Tuingerief als rubberen laarzen of bloempotten mogen afgewassen worden in je machine.
Vazen. Als je zo lang mogelijk van je bloemen wilt genieten, is het belangrijk om de vazen zo schoon mogelijk te houden. Je kunt ze eenvoudig met de hand afwassen, maar als je voor het gemak kiest, dan kunnen ze ook mee in de vaatwasser.
In de meeste gevallen kan je je keramiek zonder schrik in de vaatwas steken. Zeker als het gaat om een werkstuk in porselein of steengoed, omdat die op hoge temperaturen worden gebakken.
Keramiek is bijvoorbeeld aardewerk, steengoed en porselein. Deze items doen het niet goed in de vaatwasser en kunnen dus beter met de hand worden afgewassen.
“Een servies van aardewerk is vaatwasserbestendig. Let wel op! Laat zodra het vaatwasprogramma is afgelopen nooit het servies in een ongeopende vaatwasser staan. Anders trekt het vocht in het keramiek wat ten koste gaat van de kwaliteit.”
Vaatwassers reinigen met het grootste gemak allerlei soorten vaat, maar het kan zijn dat glazen dof uit de vaatwasser komen. Dit kan komen doordat je in een buurt woont met hard water waardoor er zich een kalklaag op het glaswerk vormt, maar het kan ook te maken hebben met bijvoorbeeld verstopte sproeiers.
Oorzaak: Teveel spoelglansmiddel of te veel afwasmiddel kan witte strepen of een blauwachtig aanslag op glazen en kookgerei veroorzaken.
De vaatwasser zal het glas aantasten en kan een witte waas op het kristal achterlaten. Dit komt door een te hoge temperatuur van het water in de vaatwasser, waardoor een chemische reactie ontstaat. Uw kristal gaat er dan melkachtig uitzien.
Doordat het glas zo zacht is vanwege het lood wat er in zit, kan het kalk in het water 'in' het glas gaan zitten. Dit gebeurt niet alleen in de afwasmachine, maar ook bij het met de hand afwassen of wanneer je bloemen in een kristallen vaas hebt staan. Volgens Hélène moet je kristal altijd gelijk en goed afdrogen.
Glascorrosie wordt vaak veroorzaakt door de vaatwasser. Dit kun je op verschillende manieren voorkomen: Gebruik glansspoelmiddel, glasbeschermer en zout. Deze middelen zorgen voor een beschermlaagje om je glazen, zodat het oppervlak minder snel beschadigd raakt.
Geen zorgen, zelfs dure wijnglazen kunnen gewoon in de vaatwasser! Zorg ervoor dat je aan het einde van het wasprogramma de deur van de vaatwasser opent om de stoom te laten ontsnappen. Stoom kan nogal agressief zijn voor fijne wijnglazen en kan er op termijn voor zorgen dat je glazen mat uitslaan.
Schoonmaken met schoonmaakazijn
Vul een bakje met schoonmaakazijn en laat het vervolgens meedraaien met een normale wasbeurt. Voor extra grondige reiniging kunt u een flinke scheut azijn op de bodem van de vaatwasser spuiten en hem laten draaien op de heetste temperatuur. Doe dit in een lege vaatwasmachine.
Zout in de vaatwasser voorkomt witte aanslag op je vaat. Vaatwaszout werkt als waterontharder van de vaatwasser. Een vaatwasser heeft zacht water nodig zodat glaswerk glanzend, schoon en vlekvrij eruit komt.
Over het algemeen kan het verstandig zijn om 1 à 2 keer per jaar de vaatwasser te ontkalken. Afhankelijk van waar je woont kan het verstandig zijn om dit vaker te doen. Zoals gezegd komt de kalk uit het water dat de machine gebruikt tijdens het afwassen.
Neem een schijfje citroen. Verwijder de pitjes en plaats de verse citroen in de bestekbak of in het bovenste rek. U zult nu merken dat de vaatwasser veel frisser gaat ruiken. Het citroenzuur uit de verse citroen geeft uw vaat en vooral de glazen meer glans.
Als de vaatwasser niet goed schoon is na gebruik, dan wordt dit meestal veroorzaakt door vetresten of kalk. Je kunt dit probleem echter heel goed verhelpen door gebruik te maken van huishoudsoda, een professioneel ontvettings- of ontkalkingsmiddel of een kop azijn.
Ook alternatieve schoonmaakmiddelen zijn geschikt om de vaatwasser mee te ontkalken. Je kunt hiervoor azijn of soda gebruiken. Draai ook in dit geval een lege vaatwasser en voeg een kopje schoonmaakazijn of soda toe op de bodem. Laat vervolgens het heetste programma draaien.
Zijn vaatwastabletten beter dan poeder? Nee. Natuurlijk verschilt de kwaliteit per vaatwastablet en per poeder, maar over het algemeen presteren vaatwastabletten niet beter of slechter dan poeder. Uit diverse consumententests is gebleken dat poeder per wasbeurt veel goedkoper is, terwijl het resultaat niet slechter is.
Draai ongeveer eens per maand een volledig, heet wasprogramma of onderhoudsprogramma. Zo voorkom je dat onderdelen erg vettig worden. Met schone filters voorkom je dat de vaatwasser gaat stinken. En de vaat wordt beter schoon.
Je kunt soda gebruiken als dat in huis is en je kunt ook gewoon zonder draaien, en nawassen wat nog vies is. Heet water is meestal genoeg voor afwas hoor.
Afwasmiddel voor de vaatwasser is een veel voorkomend oorzaak. Afwasmiddel voor de vaatwasser, of het nu vloeibaar is of als tablet, is een veel voorkomend oorzaak van stank in glazen, bestek en ander vaat. Dat heeft vooral te maken met de toevoegingen om het afwassen in de vaatwasser makkelijker te maken.
Baking soda is een prima middel om de vaatwasser weer lekker fris mee te maken. Gebruik hiervoor een theelepel soda en doe dit in het zeepbakje. Draai vervolgens een wasprogramma op de hoogste temperatuur om de vaatwasser van binnen goed te reinigen. Let op dat je niet meer soda gebruikt dan de aangegeven hoeveelheid.
Hoe vaak moet er zout in de vaatwasser? Hoe vaak je zout in de vaatwasser moet bijvullen is afhankelijk van hoe vaak je de vaatwasser gebruikt. Zet je dagelijks de vaatwasser aan dan zal er meer zout verbruikt worden, dan als je de vaatwasser eenmaal per week reinigt.
Als je vlekken geen kans wil geven:
Gebruik geen of heel weinig afwasmiddel. Heet water is meestal voldoende. Droog je glazen niet af, maar laat ze omgekeerd opdrogen. Zo vermijd je strepen.
Laat de wijnglazen in een teiltje met warm water en een scheutje azijn weken. Verwijder vervolgens de overige kalkresten met een vochtige doek. Uiteraard droog je de glazen met een droge linnendoek voor een mooie glans.