Op 1 juli 2020 is het rookverbod uitgebreid met de e-sigaret, met en zonder nicotine. Op alle plekken waar een rookverbod geldt, geldt dit ook voor e-sigaretten. Bijvoorbeeld in cafés, restaurants, openbare gebouwen en op werkplekken. E-sigaretten krijgen een verplichte neutrale verpakking.
U mag binnen niet roken in de horeca, op het werk of in een openbaar gebouw. Buiten mag u niet roken op schoolpleinen en soms niet op terrassen, bij evenementen en op werk.
De schadelijke stoffen in e-sigaretten zijn onder andere nicotine, propyleenglycol, glycerol, aldehyden, nitrosamines en metalen. Inhalatie hiervan kan leiden tot irritatie en schade aan de luchtwegen, hartkloppingen en een verhoogde kans op kanker.
Omdat de meeste elektrische sigaretten aangedreven worden door Lithium batterijen, vallen zij onder de categorie “Gevaarlijke Goederen”. Dat betekent dat uw elektrische sigaret uitsluitend in de handbagage vervoerd mag worden.
Aangenomen wordt dat een 36mg e-sigaret daadwerkelijk overeenstemt met een gewone 0.8mg sigaret. In theorie stemt het verbruik van één 16mg cartridge (1ml) overeen met het roken van één pakje van 20 gewone 0.8mg sigaretten. In de praktijk staat zo'n 16mg cartridge voor ongeveer één derde van een pakje regulars.
4 tot 7 mg / ml nicotine: licht nicotinegehalte. Dit tarief kan overeenkomen met een verstokte roker die light sigaretten van tabak gebruikt of een matige hoeveelheid standaard sigaretten, doorgaans tussen de 5 en 10 sigaretten per dag. 8 tot 12 mg / ml nicotine: gemiddeld nicotinegehalte.
E-sigaretten zijn dus ongezond. Toch is het dampen met een e-sigaret is minder ongezond dan sigaretten of shag roken. In een e-sigaret wordt geen tabak verbrand, dus gebruikers krijgen ook niet de giftige verbrandingsproducten van tabak binnen (zoals teer en koolmonoxide).
Echter valt de e-sigaret sinds 1 juli 2020 wel onder het rookverbod. Dus daar waar het verboden is om te roken, is het inmiddels dus ook verboden om de elektronische sigaret te gebruiken.
Doe dat dan. Stop de batterij dan in een opbergdoosje speciaal voor batterijen. E-sigaret batterijen zijn Lithiumbatterijen en kunnen bij kortsluiting spontaan gaan ontbranden en deze brand is op het land al zeer moeilijk te blussen, laat staan in een vliegtuig. Voorkom dit met een opbergdoosje.
Nee, je mag een wegwerp e-sigaret niet zomaar weggooien. Er zit namelijk een batterij in verwerkt en deze moet dan ook als zodanig worden afgevoerd. Vaak zit er in een lokale supermarkt of bouwmarkt een punt waar je deze batterijen kan inleveren.
Wie de vraag stelt hoeveel keren iets veilig is om te doen, kan het antwoord verwachten dat het afhankelijk is van de persoon. Ook de hoeveelheid elektronische sigaretten die veilig kunnen worden gedampt, kan dus van persoon tot persoon verschillen.
Het gaat onder andere om propyleenglycol, glycerol, aldehyden, nitrosamines en metalen. Inhaleer je deze stoffen, dan kan dat leiden tot hartkloppingen, een verhoogde kans op kanker, vermoeidheid, gewichtsverlies, een langzamer herstel als je ziek bent, irritatie van de luchtwegen en astma en COPD.
E-sigaretten zonder nicotine mogen niet worden verkocht aan jongeren onder de 18 jaar. Het is ook verboden ze te verkopen aan volwassenen die ze zeer waarschijnlijk doorverkopen aan jongeren onder de 18. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt hier toezicht op.
Persoon die gemiddeld twintig of meer sigaretten of shagjes per dag rookt.
De meeste (91,4%) rokers roken sigaretten of shag. Zij roken gemiddeld 10,2 sigaretten of shagjes per dag. De andere rokers roken bijvoorbeeld pijp of sigaar. Van de volwassen bevolking rookt 3,6% 20 of meer sigaretten of shagjes per dag (zware rokers).
De forse prijsstijging komt door twee accijnsverhogingen dit jaar. De accijns op een pakje sigaretten is daardoor met 1,14 euro verhoogd. Meer dan driekwart van de prijs van een pakje sigaretten bestaat inmiddels uit belasting, in de vorm van accijns en btw.
De import en het gebruik van de elektronische sigaret is officieel verboden in Turkije.
In welke landen is de e sigaret verboden? Als je op vakantie gaat naar Thailand dan zal je de e sigaretten moeten achterlaten. Anders loop je het risico in de gevangenis in te gaan! Thailand heeft namelijk een van de strengste wetten op de wereld met betrekking tot e-sigaretten!
Tax free sigaretten kopen op schiphol
Tijdens de vlucht mag men geen gebruik maken van een e-sigaret maar in de taxfree winkels zijn wel verschillende e-sigaretten verkrijgbaar. Nicotinepleisters, nicotinekauwgom of zuigtabletten met therapeutische nicotine zijn achter de douane bij de taxfree winkels eveneens te koop.
Gebruik azijn
Wanneer je in een huis bent waar veel gerookt is is het dus aan te raden om azijn te gebruiken: zet een paar schaaltjes azijn op verschillende plekken in het huis of de ruimte om de geur op een zo gelijkmatig mogelijke manier te verwijderen.
Dan zal een bakje met gemalen koffie alleen niet helpen. Het is belangrijk om daarom ook alle stoffen te reinigen waar de rookgeur in is getrokken. Vergeet ook niet om een scheutje azijn bij de was te gooien; hierdoor neutraliseer je de geur.
Krijgt u bij het dampen last van uw ogen, keel of spierpijn? De kans is aannemelijk dat u een PG allergie heeft waardoor u de meest gangbare liquids niet meer kunt dampen zonder klachten. Gelukkig is er een oplossing voor mensen met een pg allergie.
Hierin vonden ze aanwijzingen dat e-sigaretgebruik het risico op symptomen van luchtwegaandoeningen verhoogt: chronisch hoesten, vorming van slijm en bronchitis. En dat vapen een negatief effect kan hebben op de cellen en de fysiologie van de longen en het immuunsysteem.
De meeste vapes bevatten nicotine en dat is een zeer verslavende stof. Eenmaal verslaafd aan roken, kom je daar ontzettend lastig van af. En hoe jonger een kind in aanraking komt met nicotine, des te sneller treedt die verslaving op. Jonge kinderen kunnen daar in twee tot drie dagen verslaafd aan raken.
Een nieuwe studie waarschuwt dat het regelmatig roken (dampen) van een elektrische sigaret al na een paar maanden de mondgezondheid zodanig aantast dat er groot risico ontstaat op mondaandoeningen en mogelijk zelfs kanker.