Kies voor alcoholische dranken met een laag alcoholgehalte en zonder suiker, bijvoorbeeld champagne, schuimwijn, cava, droge witte wijn, rode wijn, pils. Combineer het drinken van alcohol met het eten van complexe of trage koolhydraten.
Om verstoring van de bloedsuikerbalans tot een minimum te beperken, moet iemand met diabetes ervoor zorgen geen alcohol te drinken die te veel koolhydraten bevat. Wanneer u met vrienden naar een kroeg gaat of een familiefeestje bijwoont, geniet het de voorkeur om voor een cocktail zonder toegevoegde suikers te kiezen.
Eten en drinken
Dit wordt vooral afgeraden bij suikerziekte type 1 vanwege het risico op een hypoglykemie. Vooral als je pure alcohol zonder toegevoegde suikers drinkt, zoals een glas whisky of wijn. Daarom raden we je aan om alcohol bij een maaltijd te nuttigen of als aperitief met enkele hapjes.
Kies sterke dranken met een lager suikergehalte. Sterke dranken zoals wodka, gin, tequila en whisky bevatten doorgaans minder suiker dan likeuren en andere gezoete sterke dranken.
Alcohol maken kan niet zonder suiker, want suiker wordt in het fermentatieproces omgezet in alcohol en CO2. Alcohol zonder calorieën bestaat dus niet en alcohol zonder suikers ook niet.
Champagne staat stipt op nummer één wanneer het om het aantal calorieën gaat. Een glaasje champagne bevat slechts rond de 60 calorieën per glas. Dit ligt er natuurlijk wel aan wat voor soort champagne je drinkt.
Alcohol kan de werking van sommige diabetesmedicijnen verstoren , waardoor u risico loopt op een lage of hoge bloedsuikerspiegel (hyperglykemie), afhankelijk van hoeveel u drinkt en welke medicijnen u neemt. Alcohol drinken brengt dezelfde gezondheidsrisico's met zich mee voor mensen met diabetes als voor anderszins gezonde mensen.
Alcohol en diabetes gaan niet goed samen: het gebruik van alcohol verstoort de bloedsuikerspiegel. Dit komt omdat de lever tijdens het afbreken van alcohol geen of onvoldoende glucose kan vormen, maar ook omdat alcoholische dranken veel koolhydraten (en dus suiker) leveren [1, 2].
Het resultaat: een snelle piek in de bloedsuikerspiegel. Als u diabetes type 2 hebt, betekent dit dat u suikerhoudende dranken, zoals gewone frisdrank, zoete thee en zelfs sap , van tafel moet halen en moet vervangen door suikerarme en suikervrije opties, waaronder water.
Eet ook geen gedroogd fruit, zoals dadels en vijgen. Daar zit veel suiker in. Neem fruit niet als een sap, shake of smoothie. Daar zitten weinig vezels en veel suiker in.
Complicaties krijgen een kans wanneer de bloedsuikerspiegel een paar jaar lang vaak te hoog is. Ook een te hoge bloed- druk en afwijkende vetten in het bloed (zoals cholesterol) spelen mee. Mensen met diabetes type 2 kunnen al complicaties krijgen voordat zij de diagnose diabetes hebben.
alcohol drinken? Beperk het gebruik van alcohol. Een grote hoeveelheid alcohol kan samen met metformine een ernstige verstoring in het bloed veroorzaken: een melkzuuracidose.
Als u op zoek bent naar alcohol met de minste calorieën en suiker, dan kunt u het beste kiezen voor heldere likeuren, zegt gediplomeerd diëtist Alex Aldeborgh. Hieronder vallen onder andere wodka, gin, rum, tequila, soju en sake , die over het algemeen minder calorieën en minder suiker bevatten.
Dag 4-7: De eerste verbeteringen
Veel mensen ervaren een verhoogd energieniveau en een verbeterde mentale helderheid. Je hebt geen katers meer! Je lichaam begint zich beter te hydrateren, wat leidt tot een frisser gevoel. En daarnaast zal je spier- en conditieopbouw sneller gaan als je sport.
Sterke dranken als jenever, gin, wodka, tequila, whiskey en Cognac bevatten weinig tot geen koolhydraten.
Kies voor alcoholische dranken met een laag alcoholgehalte en zonder suiker, bijvoorbeeld champagne, schuimwijn, cava, droge witte wijn, rode wijn, pils. Combineer het drinken van alcohol met het eten van complexe of trage koolhydraten.
Kies voor bieren en wijnen met een lager alcoholpercentage , maar vermijd dranken met een laag alcoholpercentage zoals Kaliber, Swan Light en Becks Blue. Deze dranken bevatten alleen koolhydraten en zijn dus vergelijkbaar met het drinken van gewone suikerhoudende dranken. Ze worden niet aanbevolen voor mensen met diabetes.
Zeer vaak (> 10%): meestal in het begin van de behandeling: maag-darmklachten zoals misselijkheid, braken, diarree, buikpijn en verlies van eetlust. Vaak (1-10%): hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid. Smaakstoornissen (metaalsmaak).
De beste soorten alcohol voor mensen met diabetes zijn die met een laag suiker- of koolhydraatgehalte. Dat omvat light bieren , rode en witte wijnen, gedistilleerde dranken en koolhydraatarme cocktails als u suikerhoudende sappen of siropen vermijdt.
Zit er suiker in whisky? Zo ja, hoeveel? Whisky bevat, net als alle andere soorten gedistilleerde dranken, heel weinig suiker (ongeveer 0,044 gram per 1,5 ounce) of helemaal geen suiker. Het verhoogt dus niet de bloedsuikerspiegel in het lichaam.
Lichte bieren, die doorgaans een lager alcoholpercentage (ABV) hebben, hebben aanvullende etiketteringsvereisten en vermelden vaker voedingsinformatie. Diabetesvriendelijke opties zijn onder andere het kiezen van dranken met een laag ABV, het kiezen voor Amerikaans lagerbier of pils , of het selecteren van een spiked seltzer zonder toegevoegde suiker.
Wijnen, spirit on the rocks en een koolhydraatarm biertje zijn enkele alcoholische dranken die mogelijk het minst schadelijk zijn. Uw keuze van drank en hoeveel u besluit te consumeren, bepalen hoeveel impact de drank op uw lichaam en geest zal hebben.
Rum. Hoewel rum iets meer calorieën bevat dan wodka, tequila en gin, met ongeveer 75 calorieën per 30 ml, kan het nog steeds een redelijke keuze zijn voor diegenen die op zoek zijn naar een smaakvolle cocktail.
Of je nu van gin, rum, tequila of whisky houdt: deze cocktails bevatten het minste calorieën. Alcohol bevat vooral 'lege' calorieën. Dat wil zeggen dat ze dik maken zonder je lichaam extra voedingsstoffen te bezorgen. Wijn, champagne en heldere alcohol hebben minder calorieën dan bijvoorbeeld donkere likeuren.