Van oudsher is bekend dat de lavendel plant een ontspannende en rustgevende invloed heeft. Wanneer het reukorgaan de geur van lavendelolie waarneemt komt u tot rust. Lavendel werkt kalmerend, verzachtend en helpt bij depressiviteit. Ook kan lavendelolie ervoor zorgen dat emoties in evenwicht komen.
Lavendel is een uitstekend middel tegen stress- en angstklachten. Lavendel zou het gehalte aan stresshormonen in het bloed verlagen en een gunstig effect hebben op de bloeddruk. Hoe dat kan? In lavendel zit – net als in cannabis – het natuurlijke geurstofje linalool dat kalmerend en zelfs licht verdovend zou werken.
Droog de lavendel voordat je deze in je thee doet. De gedroogde bloemen stop je in een glas en hier giet je heet water over. Nadat je de lavendel een kleine 10 minuten hebt laten trekken kun je de bloemetjes er weer uit zeven. >> Wist je dat lavendel goed is voor het slapengaan?
De onze is de juiste, de soort die geteeld wordt voor consumptie Lavandula Angustifolia, ook wel zoete lavendel genoemd.
Alle lavendel is in principe eetbaar, dus kwaad kan het niet.
Drink maximaal 3 koppen Lavendel Thee van gedroogde Lavendel bloesem per dag. Bij deze dosis zijn geen nevenwerkingen bekend. Het gebruik van Lavendel thee wordt afgeraden tijdens de zwangerschap en door jonge jongens.
Lavendel groeit het eerste jaar langzaam en veel boeren snijden de bloeistengels af wanneer de eerste knoppen opengaan tijdens het eerste groeiseizoen. We oogsten meestal in de zomer (juni-juli in de meeste gebieden).
Het ondersteunt onder andere het herstellend vermogen van de huid en helpt te ontspannen. Gedroogde lavendel kan gebruikt worden om een heerlijke geur te verspreiden in ruimtes, gekookt worden om er thee van te zetten, of het kan geweekt worden in een planten olie om er je eigen lavendel infused olie van te maken.
De bloemen worden gebruikt in jam, azijn, snoepjes, room en Provençaalse stoofpotten. Het kruid lavendel is dan ook (traditioneel) onderdeel van het kruidenmengsel Provençaalse kruiden. De bloemen worden ook gesuikerd ter decoratie gebruikt.
Het gebruik van 2 druppels lavendel op je kussen is makkelijk, het geeft rust op je zenuwstelsel en via de neus gaan de stofjes direct naar de hersenen. Door het gebruik van de druppels te herhalen, herkennen de hersenen de geur en deze wordt gekoppeld aan het slapen gaan waardoor het inslapen steeds makkelijker gaat.
Lavendel heeft een helende werking, stimuleert de bloedcirculatie, is ontstekingsremmend en verzachtend en heeft ook een bepaald antischimmel- (schimmelwerend) en antibacterieel effect. Dit is met name uitgesproken in de essentiële olie van lavendel.
Die smaak valt namelijk te omschrijven als sterk, fris, licht zoetig maar ook een tikkeltje bitter. Het best combineer je lavendel met andere kruiden.
Gebruik. Lavendelwater kan het beste puur gebruikt worden op je huid. Gebruik het bijvoorbeeld na het reinigen van je gezicht als toner of in je haar voor heerlijk ruikende lokken. Je kunt lavendelwater natuurlijk ook gebruiken in DIY lotions, maskers, zeep of shampoo in plaats van gewoon water.
Als je niet weet welke olie je moet gebruiken, gebruik je Lavendel! Je kunt deze pure Lavendel ook innemen door 1 of 2 druppels onder de tong te gebruiken. Dit innemen kan meestal niet met andere merken!
Lavendel is een prachtige plant met paarse bloesem. Veel mensen zijn dol op de geur en worden er rustig van. Toch kun je 'm maar beter uit de buurt houden van je kat, want lavendel is inderdaad erg giftig voor katten.
Snij de lavendelbloemen met voldoende lange steeltjes af en vorm er bosjes mee. Bind ze samen met een touwtje of elastiek. Bij het drogen zullen de steeltjes verdunnen en daardoor kan het touw loskomen, controleer dus regelmatig of gebruik elastiekjes. Hang de bosjes op een droge plek met voldoende luchtcirculatie.
Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan olijfolie, zonnebloemolie of amandelolie. Doe dit met veertig gram gedroogde lavendel in een luchtdichte pot en laat het drie tot zes weken op een zonnige plek staan. Lavendelolie is een aantal maanden houdbaar en je kunt de olie ook gebruiken om lavendelzalf te maken.
Als je lavendel wilt plukken, kun je dat het beste aan het begin of einde van een mooie dag doen. Bij oogst in de middag gaat een deel van de kostbare geur verloren. Snijd voor een droogboeket de lavendel voordat de bloempjes open zijn. Maak tijdens het plukken kleine bosjes en bind ze met een elastiekje bij elkaar.
Lavandin (Lavandula × intermedia) is de 'Franse lavendel'. Lavandin is een kruising tussen Lavandula angustifolia en spijklavendel (Lavandula latifolia). De soort is speciaal ontwikkeld voor een hoge opbrengst aan essentiële olie en ruikt veel sterker dan echte lavendel.
Dit heb je nodig voor je Lavendel olie recept:
Doe de lavendelbloemen in een lege, schone, glazen pot en vul de pot met de olie, Sluit de pot en even goed schudden. Laat dit mengsel nu 3 weken trekken op een warme, lichte plaats, wel elke dag even schudden om de lavendel en olie goed te laten vermengen.
Een lavendelplant is een sterke plant die wel 15 tot 30 jaar oud kan worden. Ook in barre omstandigheden zoals bij droogte, kalkachtige of stenige grond en in de felle zon.
Een populair voorbeeld van een geschikte slaapthee is kamillethee. Daarnaast zijn theesoorten zoals valeriaan, lavendel, citroenmelisse en passiebloem ook goede opties.
Voor €2.60 kunt U 40 gram lavendel thee kopen bij De Kruidenkoning. Lavendel (Lavandula) is een struik uit de lipbloemenfamilie (Lamiaceae). Het geslacht is terug te vinden in veel tuinen omwille van de paarse kleur en de geur van de bloemen.