Het is heel moeilijk herkennen of er te veel lood in je drinkwater zit. Wettelijk is 10 microgram per liter toegestaan, maar je kunt het niet proeven of zien hoeveel er uit jouw kraan komt.
Kraanwater in Nederland mag volgens de Europese Drinkwaterrichtlijn niet meer dan 10 microgram lood per liter bevatten. De gemiddelde concentratie lood in Nederlands kraanwater is 1 microgram per liter. Als u teveel lood binnenkrijgt, is dat schadelijk voor uw gezondheid.
Let op! Met koken verdwijnt het lood niet uit het water. Als je geen andere mogelijkheid hebt, dan kunnen volwassenen en kinderen ouder dan 7 jaar tijdelijk (niet langer dan enkele maanden) het kraanwater blijven drinken totdat de loden leidingen zijn vervangen. Spoel de leidingen dan voor ieder gebruik goed door.
ZeroWater biedt dé oplossing voor vervuild drinkwater. Met de unieke 5-trapsfilter worden lood en andere schadelijke stoffen zoals chloor, kalk, glyfosaat en fluoride uit het drinkwater gefilterd. Hierdoor kun je kraanwater gewoon blijven drinken, zelfs zolang je huis nog over oude loden leidingen beschikt.
Het Nederlandse drinkwater is het gezondste wat u kunt drinken. Alleen in sommige situaties kan er te veel lood in zitten. Lood kan in het drinkwater komen als u een loden waterleiding hebt of de eerste 3 maanden bij een nieuwe kraan of een nieuwe drinkwaterinstallatie.
Symptomen van loodvergiftiging zijn onder andere verminderd IQ, uitslag, irritatie, slapeloosheid, sloomheid of juist hyperactiviteit, slechte eetlust en hoofdpijn. Blootstelling aan hoge concentraties kan leiden tot buikpijn, beschadiging van het zenuwstelsel, en hersenontsteking.
Loden waterleidingen vervangen kan flink veel kosten. Gemiddeld kost het verwijderen en vervangen van loden waterleidingen € 14.000,- per woning.De eigenaar van het huis is verantwoordelijk voor de kosten.
Een exacte levensduur van het filter kunnen wij u niet geven. Dat is volledig afhankelijk van de vervuiling in uw kraanwater en de hoeveelheid water die u per dag filtert. Overal is de mate van vervuiling anders, ook in Nederland.
Dat kan mogelijk een hogere bloeddruk of chronische nierziekten veroorzaken. Ook als je op volwassen leeftijd teveel lood binnenkrijgt kan dat leiden tot een hogere bloeddruk en een grotere kans op nierziekten.
Lood is één van de zware metalen dat giftig is voor het lichaam en voorkomt in het milieu. Bijvoorbeeld in omgevingslucht, bodem, voeding en drinkwater. Wie teveel wordt blootgesteld aan lood kan een loodvergiftiging oplopen. Lood kan lang in het lichaam blijven en stapelt zich in het lichaam.
Is Nederlands kraanwater veilig? Ja. De eisen die aan kraanwater worden gesteld op het gebied van biologische en chemische veiligheid zijn erg hoog, en de kwaliteit wordt door middel van regelmatige analyses streng bewaakt. Een enkele keer geven drinkwaterbedrijven een kookadvies.
Controleer daarom als eerste bij de watermeter of er nog loden leidingen zitten in of naar jouw huis. Een loden leiding herken je aan kleur (de leiding is dan donkerblauw of grijs van kleur) én aan het doffe geluid als je er met een lepel er tegenaan tikt. Een koperen leiding is juist rood of groenachtig.
Loden waterleidingen komen voor in panden die vóór 1960 zijn gebouwd. In zeldzame gevallen vinden we lood in het drinkwater in huizen die zijn gebouwd na 1960. Controleer daarom zelf of u in uw huis loden leidingen ziet.
Loodvergiftiging of saturnisme is een ziekte die veroorzaakt wordt door een te hoog gehalte aan lood in het lichaam. Loodvergiftiging kan onder andere onherstelbare schade toebrengen aan het zenuwstelsel, de bloedsomloop aantasten en ontwikkelingsstoornissen bij kinderen teweegbrengen.
Nee, het hebben van loden leidingen is niet verboden. Het kopen en inbouwen van een loden leiding in een woning is echter wel verboden. Het kabinet heeft in 2022 bekend gemaakt dat het loden leidingen in kinderlocaties en huurhuizen verboden zal maken.
Het zware metaal, lood, is vooral aanwezig in oude verflagen, oude loden waterleidingen en in de buurt van non-ferro industrie. Lood is een stof die niet thuishoort in het lichaam. Met preventieve tips kan je de blootstelling aan lood laag houden.
PVC waterleiding het meest gebruikt
Belangrijkste voordeel van de vooral binnenshuis gebruikte PE leidingen is de geschiktheid voor koud en warm drinkwater en CV installaties. Want ook de flexibele CV leiding en kunststof leidingen voor vloerverwarming profiteren van de voordelen.
Van de waterfilters op zwaartekracht blijken de Zerowater en Berkey het beste te zijn (22). De Zerowater haalt ook de goede mineralen uit het water, die juist ook weer gunstig zijn voor het lichaam.
Een TDS-meter meet hoeveel deeltjes per miljoen (ppm) onopgelost zijn. Drinkwater in Nederland heeft een TDS-waarde van tussen de 100 en 250 en dat is in principe niet schadelijk voor de gezondheid.
Loden leidingen en gezondheid
Vanwege de gezondheidsrisico's mag de concentratie lood in drinkwater maximaal 10 µg (microgram) per liter zijn. Als je onder die norm wilt blijven is het verstandig om je loden leidingen in huis te laten vervangen.
Het grootste deel van de waterleidingen zit onder de vloer of in de muur. Controleer daarom als eerste bij de watermeter of in of naar uw huis nog loden leidingen zitten. Een loden leiding herkent u aan de donkerblauwe-grijze kleur van de leiding én aan het doffe geluid als u er met een lepel tegenaan tikt.
In woningen van voor 1960 kunnen nog loden leidingen aanwezig zijn. Deze geven lood af aan het kraanwater. Consumptie daarvan is ongezond. Als jonge kinderen te veel lood binnenkrijgen, kan dit leiden tot een lagere intelligentie.
612 Acute blootstelling aan een hoge concentratie lood kan acute encefalopathie veroorzaken met sufheid, tremor, hoofdpijn, onrust, ataxie, hallucinaties, coma en convulsies. Encefalopathie kan vooral bij kinderen optreden, maar ook bij volwassenen is dit ziektebeeld beschreven.