Wanneer je LED verlichting wil gaan dimmen, is het van belang om erop te letten hoeveel de minimale belasting van de LED dimmer is; bijvoorbeeld 4 watt. Indien de LED lamp een lager wattage heeft dan deze minimale belasting van de dimmer, bijvoorbeeld 3W, dan zal het dimmen niet goed werken.
Wanneer je 2 tot 8 spots wilt kunnen dimmen zou een 7-110 Watt LED dimmer geschikt zijn. Wil je 8 tot 16 spots kunnen dimmen dan is een sterkere dimmer aan te raden. Namelijk een 20-250 Watt LED dimmer. Het is af te raden om nog meer spots tegelijk te dimmen.
LED lampen worden vaak niet met een standaard dimmer gedimd. Als je een LED lamp op een reguliere dimmer aan gaat sluiten zal de LED verlichting gaan knipperen en misschien zelfs zoemen en/of trillen.
Een led dimmer herken je aan het “LED” logo op de verpakking. Daarnaast staat in vrijwel alle gevallen ook de ondergrens en de bovengrens aangegeven in wattage. Het is raadzaam om goed op te letten wat de ondergrens van de dimmer is.
De Sanders Universele LED-dimmer is geschikt voor nagenoeg alle dimbare LED-lampen en is daarom universeel te noemen. Deze dimmer werkt beter dan de dimmers van de grootste merken schakelmateriaal en is daarom op dit moment de beste LED-dimmer. De Busch Jaeger 6523U led-dimmer is een goede dimmer (5mm as-diameter).
Het grootste verschil tussen een LED dimmer en een ouderwetse dimmer is het minimale wattage dat de dimmers aankunnen. Veel gloeilampdimmers beginnen bijvoorbeeld bij 50 watt, terwijl een ledlamp vaak maar 6 watt verbruikt. Hierdoor kan jouw lamp gaan knipperen of stukgaan.
Over het algemeen geldt dat de 230 volt afsnijdingsdimmer de meest moderne dimmer is. Deze is geluidsarm en werkt beter met elektronische trafo's. De afsnijdingsdimmer is dan ook zeer geschikt voor het dimmen van 12 tot 24 volt LED lampen. De 230 volt fase aansnijding dimmer maakt gebruik van een ontstoringspoel.
Een dimmer die zo goed als alle LED verlichting dimt voor slechts € 21,99.
Bovendien werkt LED-verlichting anders en zit het vaak onder de ondergrens van de frequentie van een traditionele dimmer, waardoor het dimmen weinig tot geen effect heeft of de lamp gaat knipperen. Een speciale dimmer voor LED is vaak de oplossing.
Hoe kan ik zien of een LED lamp dimbaar is? In de meeste gevallen is een LED lamp ook verkrijgbaar in een dimbare variant. LED verlichting is lang niet altijd standaard dimbaar. Let er dus op dat er in de productnaam of in de specificaties de term 'dimbaar' en/of 'dimmable' vermeld staat.
Waarom knippert of zoemt mijn 230v dimbare led lamp? Het probleem zit hem in de muurdimmer. met een heel lage belasting zoals een LED lamp. en dan gaan de lampjes knipperen of zijn ze slecht dimbaar.
Dimbare halogeenlamp vervangen
Bij het overstappen van dimbare halogeen- naar LED verlichting moet je er rekening mee houden dat niet alle LED lampen dimbaar zijn. Ten tweede moet je soms de halogeendimmer vervangen door een bijpassende LED dimmer. Dit is vooral het geval bij spotjes met een MR16 of G4 fitting.
Normaliter heb je 2 draden om de led dimmer aan te sluiten: een stroomdraad en schakeldraad. Plaats het stroomdraad (bruin) in de “L”. Dit is het meest rechter vakje. Plaats het schakeldraad (zwart) in het vakje links ernaast (golfje + pijltje).
Lichtbron
Desondanks zijn de gloeilamp en halogeenlamp vanwege de eenvoudige techniek vrijwel altijd goed dimbaar. De meeste spaarlampen zijn niet dimbaar. Ook slimme lichtbronnen, zoals die van Philips Hue en AduroSmart, worden steeds populairder.
Dimmen - Kan ik elke lamp dimmen ? Neen. Alleen dimbare lichtbronnen kan je dimmen met een fase-dimmer. Controleer steeds voor de aankoop of de lamp of armatuur dimbaar is.
Met het fase aansnijding principe heb je maar een dimbereik van 40%. Hierdoor adviseren wij om altijd voor een fase afsnijding lamp te gaan inclusief dimmer. Fase aansnijding werd ook gebruikt voor het dimmen van ouderwetse halogeen- of gloeilampen. Ook in LED kom je het af en toe tegen.
Met Fase aansnijding, vaak ook wel in het Duits aangeduid met fase anschnitt, wordt de manier van schakelen voor wisselspanning bedoeld. Met de schakelmethode kan het belastende vermogen van bijvoorbeeld een LED lamp of gloeilamp worden verminderd met een dimmer.
MINSKA LED-dimmer
In samenwerking met een gerenommeerde Nederlandse fabrikant presenteren wij met trots de unieke MINSKA IKEA LED-dimmer. Exclusief bij Klusspullen verkrijgbaar en ontwikkeld met maar één doel voor ogen: het probleemloos dimmen van IKEA LED-lampen.
Gebruik een LED dimmer
Omdat LED lampen een lagere wattage hebben dan bijvoorbeeld halogeen lampen, zul je wanneer je alleen LED lampen op een dimmer aansluit dit minimum vermogen vaak niet halen. Dit kan ervoor zorgen dat de dimmer in de war raakt en de lampen gaan flikkeren of oververhit raken.
Bij het primair dimmen van uw lampen heeft u een dimbare trafo nodig. Deze plaatst u tussen de 230V dimmer en de 12V lampen. De 230V dimmer die zorgt er voor dat de trafo gedimd wordt. De trafo geeft vervolgens minder vermogen af aan de lampen waardoor deze dimmen.
Waardoor bromt/zoemt een dimmer? Hetgeen wat een brommend/zoemend geluid maakt in een dimmer is de gloeidraad van een lamp. Doordat de dimmer de spanning onverwachts meerdere malen onderbreekt, treedt er spanningsverandering.
De werking ervan ontstaat door de stroomtoevoer met korte pulsen af te sluiten. Eigenlijk gaat de lamp dus zeer snel aan en uit. Door de traagheid van halogeen (de lamp “gloeit” na bij het uitschakelen) zien we dit echter niet en ervaren we dit als gedimd licht. Dit doet op zich iedere dimmer.
De LED filament globelamp dimmen
De meeste Eltako dimmers werken uitstekend voor het dimmen van LED filament globelampen. Hieronder worden Eltako dimmers weergegeven waarmee je de LED globelamp kunt dimmen.
Let erop dat je altijd dimbare led lampen kiest wanneer je de lampen wilt dimmen, omdat niet iedere led lamp standaard dimbaar is. TIP 1: De meeste Philips led lampen werken op "fase afsnijding" maar heel enkele op "fase aansnijding". De beste led dimmers voor Philips zijn dus de universele led dimmer 0-150W (ECO-DIM.