Het overslaan van het ontbijt kan namelijk samenhangen met ongezonde gewoonten, zoals veel snacken, roken, alcohol drinken en weinig bewegen. Uit ander type onderzoek (klinische studies) komt dat er een kleine daling is in de dagelijkse energie-inname en lichaamsgewicht als het ontbijt wordt overgeslagen.
Overwin slechte gewoontes. Als je het ontbijt vaak overslaat, ben je volgens een studie van Helsinki University eerder geneigd om te roken, meer te drinken en minder te sporten. Toch heeft dit vooral te maken met het feit dat mensen die ontbijten in essentie al betere keuzes maken op het gebied van gezondheid.
Het ontbijt is erg belangrijk voor je gewichtsbeheersing. Als je je ontbijt overslaat, kan je in de loop van de dag meer behoefte krijgen om te eten en daardoor ga je sneller snaaien. Dit levert uiteindelijk dus meer calorieën op en dit zijn vaak ook nog eens loze calorieën zonder de juiste voedingsstoffen.
Maaltijden overslaan en onvoldoende eten gedurende de dag kan letterlijk je hoofd doen tollen. Je kunt je duizelig gaan voelen, zelfs het gevoel hebben dat je flauwvalt. Je voelt je slap en futloos. De oorzaak ligt in een lage bloedsuikerspiegel waardoor er onvoldoende glucose naar de hersenen wordt vervoerd.
De voordelen van niet-ontbijten
Er komt steeds meer wetenschappelijk bewijs dat het verlengen van onze vastenperiode tot langer dan twaalf uur kan leiden tot een verlaging van de insulinespiegel. En dit kan mensen helpen met afvallen. Wil je dus afvallen, dan kan het interessant zijn om niet te ontbijten.
Gezondheidsvoordelen. Een slankere lijn is niet het enige voordeel van 16 uur vasten per dag. Ook je gezondheid vaart er wel bij. Uit verschillende studies blijkt dat vasten een gunstig effect heeft op je bloedsuikerspiegel.
Boterhammen, bagels en pannenkoeken
Ondanks dat boterhammen, pannenkoeken, bagels en muffins populaire en vooral instagrammable ontbijtjes zijn, is dit niet de meest calorie-arme keuze. Ze missen de vezels en eiwitten die we hard nodig hebben.
OMAD / one meal a day / een maaltijd per dag werkt kortgezegd volgens exact hetzelfde principe van alle types intermittent fasting. De focus ligt niet op wat je eet, maar wanneer. Eten volgens de klok dus. Het is de bedoeling dat je je lichaam voorziet van de nodige calorieën in slechts één maaltijd.
"Wanneer je eet is net zo belangrijk als wat je eet'', vertelt diëtiste Theresa Shank. Zij raadt aan om je ontbijt te nuttigen binnen de twee uur na het opstaan. "Als je in die tijdspanne eet, zal je door de dag heen meer controle hebben over je hongergevoel en stabiliseert je bloedsuikerspiegel'', legt ze uit.
Wat blijkt? Juist een groot ontbijt en een stevige lunch, hebben een gunstig effect op het lichaam. Geen lichte maaltijden en regelmatig een snack, maar twee stevige maaltijden per dag. Volgens onderzoekers van het Instituut voor Klinische en Experimentele wetenschap in Praag, reageert het lichaam hier beter op.
Waarom je beter geen brood of yoghurt kan nemen
Brood of een schaaltje yoghurt met muesli/cornflakes (wat vaak bewerkte suikers zijn) bevatten erg veel koolhydraten. Daarnaast zijn deze koolhydraten ook nog eens snelle suikers.
Met een enorm ontbijt zit je immers al snel aan een calorie-overschot. Het verschilt een beetje per persoon wat hier een goede balans is. Het Voedingscentrum suggereert om 's ochtends 300-400 kcal te eten, en dat is voor de meeste mensen inderdaad een prima richtlijn.
Eén op de drie Nederlandser slaat minstens een keer per week zijn ontbijt over. Dat blijkt uit onderzoek onder 1.300 respondenten, uitgevoerd door Maurice de Hond in opdracht van een Amerikaanse voedselproducent.
Zonder ontbijt heeft je lichaam minder brandstofvoorraden waardoor je lichaam de intensiteit van de training misschien niet aankan. Hierdoor zou je uiteindelijk zelfs minder calorieën kunnen verbranden dan wanneer je wel gewoon ontbijt.
Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag
Ontbijten, en dan vooral met zuivel en ontbijtgranen, is volgens Tim Spector echt iets westers. We krijgen al tientallen jaren te horen dat je het ontbijt niet moet overslaan.
"Sla je het ontbijt of de lunch over, maar ga je niet snacken en nuttig je daarentegen een gezonde maaltijd waar je ook nog eens rustig de tijd voor neemt, dan zijn er geen ongezonde effecten voor je gezondheid en heb je dus niet meer kans op overgewicht."
Conclusie. Dat eten na 20:00 uur je automatisch dik maakt is een mythe. Eten na 20:00 uur zorgt alleen voor vetopslag als desbetreffende maaltijd er verantwoordelijk voor is dat je over de gehele dag gezien meer calorieën consumeert dan je lichaam nodig heeft.
Hoeveel keer je eet maakt niet zo veel uit. Je kan bijvoorbeeld 3 hoofdmaaltijden – verdeeld over de dag – eten: ontbijt, lunch en avondeten. Maar 4, 5 of 6 keer per dag een kleinere maaltijd kan in principe ook. Het gaat er uiteindelijk om dat je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt.
Bijna vijf kilo in drie dagen tijd verliezen is toch echt wel serieus. Maar inmiddels zit het grootste gedeelte van het verloren gewicht er na 3 dagen weer aan.
Vanaf 12 uur is de insuline van de laatst genomen maaltijd verdwenen en begint de aanmaak van het groeihormoon dat vetverbranding stimuleert. Eenvoudiger gezegd: vanaf 12 uur vasten begint je lichaam voor je te werken en starten de gunstige effecten.
Het lijkt erop dat intermittent fasting ook andere gunstige effecten dan afvallen heeft. Dit komt omdat je lichaam tijdens het vasten overschakelt van glucoseverbranding naar vetverbranding. Die overschakeling start als je grofweg 12 tot 24 uur niks eet.
Hoewel een stuk fruit rijk is aan vezels, vitamines en mineralen, volstaat dat niet als ontbijt. Snel een appel meegrabbelen voor onderweg is dus geen goed idee. 'Je moet echt 300 à 400 calorieën opnemen om een voldaan gevoel te hebben dat duurt tot de lunchtijd. Zo voorkom je tussendoortjes.
Elke dag hetzelfde eten
Als het voedingspatroon, die elke dag zo ongeveer hetzelfde is, er voor zorgt dat je een juiste combinatie van koolhydraten, eiwitten en vetten plus genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgt, dan is het niet erg om zo ongeveer hetzelfde eten.
Idealiter eet een volwassen vrouw zo'n 4 à 5 boterhammen per dag, voor mannen is dat 6 à 8 sneetjes. Jouw kinderen kunnen dagelijks best zo'n 2 à 3 boterhammen eten.