Sharon stamt af van het Hebreeuwse woord 'yashár' dat 'was recht, was gelijk' of 'vlak, vruchtbare vlakte' betekent. Het was de naam van de vruchtbare kustvlakte tussen de Karmel, Samaria en het huidige Tel Aviv. De naam werd oorspronkelijk zowel aan jongens als meisjes gegeven.
Sharona komt sinds ongeveer 1990 voor. In totaal zijn er 1.800 vrouwen en meisjes met deze naam.
Hoe Brabants moordkoppel een ravage aanrichtte: drank, drugs, geld en twee doden. Het leek wel een film, waarin de Brabantse Bill (52) en Sharona (33) - als Bonnie en Clyde - in 2021 om zich heen sloegen.
Wereldwijd. Wereldwijd is de meest voorkomende naam Mohammed, al rekent men dan wel alle variaties ook mee, zoals Mohammad, Mohammed, Mohamed, Muhammed,Mahommed, Mehmed, Mehmet, Mahomet etc. Meer dan 15 miljoen mensen heten zo.
Op nummer één staat de achternaam Brink. Brink is een adresnaam en duidt op de plek waar men vroeger woonde. Op nummer twee staat de naam Beek, wat ook een adresnaam is. Daarnaast kan deze achternaam ook een patroniem zijn.
De Sociale Verzekeringsbank (SVB) maakt jaarlijks een top 500 van de meest populaire babynamen. Emma en Noah bleken favoriet, maar de namen die in dit artikel voorkomen bungelen onderaan de lijst en werden afgelopen jaar 'slechts' 25 keer gegeven.
Vier Handen Op Eén Buik gemist? Terugkijken doe je op npo.nl/npo3.
Via de Nederlandse Familienamenbank kun je precies achterhalen hoe vaak jouw achternaam voorkomt, maar ook hoe deze verspreid is binnen Nederland. Daarnaast biedt de namenbank veel achtergrondinformatie per achternaam.
Ze komen rond de 1.000 keer voor. De naam Nore is een afkorting op de laatste lettergreep van Eleonore en wordt langzaam populairder. De naam komt nu nog maar zo'n 300 keer voor, maar hij is in opkomst en zal de komende tijd waarschijnlijk vaker worden gekozen.
Een andere verkorting is Joey. Dit is de naam van ongeveer 10.000 mannen. Deze naam is vooral de afgelopen 30 jaar veel gebruikt.
Aantallen en varianten Saar
Saar komt in Nederland ongeveer 6.500 keer voor. De naam is vanaf 2001 in razend tempo populair geworden. Waar in 2008 87 meisjes de naam kregen, werd Saar in 2022 maar liefst 532 keer als babynaam gekozen. Inmiddels staat de naam in de top 20 van populairste meisjesnamen.
De oudste bekende naam voor het Nederlands is het gereconstrueerde bijvoeglijk naamwoord *þeudisk, waarbij de þ voor een stemloze interdentale wrijfklank staat en de eu voor een tweeklank die ongeveer als "e-oe" werd uitgesproken. *þeudisk is afgeleid van het Germaanse woord *þeudô-, dat 'volk' betekent.
Leuke jongensnamen zoals Sem, Noah en Lucas en leuke meisjesnamen als Tess, Sophie en Emma zijn erg populair en staan niet voor niets bovenaan in de top 100 babynamen. In 2023 zijn korte, stoere namen nog steeds erg populair. Maar ook unisex babynamen, denk aan Sam, Kris, Robin of Max zijn steeds meer in trek.
De naam steeg eind jaren negentig fors in populariteit en was het populairst in 2005. Toen kregen ruim 600 meisjes deze naam, waarmee de naam de top 10 van populairste meisjesnamen bereikte. Het gebruik van de babynaam is iets afgenomen, maar Maud staat nog altijd redelijk hoog in de ranglijst.
Alle voornamen zijn toegestaan, behalve twee uitzonderingen. De ambtenaar van de burgerlijke stand mag een voornaam niet accepteren wanneer die ongepast is of wanneer die overeenkomt met een bestaande achternaam. Dus je kind De Vries, De Boer of Jansen noemen; dat mag dus niet.
Namen uit de Bijbel zoals Judas, Kaïn of Satan behoren dan ook tot de bekendste "verboden voornamen". Evenzo mogen religieuze gevoelens niet worden gekrenkt door de voornaam (b.v. Christus of God). Veelgebruikte merk- of plaatsnamen zijn ook niet toegestaan als voornaam.
Op de site forebears.io kun je checken of jij echt een speciale achternaam hebt of dat er nog duizenden mensen met jouw naam zijn. Hier kun je zien in welke landen jouw achternaam voorkomt en hoeveel mensen in totaal deze naam hebben.
Nederlandse Adolfs
In dat jaar werden 93 kinderen Adolf genoemd, tegen 57 in 1931. Pas sinds de jaren zeventig neemt de naam Adolf als eerste naam af – gelijk met de trend je kinderen naar je voorouders te vernoemen.
Ter illustratie van de willekeur: je kind Jezus noemen mag in de meeste gemeenten, maar sommige verbieden het ook. Eric Gubbels zou tegenover je kunnen zitten als je je babynaam komt opgeven bij de gemeente.
In Duitsland is er ook een bijzondere regel ingesteld, en dat is dat je je kind geen gender neutrale namen mag geven. Taylor, Robin, en Riley zijn daarom bijvoorbeeld verboden. Achternamen als voornaam mogen ook niet (maar waarom zou je dat eigenlijk willen?).
Maastricht Deze naam werd afgekeurd in Maastricht zelf.
We snappen 'm: je bent een trotse Maastrichtenaar, maar deze gaat zeker een hoop scheve gezichten opleveren. Dat wilde de ambtenaar liever voorkomen.