Voor vlakke en rechte wanden worden steeds Gyproc- platen gebruikt met een dikte van minstens 12,5 mm en met afgeschuinde ABA-langskanten. De naden tussen de platen worden opgevoegd volgens het gekende ABA- voegsysteem.
Een scheidingswand maak je met blokken van 7 tot 10 cm dik. De blokken lijm je met een blokkenlijm aan elkaar. Je kunt gasbetonblokken op maat maken met een grofgetande blokkenzaag.
Platen van 9,5mm dikte worden best enkel gebruikt om op de muur te verlijmen met L-gips. Voor (voorzet)wanden is het interessanter met Gyproc® platen van 12,5 mm te werken. Platen van 9,5mm dikte worden best enkel gebruikt om op de muur te verlijmen met L-gips.
Om een scheidingswand te kunnen bouwen, heeft u plaatmateriaal nodig. Deze gipsplaten worden op het framewerk geschroefd. De standaard gipsplaat AK heeft een dikte van 12,5 mm en is voorzien van een AK (afgeschuinde kant) zijde.
In tegenstelling tot Gyproc-platen moet je bij Gyplat niet enkel de naden maar de volledige plaat bepleisteren. Ook is voor een gyplatplafond een pleisterlaag met een minimumdikte van 10 mm nodig. Afhankelijk van het gewenste resultaat moet ook het juiste pleistermateriaal worden gebruikt.
Indien je kiest voor een voorzetwand - een metalen of houten draagstructuur met hierop gipsplaten geschroefd - wordt er doorgaans voor een dubbele beplating met gipsplaten gekozen. Door te kiezen voor een dubbele beplating krijg de voorzetwand een voldoende mechanische stabiliteit.
Kan ik mijn TV ophangen aan gipsplaat of holle wand? Zeker! Je kunt je televisie veilig ophangen aan een holle wand die is gemaakt van gipsplaten. Hou wel rekening met de dikte van de gipsplaat en het type muurbeugel.
Zorg bij het plaatsen dat er 2 tot 3 mm ruimte tussen de gipsplaat en de wand en de gipsplaat en het plafond zit. Zet de gipsplaten om de 25 cm vast met snelbouwschroeven. Gebruik hierbij een gipsplaatbitje: zo voorkom je dat je te diep schroeft.
Gipsplaten met afgeschuinde kant gebruikt u voor het maken van een muur. Meestal wordt een 12,5mm dikke plaat gebruikt omdat deze sterker zijn dan 9,5mm platen. De afgeschuinde kanten zijn speciaal om de naden eenvoudig af te werken.
Breng met een pleisterspaan stroken en doppen L-gips aan op de muur. Breng langs de buitenrand van de plaat doorlopende stroken (links, rechts en onderaan) op 5 cm van de zijkant aan. In het midden van de muur breng je voor een plaat van 600 mm één rij doppen L-gips van ongeveer 25 cm aan om de 20 cm onder elkaar.
Mogelijke toepassingen. Bij gyproc met isolatie wordt er een isolerend materiaal gekleefd op een standaard gipsplaat. Hierdoor bekom je een materiaal waarmee je niet alleen een wand of een plafond mooi kan afwerken, maar waarmee je ook de warmte beter kan binnenhouden en geluiden van buitenaf kan weren.
De spouw moet zo groot mogelijk zijn, minimaal 5 of nog beter 10 cm. Hoe hoger de kamer, hoe dikker de regels moeten zijn. Balkjes van 5 x 6 cm zijn meestal vol doende.
Standaardmaten voor tussenwanden die geschikt zijn voor kozijnen, zijn 7 en 10 cm. Voor een wand van circa 7 cm plaats je de 44 mm kant van de balk op de vloer. Voor een muur van circa 10 cm plaats je de kant van 69 mm op de vloer.
Een dragende muur is in de meeste gevallen minimaal 20 centimeter dik. Dat is echter niet altijd het geval. Een muur met een dikte tussen de 10 en 20 centimeter kan ook dragend zijn. Een muur met een dikte kleiner dan 10 centimeter is nooit een dragende muur.
Gyproc® raadt het af om een combinatie van een OSB-plaat en een Gyproc® plaat te gebruiken. Door de combinatie van plaatmaterialen met een verschillende basissamenstelling (hout en gipskarton), kunnen er spanningen en nadelige gevolgen ontstaan.
Kies voor gipsplaten met een dikte van 12,5mm
Gipsplaten met een dikte van 12,5mm zijn het meest geschikt voor de afwerking van een plafond. Deze platen zorgen samen met de metalen onderstructuur voor een stevigere basis ten opzichte van platen die 9,5mm dik zijn.
Met een dubbele laag gipskartonplaten kan je de geluidsisolerende eigenschappen van een wand al flink verbeteren. Door een dubbele laag gipsplaten aan te brengen tegen een wand, verhoog je de massa. En voldoende massa is erg belangrijk als je de strijd wil aanbinden met lawaaihinder.
Sterk en stootvast
Dankzij de Gyproc®-schroefpluggen kun je voorwerpen tot 20 kg ophangen aan eender welke gipsplaat. De Gyproc®-wandpluggen kunnen dan weer per plug een gewicht tot 30 kg dragen en bij dubbele beplating tot zelfs 50 kg.
Ze zijn ideaal om lichte objecten zoals bijvoorbeeld schilderijen, lampen, planken en plinten te monteren. Afhankelijk van het soort wand kan een hollewandplug een gewicht van 10 tot 15 kilo dragen.
Met gipsplaten worden op eenvoudige manier wanden en plafonds gemaakt, tegen een regelwerk van houten balkjes of metalen U-vormige profielen. Volgens EN-520 zijn "gipskartonplaten vlakke, rechthoekige platen, die bestaan uit een gipskern en een stevig daaraan hechtend, duurzaam karton aan beide zijden.
De prijs voor gyproc bedraagt gemiddeld € 25 à 70 per m² (incl. plaatsing en excl. btw). Hoeveel de gyproc prijs exact bedraagt is vooral afhankelijk van het soort gyprocwerken, de oppervlakte, moeilijkheidsgraad van de werken, … Gyproc platen zijn licht van gewicht en kunnen makkelijk worden verwerkt.
De Rigidur® platen zijn uitermate geschikt voor houtskelet- en prefabbouw. Ze bieden extra stabiliteit en hoge schrankweerstand, wat niet onbelangrijk is bij lichte constructies. Het stoot- en krasvast oppervlak heeft een Brinell hardheid van ≥ 35 N/mm².
te bevestigen zijn schilderijhaakjes het meest geschikt. Gebruik schroefpluggen voor gipskartonplaten. Hiermee kunnen belastingen tot ongeveer 20 kg tegen de wand worden bevestigd. Middelzware voorwerpen tussen de 20 en 30 kg kunt u met metalen wandpluggen (paraplupluggen) voor gipsplaten bevestigen.