Als je geen professionele referenties hebt, bied dan aan om zoveel mogelijk persoonlijke referenties te geven als je kunt. Een persoonlijke referentie kan zijn van iemand die je kent, maar nooit met je heeft gewerkt in een professionele omgeving.
Een referentie is een contactpersoon bij een eerdere werkgever of onderwijsinstelling. Referenties worden vaak gevraagd met bij een sollicitatieprocedure. Een toekomstige werkgever kan bij de genoemde referenties navraag doen over het functioneren van de sollicitant.
Als u met toestemming van de (ex)medewerker wordt benaderd om een referentie te verstrekken verstrek dan een correct beeld en geef geen informatie die voor de functie niet nodig of relevant is. Vermijdt het verstrekken van mogelijk onjuiste informatie en leg niet op eigen initiatief contact met potentiële werkgevers.
Wie kan je inzetten als referentie
Het beste kan je kiezen voor iemand die met jou gewerkt heeft en jou goed kent. Bijvoorbeeld een werkgever of een manager onder wie je in het verleden gewerkt hebt. Maar denk ook aan collega's of mensen met wie je een project hebt opgezet.
Van te voren vragen
Neem altijd eerst contact op met de persoon in kwestie en vraag of je hem of haar als referentie mag noemen. Uiteraard vraag je alleen iemand van wie je verwacht dat hij of zij een positief beeld van je zal schetsen.
Laat de referentie aan de persoon lezen om toestemming te krijgen. Als je echt iets waardevols kunt zeggen over zijn/haar kwaliteiten, sterke eigenschappen of werkstijl. Alleen als je positieve dingen te zeggen hebt over de persoon in kwestie en je de persoon zou willen aanbevelen aan anderen als collega of werknemer.
Sommige werkgevers kunnen je ook vragen om een gedetailleerde lijst van elke werkgever waar je de afgelopen vijf of tien jaar voor hebt gewerkt. In dit geval is het noodzakelijk dat je echt alles noemt, omdat het bedrijf waarschijnlijk al je referenties controleert.
Een referentie is een verklaring met argumenten over het functioneren op werk. Via deze weg hoort een aspirant-werkgever van een ander hoe jij als werknemer en collega functioneerde.
Het kan voor een toekomstige werkgever prettig zijn om van iemand anders te horen dan van jouzelf wat je sterke en zwakke punten zijn, bijvoorbeeld van een ex-werkgever, een vorige leidinggevende of een oud-collega. Deze persoon noemen we ook wel de referaat.
Hoeveel referenties je op je cv moet plaatsen? Dat ligt aan hoeveel referenties je hebt, maar twee is altijd beter dan één. Zo laat je de keuze bij de werkgever of onderwijsinstelling. Let op: vraag altijd eerst of je iemand als referentie mag opgeven en zijn of haar contactgegevens mag delen.
De rol van referenties
Een potentiële werkgever kan via referenties navraag doen over de kwaliteiten en het functioneren van jou als sollicitant. Een werkgever is niet verplicht om jouw referentie te zijn. Staat een (oud) collega hiervoor open, dan is deze wel verplicht de waarheid door te geven.
Om écht een goed beeld te krijgen, kun je een referentiecheck doen. Door mensen te ondervragen die met jouw potentiële nieuwe collega hebben samengewerkt, ontdek je misschien wel dingen die je ervan weerhouden hem daadwerkelijk aan te nemen. En dat scheelt uiteindelijk een hoop tijd en geld.
Hard skills zijn vaardigheden die je nodig hebt om de functie goed te kunnen uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde technische vaardigheden zoals het beheersen van een computerprogramma.
Volgens de wet is het de werkgever niet toegestaan te vragen naar medische klachten, symptomen of naar de aard of oorzaak van de ziekte. Griep, migraine, nekklachten, een blaasontsteking, een burn-out of iets anders ergs.
Uw werkgever mag in zo'n geval een verbod op nevenwerkzaamheden in uw arbeidscontract opnemen. Dit kan worden gedaan door een specifieke bepaling in het arbeidscontract of door te verwijzen naar bijvoorbeeld een CAO of personeelshandleiding.
Zomaar snuffelen door WhatsApp mag niet
,,Je baas mag ook niet zomaar eisen dat iedereen zijn tas laat inspecteren.” Kortom: de baas mag niet zomaar meelezen en moet jou altijd vertellen als dat gebeurt, tenzij de leidinggevende een gegronde reden heeft om te denken dat jij iets kwalijks doet.
Een referentiebrief
Niet nodig, want wij geven tekst en uitleg. Een referentiebrief of schriftelijke referentie is een brief van jouw referentie (bijvoorbeeld jouw oude werkgever) over jou. In die brief vertelt hij/zij wat jullie werkrelatie was en hoe jij gedurende die bepaalde werkperiode functioneerde.
Een referentie is een verwijzing naar informatie ter ondersteuning van een bewering. Voorbeelden: de aanvulling op een sollicitatiebrief: referentie (sollicitatie) de verwijzing naar een voetnoot of naar een bronvermelding in de lopende tekst.
Er kan gevraagd worden om een referentiebrief, ook wel een schriftelijke referentie genoemd. Dit betekent dat de contactpersoon van jouw oude werkgever of onderwijsinstelling een brief over je schrijft.
Iets dat daarbij helpt, is het voeren van referentiegesprekken. Dat zijn van die vervelende gesprekken die je met oud-collega's of oud-werkgevers van de sollicitant moet voeren. Sommige managers draaien hun hand er niet voor om. Maar meestal worden dit soort gesprekken als ongemakkelijk en onnodig ervaren.
Referentenonderzoek. Afhankelijk van de zwaarte van een pre-employment screening vindt er ook een referentenonderzoek plaats. Dit is voor ons een belangrijk moment in de screening omdat wij als het ware een stap buiten de deur zetten. Een referent kan belangrijke informatie geven over de integriteit van een kandidaat.
De ideale plaats om jouw referenties te noemen is in de motivatiebrief. Je kan hier ook vermelden waar je ze van kent en wat jullie samenwerking was. Overigens moet je weten dat niet elke werkgever een referentiebrief belangrijk vindt. Laat staan dat ze er waarde aan hechten.
Opbouw motivatiebrief
Zet je naam en contactgegevens bovenaan de pagina gevolgd door de bedrijfsgegevens waar je naar schrijft. Dan volgt de plaats en datum. Eventueel kun je ook nog het onderwerp van de brief omschrijven. Daarna volgt de aanhef van de brief.