"Er wordt gezegd dat je borsten gaan hangen als je er geen draagt, maar dat is helemaal niet waar. Integendeel zelfs: door minder vaak een beha te dragen, worden je borsten net stéviger, omdat je bindweefsel en ondersteunende ligamenten zich beter kunnen ontwikkelen. Een beha dragen is dus nergens voor nodig."
Voor elk jaar dat je geen beha draagt, worden je tepels volgens onderzoekers ruim 7 millimeter gelift. Dat zou komen door de natuurlijke groei van je ondersteunend borstweefsel, wat gestopt wordt door een beha.
In tegendeel: een goede bh biedt je borsten en schouders ondersteuning en kan hiermee lichamelijke klachten zoals bijv. nek-en rugpijn helpen voorkomen. Helemaal als je grotere borsten hebt. Net zoals ieder ander kledingstuk kan ook een mooie bh je net even wat meer zelfvertrouwen geven.
Wanneer u extra support wilt en uw borsten ook 's nachts wilt ondersteunen, kunt u gewoon een BH dragen als u slaapt. Er zijn eigenlijk geen bewezen gezondheidsrisico's aan verbonden. Ook als u grotere cupmaten heeft en het niet prettig vinden om zonder BH te slapen, kan het slapen met een BH geen kwaad.
Ruim drieduizend vrouwen deden mee met de opiniepeiling en daaruit blijkt dat 7 procent van de vrouwen geen bh draagt.
Je gaat er namelijk meer van zweten, waardoor je huidporiën verstopt raken en je huidirritatie kan krijgen. Er zijn zelfs onderzoeken die afraden om beha's te dragen: een onderzoek uit 2013 suggereert dat geen beha dragen juist kan voorkomen dat je borsten gaan hangen.
Beha's kunnen knellen, de bandjes zakken af, labels kriebelen, de beugel irriteert en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Goed nieuws voor de mensen die liever zonder beha de deur uit gaan! De Franse onderzoeker dr. Jean-Denis Rouillon heeft jarenlang onderzoek gedaan naar de effecten van het niet dragen van een bh.
Het UMC Utrecht zocht uit of dit een feit of fabel is en concludeert dat er geen enkel wetenschappelijk of klinisch bewijs is voor de beweringen. Een (Amerikaanse) studie uit 2014 onder meer dan 1500 vrouwen heeft geen enkel verband tussen het dragen van een beugel-bh en het risico op borstkanker gevonden.
Lingerie experts geven aan dat de beha's gemiddeld acht maanden gegaan. En dat is alleen als de beha's ook goed worden verzorgd. Na deze acht maanden rekken beha's zich vaak zo ver uit dat ze de borsten niet meer de nodige ondersteuning bieden. Hoe meer beha's, hoe vaker je ze verwisselt, hoe langer je beha's meegaan.
Volgens onderzoek zorgt het dragen van sokken in bed er namelijk voor dat er een signaal naar je hersenen wordt gestuurd dat het tijd is om te slapen. Dit komt omdat je bloedvezels in je handen en voeten zo worden geopend, waarna je lichaam opwarmt om zo je lichaam voor te bereiden op het slapen.
Het maakt niet uit hoe goed gemaakt uw beha is, als u een verkeerde maat draagt zal hij nooit goed zitten of goed voelen. Als u echt pech hebt, kan een verkeerde maat ongemak en pijn aan schouders, buste en rug veroorzaken. Om te zien of u de juiste maat draagt, doet u de beha aan en bekijkt u uzelf in de spiegel.
Tape of tepelbedekkers
Heb je een ingewikkelde jurk waar geen enkele bh geschikt voor is en je deze dus niet kunt dragen? Zelfs dan is er een oplossing. Er zijn verschillende soorten tapes die ondersteuning aan je borsten bieden of ervoor zorgen dat je kleding op de juiste plek blijft zitten.
De oorzaak is vaak dat je bh te groot is (soms zelfs twee maten) of de stretch er helemaal uit is. Het rugpand zit zowat tussen je schouderbladen of bijna in je nek. Het beste is dan ook om je bh's om de twaalf maanden te vernieuwen.
Het formaat van je tepels kan veranderen
De grootte van tepels wordt hormonaal beïnvloed. Zo krijg je, door de grote hoeveelheid hormonen, vaak grotere tepels wanneer je zwanger bent. Ook tijdens andere hormonale periodes zoals de puberteit of de menopauze is het heel normaal dat de tepels wat groter kunnen worden.
Is het slecht om elke dageen sportbeha te dragen? Als we Guster moeten geloven is het niet erg om elke dag een sportbeha te dragen, mits deze goed past. “Uiteindelijk komt het eigenlijk neer op persoonlijke voorkeur als het gaat om comfort en ondersteuning.
Er zijn nog meer redenen waarom een bh relatief veel stof kost en tijd om te maken. Zo wordt bij duurdere bustehouders het patroon van de stof gespiegeld en dat betekent meer snijafval dat niet kan worden gebruikt. Ook maakt het uit of de patroondelen uit de stof worden gestanst of gelaserd.
Het elastische materiaal in bh's verliest juist sneller zijn kracht als de vezels niet goed schoon zijn. Wij raden onze klanten altijd aan om na 3 á 4 dagen een bh wasje te doen, maar als jij wat meer transpireert is het natuurlijk slimmer om wat vaker te wassen.
Het verschilt per persoon maar gemiddeld moet een bh na 4 keer dragen gewassen worden. Let wel, als je wat sneller transpireert is het aan te raden je bh eerder te wassen.
Je kunt beter geen beha dragen tijdens het slapen, tenzij je zware borsten hebt en je de steun tijdens het slapen nodig hebt. Zorg er dan wel voor dat je kiest voor een katoenen, ongevoerde, beugelloze beha, of een sportbeha, die comfortabel zit en je borsten de kans geeft om te ademen.
Naar buiten trekken van de beugel om hem te repareren met tape of lijm, of proberen hem weer vast te solderen is ook niet aan te raden. Als je echter een oudere soortgelijke beha hebt van dezelfde maat en dezelfde fabrikant, kun je proberen om de beugel uit de oudere beha te trekken en in de andere aan te brengen.
Een slaapbh is een specifiek soort bh die wordt gebruikt om in te slapen. Dat klinkt ook wel logisch. Het voordeel is dat ze heel comfortabel zitten. Daarom is het ideaal om erin te slapen, aangezien er geen ongeregeldheden in zitten die je slaap kunnen belemmeren.
Een bh kopen kan soms nogal een uitdaging zijn. Je wilt namelijk een bh hebben die mooi staat, maar die ook lekker zit. Als je comfort belangrijk vindt én je niet veel support nodig hebt, dan is een bh zonder beugel je beste optie.
De beugel BH zorgt er voor dat de BH zijn vorm mooi behoud, de borsten wat ronder uitkomen en ietwat gelift worden. Voor de meeste vrouwen geldt dat de borsten in een beugel BH mooier uitkomen, het decolleté komt beter uit en de vorm van de borst blijft beter behouden.
De afkorting BH is afkomstig van het woord 'bustehouder'. In 1950 werd dit woord opgenomen in de Van Dale. Het is een samenstelling van de woorden 'buste' (borsten) en 'houder' (van het werkwoord houden).