Ja, je leest het goed - jouw scheten worden nu officieel erkend als ware 'healthcare heroes', oftewel helden van de gezondheidszorg. Waterstofsulfide kan er zelfs voor zorgen dat je minder kans hebt op een hele reeks onaangename aandoeningen.
Is het schadelijk als je winden inhoudt? Niet direct: het levert geen ernstige gezondheidsproblemen op. Wel is het verstandig om naar je lichaam te luisteren. Het inhouden van winden kan namelijk klachten veroorzaken, zoals rommelingen in de buik, een opgeblazen gevoel en darmkrampen.
Maar het is lucht, dus reukloos. De spijsvertering gassen zijn verdeeld in kleinere hoeveelheid. Dus die zijn zacht, soms stiekem. Maar daar zit van alle stank bij die onze spijsvertering kan produceren, waaronder metaan en erger, zwavel verbindingen die we heel goed ruiken.
Ook beschermt het verzwakte celstructuren tegen verder verval. Wat dat betreft geen kwaad woord over stinkende winden. Nu nog bewijs dat het ook gezond is om ze in te ademen.” Dat is alvast één zorg minder als je een volgende keer op een geurend lager ligt.
Door scheten te laten kan het gas uit de darm verdwijnen. Als dit gas zich ophoopt, dan ontstaan er klachten als buikpijn. Het is dus normaal en gezond om af en toe een scheet te laten. Zo'n 10 to 20 keer per dag is heel gewoon.
Een deel van een scheet wordt door bacteriën omgezet in chemische stoffen die je uitpoept.Het andere deel lost op in je bloed en via je bloedstroom komt-ie in je longen terecht.
Gemiddeld zo'n 20 winden per dag. Je kunt spreken van winderigheid wanneer je veel meer winden laat of daar geen controle over hebt. Bij extra gasvorming kunnen dit soms 30 á 40 winden zijn per dag. Het gas in de darm bestaat vrijwel geheel uit stikstof, zuurstof, koolzuurgas, waterstof en methaan.
Oorzaken van hinderlijke flatulentie kunnen zijn: overmatig inslikken van lucht, gebruik van bepaalde voedingsmiddelen, een onevenwichtig voedingspatroon en een overmaat aan bacteriën in de dikke darm. Winderigheid heeft zelden te maken met een medisch relevante oorzaak.
Koolzuurhoudende dranken en bier kunnen meer gasvorming geven. Meestal boer je het gas op, maar bij sommige mensen ontstaat toch meer winderigheid. Overmatig alcohol gebruik geeft bij iedereen de volgende dag meer winderigheid. Drinken tijdens het eten kan ook zorgen dat u veel lucht inslikt.
Volgens Dr. Weiss kun je het laten van scheten vergelijken met een kraan of tuinslang: “Hoe kleiner de opening, hoe meer druk erop komt te staan en dan wordt het geluid harder.” Ook de samenstelling van gassen kan ervoor zorgen dat de ene scheet harder klinkt dan de andere.
Een scheet is niets meer dan lucht in de darm, legt Ben Witteman uit. Witteman is maag-darm-leverarts in ziekenhuis De Gelderse Vallei in Ede en buitengewoon hoogleraar Voeding en darmgezondheid aan Wageningen University. ,,Op zich zijn winden heel goed voor de stoelgang.
Die lucht kan zich in de extra ruimte bovenin verzamelen, en het kan gevangen zitten achter de vouwen in de vaginawand. En die lucht moet er ook weer uit. Op het moment dat jij een beweging maakt, of je juist helemaal ontspant, kan die lucht weer ontsnappen, wat vaak gepaard gaat met een hard scheet geluid.
Dat komt via de darmen naar buiten. Door de darmbacteriën ruikt dat soms vies, omdat die bacteriën gas produceren wanneer zij voedsel verwerken. Bij bepaald eten is dat meer gas dan bij ander eten. Van bepaalde voedingsmiddelen laat je dus meer scheten én stinken die meer.
Door het inslikken van lucht, door verkeerde eetgewoontes (zoals te veel of te snel eten) of door spanningen, kan zich lucht of gas ophopen in het maagdarmkanaal. Vaak spelen verschillende oorzaken tegelijk een rol. Ook alcohol en roken kunnen soms gasophoping geven.
Wil je minder scheten laten? Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. Het eten van vezelrijke voeding, ervoor zorgen dat je veel water drinkt en regelmatig aan lichaamsbeweging doet, kan je helpen en ervoor zorgen dat je minder snel last van winderigheid krijgt.
Beweeg elke dag minstens twintig minuten. Door te bewegen vermindert u spanning en stress en stimuleert u een goede werking van de darmen en het verteringsproces. Zorg voor een vezelrijk en gevarieerd dieet. Vezels zijn belangrijk bij een goede stoelgang en kunnen de opgeblazen buik voorkomen.
Een overvloed aan het stresshormoon cortisol verstoort je spijsvertering en daardoor krijg je buikpijn en maagklachten. Denk hierbij aan een vaag, gespannen gevoel in je onderbuik, maar ook hogere maagpijn, brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, misselijkheid en krampen.
Gewone ontbijtkoek bevat weinig voedingsvezels en heeft zeker geen laxerende werking. Het aantal vezels in ontbijtkoek is ongeveer gelijk aan het aantal vezels in witbrood. Voedingsvezels stimuleren de darmbeweging en werken bovendien als een soort spons.Ze nemen vocht op, waardoor de ontlasting soepel wordt.
Klachten als buikpijn, maagkrampen, winderigheid, diarree, een opgeblazen gevoel of obstipatie zijn de duidelijkste aanwijzingen dat je darmen niet naar behoren werken en zetten je immuunsysteem onder druk.
Etymologie: het woord is afkomstig van het Frans woord pétomane [idem], gevormd van het Franse woord péter [een wind laten], dat komt van het Latijnse woord peditum [winderigheid] + -maan (vgl. manie).
Naast het inslikken van lucht, kan overmatig boeren laten ook andere oorzaken hebben, waaronder: Maagklachten, zoals brandend maagzuur, galstenen en een maagzweer.Voedsel dat te lang in de maag blijft zitten. Hierdoor worden er te veel gassen uit gevormd.
Maar wees niet bang voor de stank, want maar één procent van de scheten stinkt. Hopelijk behoorde de langste scheet ter wereld niet tot die één procent, want die duurde wel 2 minuten en 42 seconden.
Een scheet verlaat met een snelheid van zo'n elf kilometer per uur je achterste.
Als je een scheet laat, verlies je telkens 0,0371 gram aan gewicht.