Net als honderd jaar geleden wonen de meeste christenen in Europa en Noord- en Zuid-Amerika.
Ingeklemd tussen Georgië, Azerbeidzjan, Iran en Turkije ligt het kleine christelijke Armenië, met iets meer dan 3 miljoen inwoners. Het land nam in het jaar 301 als eerste ter wereld het christendom als staatsgodsdienst aan.
Een eigen onderzoeksafdeling doet samen met de Duitse universiteit van Tübingen nader onderzoek in de 150 landen die het hoogst scoren qua geweld tegen christenen. Noord-Korea voert de lijst al jaren aan. Ook Afghanistan, Somalië, Libië en Pakistan staan in de top vijf.
De top vijf van landen waar het grootste aantal christenen leeft, bestaat uit de Verenigde Staten (243 miljoen), Brazilië (173 miljoen), Mexico (107 miljoen), Rusland (104 miljoen) en Filipijnen (86 miljoen). De mediaanleeftijd van een christen bedraagt 30 jaar.
Godsdienst is een geloof beleden binnen een bepaalde (kerk)gemeenschap. De grootste godsdiensten zijn het christendom (2,4 miljard mensen, 31% van de wereldbevolking), de islam (25%), het hindoeïsme (15%) en het boeddhisme (5%).
Het hindoeïsme komt uit India en is de oudste godsdienst op aarde. De hindoes vereren veel goden en godinnen. Ze denken dat alle goden eigenlijk verschillende vormen van één goddelijke oerkracht zijn. De heilige boeken zijn de Veda's.
Animisme is het allereerste geloof ter wereld. Niemand heeft het uitgevonden. Het ontstond doordat wereldwijd mensen verklaringen zochten voor de dingen die gebeurden. Zij bedachten dat alles op aarde het werk was van bepaalde krachten.
Niet de islam, maar wel het christendom groeit wereldwijd sneller dan alle andere godsdiensten. Dat blijkt uit een rapport van de International Bulletin of Missionary Research (IBMR). Elke dag zouden er wereldwijd 83.000 christenen bijkomen.
Er wonen op de wereld ruim 1,5 miljard moslims. Bijna het hele Midden-Oosten is islamitisch. Ook in Noord-Afrika is het grootste deel van de bevolking islamitisch, vaak meer dan 95% van de bevolking. Maar het land met de meeste moslims is Indonesië: ruim 200 miljoen.
Net als honderd jaar geleden wonen de meeste christenen in Europa en Noord- en Zuid-Amerika.
De regionale verschillen zijn groot. In Limburg is tweederde van de bevolking katholiek, hervormden wonen vooral in Zeeland, Gelderland, Overijssel en Drenthe. In sommige gemeentes in de zogenoemde Bible Belt gaat nog meer dan de helft van de mensen regelmatig naar de kerk.
Christenen geloven in één God maar spreken wel van de drie-eenheid God, Jezus en de Heilige Geest. God is de Vader, Jezus de Zoon en de Heilige Geest is de Geest van God (zowel de Vader als de Zoon) op aarde en in mensen.
Christenen geloven dat Jezus in Jeruzalem werd gekruisigd en dat God er zijn Heilige Geest naar de apostelen (zijn twaalf trouwste leerlingen) stuurde. Hier is de christelijke kerk begonnen.
Het minst religieuze land van Europa is Zweden, waar slechts 19 pct van de bevolking zich nog religieus noemt. 78 pct van de bevolking is ongelovig of overtuigd atheïst. Daarna volgen de Tsjechische Republiek waar nog slechts 23 pct religieus is en Nederland met 26 pct.
Minst religieus
Het minst religieuze land ter wereld is China, met 61 procent overtuigde atheïsten, op ruime afstand gevolgd door Hongkong (34 procent) en Japan (31 procent). In deze landen is respectievelijk 7, 34 en 31 procent religieus.
' 'Armenië was het eerste christelijke land ter wereld (sinds 301 na Christus). Daar zijn ze hier erg trots op. Toen het land onderdeel was van de Sovjet-Unie kon het geloof niet openlijk worden beleden.
In Hongarije is 72 procent van de bevolking negatief over moslims. Het is dan ook één van de landen waar de minste moslims wonen, en dat heeft vooral te maken met de politiek van premier Viktor Orban.
Het grootste moslimland ter wereld, Indonesië, ligt in Azië.
Het hindoeïsme is één van de oudste nog bestaande religies ter wereld, waarvan de meeste aanhangers in India wonen. Het geloof kent vele goden, niemand weet zelfs precies hoeveel. Toch geloven hindoes – in tegenstelling tot vaak gedacht wordt – uiteindelijk maar in één god.
Het hindoeïsme onderscheidt zich van de andere wereldgodsdiensten doordat het geen stichter of 'geboortedatum' heeft. De religie is organisch ontstaan.
Samenvatting. In tegenstelling tot andere culturen kent de islam geen beeldsymbolen. De symboliek bestaat uit religieuze manifestaties zoals het gebed, de pelgrimstocht, het vasten enzovoorts.
Niet alleen het Christendom met zijn vele stromingen, maar ook de traditionele Afrikaanse godsdienst, het Hindoeïsme, Jodendom en de Islam komen veelvuldig voor onder bevolkingsgroepen in Zuid-Afrika. Vier op de vijf Zuid-Afrikanen behoren tot een christelijke kerk of organisatie.
' Mensen in India vormen zich een beeld van Jezus Christus dat aansluit bij hun eigen cultuur. Voor hindoes krijgt Jezus een plaats tussen de leraren en goden van de eigen religie.
De Vijf Wereldgodsdiensten Christendom, Jodendom, Islam, Boeddhisme, Hindoeisme.