Voor een zelfgemaakte erwtensoep was je de spliterwten goed, liefst meerdere malen. Laten weken is niet nodig, maar kan wel. Laat de spliterwten en het vlees met 2 liter water (op ca. 500 g spliterwten) aan de kook komen en laat dit minstens een uur zachtjes pruttelen.
Spliterwten zijn halve erwten en laten (vooral aan het platte oppervlak) gemakkelijk eiwitten los. Als je spliterwten ongewassen kookt, ontstaat er veel schuim op het kookvocht. Door ze eerst goed te wassen in een zeef of vergiet, is de hoeveelheid schuim die ontstaat minder.
De spliterwten wassen en met het water langzaam aan de kook brengen. 2. Vanaf het moment dat de spliterwten koken nog ca. 1 à 2 uur zachtjes door laten koken in een gesloten pan totdat de spliterwten uit elkaar vallen en gaar zijn.
Groene erwten: Laat groene erwten 8 uur weken. Kook ze daarna 35 minuten en giet af. Groene spliterwten: Groene spliterwten hoeven niet geweekt te worden.
Spliterwten moeten goed gewassen worden, en moeten geruime tijd weken in schoon water. Het beste is om de halve erwten een nacht te laten weken, 10 tot 12 uur. Bewaren is een ander verhaal. Zolang het pak spliterwten nog dicht is gaat het wel goed.
Het afschuimen verbetert de smaak, omdat het schuim vaak een bittere smaak heeft.
Spliterwten zitten boordevol gezonde koolhydraten, vitamines, mineralen en zijn bovendien een goed bron van plantaardige eiwitten. Ook zijn spliterwten erg vezelrijk, ze bevatten maar liefst 20,4 gram vezels per 100 gram. Het advies is om zo'n 30 tot 40 gram vezels per dag te eten.
Gedroogde peulvruchten moet je laten weken. Afhankelijk van de soort en de temperatuur van het water moet je rekenen op 1 tot 8 uur.
Altijd handig en lekker! Vul de pan met de gewenste hoeveelheid water. Houd ongeveer 2 liter aan per 500 gram spliterwten. Hierna kun je de spliterwten er gelijk bij doen, het water hoeft nog niet te koken.
Gedroogde erwten of spliterwten worden later geoogst dan doperwten. Daardoor bevatten ze meer eiwit, vezels en koolhydraten. Spliterwten zijn erwten waarvan het stugge buitenste velletje is verwijderd. Dat maakt ze geschikt voor erwtensoep.
Vind je de soep nu al te dik voeg dan nog wat bouillon of water toe. Is de soep echt veel te dun voeg dan een in stukjes gesneden aardappel toe en laat de soep nog even verder pruttelen.
De kooktijd van doperwten is 5-10 minuten. Als de erwtjes te hard koken, springen ze open. Hele jonge en kleine erwtjes zijn soms in 5 minuten al gaar. Doperwten stomen duurt 5-8 minuten en smoren ook.
Dit is een regionaal artikel en is niet in elke ALDI-winkel beschikbaar.
Het afspoelen zorgt ervoor dat het eiwitwater een soort opgeklopt wordt. Daardoor gaat het schuimen. Daarnaast zit er, net als bij veel andere groenten, saponine in peulvruchten. Saponine wordt ook wel zeepstof genoemd.
Gele spliterwten: gele spliterwten zijn gele erwten waar de zaadhuid en de kiem van verwijderd zijn. Gele erwten zijn eigenlijk groene erwten die langer gerijpt hebben. Het zijn dus geen verschillende soorten erwten. Er is geen smaakverschil tussen groene en gele spliterwten.
Aldi's 'hete ketel' erwtensoep kwam daarbij, met een 7,2 als rapportcijfer, als beste uit de test. De soep is volgens de experts uitstekend in balans. De erwtensmaak, kleur en vulling worden beoordeeld als 'precies goed'. Ook de soep van de Albert Heijn kan op een aardig rapportcijfer rekenen.
Erwtensoep is in de koude wintermaanden natuurlijk erg lekker, maar wist je dat deze soep daarnaast ook erg gezond is? Zo zit er in deze soep vitamine A, B en C en allerlei mineralen. Denk bijvoorbeeld aan fosfor, kalium en magnesium. Daarnaast bevat erwtensoep veel eiwitten die licht verteerbaar zijn.
Ín de erwtensoep gaat natuurlijk rookworst. Wil je er iets bij serveren? Ga dan voor de ultieme klassieker: snert met roggebrood en plakjes katenspek.
Reken 500 gram verse doperwten per persoon om ongeveer 175 gram over te houden op je bord. Dat is al een prima bijdrage aan je dagelijkse portie groenten van 250 gram! Gebruik je diepvries doperwten, dan kun je prima 250 gram per persoon rekenen. Wel zo makkelijk, dan heb je meteen al je groente voor die dag binnen.
Weken start dat proces.” Doe de peulvruchten in een pan met koud water (drie keer zoveel water als peulvruchten) en zet de pan bijvoorbeeld op het aanrecht. Op de verpakking staat hoe lang je de peulvrucht moet weken – dit varieert van 2 tot 24 uur. Linzen hoef je overigens niet te weken.
Was de grauwe erwten en laat ze een nacht in ruim water weken. Zet ze op met het weekwater, met wat zout toegevoegd. Laat deze in ongeveer 2 uur gaar koken.
Erwten zijn, zoals je vermoedelijk wel weet, een lid van de familie van peulvruchten. Doorgaans worden er voor erwtensoep spliterwten gebruikt. En die zijn inderdaad ontzettend gezond! Zo bevatten ze relatief veel eiwitten en vezels die je darmen gezond houden.
Ja dat kan! Erwtensoep is dik en koelt langzaam af. Bacteriën en de sporen van deze bacteriën vinden dat geweldig en tieren welig in zo'n pan. Je kunt bederven gemakkelijk voorkomen.
Het is iets meer werk dan een blik opwarmen, maar dan heb je ook wat! En je kan het makkelijke van te voren maken en invriezen of koud wegzetten voor de volgende dag. Wist je trouwens dat erwtensoep laxerend werkt? Soepiedepoepie dus!