er zijn genoeg voordelen aan iedere dag hardlopen. Hardlopen vermindert stress, helpt je om gewicht te verliezen en een goede fysieke conditie te behouden, je stofwisseling te verhogen, je bloedcirculatie te verbeteren en om het immuunsysteem te stimuleren.
Veel beginnende hardlopers stellen zich als eerste doel om 5 kilometer achter elkaar hard te lopen, maar juist de 3 kilometer is een perfect trainings- of wedstrijddoel. Een behapbare afstand, die ook de gevorderde atleet voldoende uitdaging biedt.
Volwassenen lopen doorgaans met een snelheid van 6-7 kilometer per uur, dus de meesten kunnen aannemen dat het ongeveer 10 minuten duurt om 1 kilometer te lopen.
Eén keer per week sporten heeft daarom zeker wél zin. Natuurlijk is vaker sporten beter, want dan bouw je sneller een goede conditie op en gaat je spieropbouw sneller. Bovendien verbrand je dan meer calorieën. Maar één keer sporten is nog altijd beter dan dat je helemaal niet in beweging komt.
Hardlopen kan helpen om een calorietekort te creëren, waardoor het laagje op je buik kan verminderen (maar onthoud wel dat een beetje vet noodzakelijk is om belangrijke organen te beschermen). Vooral bij sprinten moeten je buikspieren sterker samentrekken, waardoor de spieren groter kunnen worden, zegt Buckingham.
Door hardlopen krijg je meer uithoudingsvermogen, sterkere spieren en een snellere stofwisseling. De sport is ook goed voor je meest vitale organen, in het bijzonder voor je hart.
Wandelen activeert de grote spieren in je lichaam, zoals je rug- en beenspieren. Daardoor gaat je lichaam flink aan het werk. En hard werken, betekent calorieën verbranden! Hoeveel calorieën je precies tijdens een wandeling verbrandt, hangt af van het wandeltempo en je lichaamsgewicht.
Hardlopen kan je van buikvet afhelpen
Hardlopen kan de hoeveelheid visceraal vet verminderen, oftewel het vet dat diep in de buik ligt opgeslagen.
Slechts één keer per week hardlopen of een paar keer maar 20 minuten hardlopen is niet voldoende om af te vallen. Om extra te gaan verbranden moet je meerdere keren per week minimaal 30 minuten hardlopen en wissel je af met spierverstevigende trainingen.
Als je puur kijkt naar het aantal calorieën wat je verbrandt tijdens het sporten, dan is cardio de winnaar. Onder cardio vallen sporten zoals fietsen, hardlopen, zwemmen. Afhankelijk van je tempo en de intensiteit kun je al snel 300 tot 800 calorieën per uur verbranden.