Het zou beter zijn om het te maken, te bakken en dan in te vriezen. Je kunt het in porties verdelen en dan wat ontdooien voor het avondeten of wat dan ook. En als je vlees eerder rauw was ingevroren, dan is het onveilig om het rauw opnieuw in te vriezen.
Kun je gehaktbrood invriezen? Ja, je kunt het maximaal 6 maanden invriezen.
Na het bereiden van vlees door het bijvoorbeeld te braden of grillen is een nieuw product ontstaan. Dit kan gewoon worden ingevroren en weer worden ontdooid. Hou daarbij rekening dat dit gepaard kan gaan met enig vochtverlies, waardoor de kwaliteit ook iets minder wordt.
Een maaltijdrestje dat je al eerder ingevroren en opgewarmd hebt, kun je beter niet nog een tweede keer invriezen en ontdooien om op te eten. Dan heb je namelijk een grotere kans om ziek te worden door een voedselinfectie.
Bewaartijd ingevroren kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees: maximaal 3 maanden. Bewaartijd ingevroren gehakt: 2 maanden. Bewaartijd ingevroren bereid vlees: 2 – 3 maanden. De ideale bewaartemperatuur voor vlees in de vriezer is -18 graden Celsius of lager.
Soms zelfs na 2 of 3 dagen nog wel. Zo lang het restje nog goed is, kun je het invriezen. Maar let op: je moet het dan natuurlijk wel snel hebben afgekoeld en in de koelkast hebben bewaard!
Ook broodjes kun je invriezen, zowel verse broodjes als afbakbroodjes.
Invriezen om langer te bewaren
Diepvriezen gaat gepaard met de vorming van ijskristallen. Dit betekent dat het water dat in het ingevroren voedingsmiddel aanwezig is niet meer beschikbaar is voor micro-organismen waardoor zij niet meer kunnen groeien.
Gehaktballen zijn geweldige diepvriesmaaltijden. Ze kunnen zowel gekookt als ongekookt worden ingevroren en blijven tot wel 2 maanden goed. Voor superhandige en tijdbesparende maaltijden maakt u gewoon een dubbele portie gehaktballen en vriest u de extra in!
De veiligste manier om vlees te ontdooien is in ijswater. Daarnaast is het ook nog eens sneller dan de koelkastmethode, het heeft alleen een beetje meer aandacht nodig. Dompel het stuk vlees in een luchtdichte verpakking, zoals bijvoorbeeld een diepvrieszakje, in een kom met koud (ijs)water en zet het in de koelkast.
De USDA raadt aan om gekookt gehaktbrood te gebruiken dat minimaal 2 tot 3 maanden is ingevroren. Ongekookt gehaktbrood dat is ingevroren, behoudt zijn kwaliteit iets langer en moet binnen 3 tot 4 maanden worden gebruikt .
Om gehaktbrood op te warmen zonder dat het uitdroogt, kunt u het bijvoorbeeld opwarmen in de oven op een lage temperatuur (ongeveer 135°C) en het afdekken met aluminiumfolie om het vocht vast te houden .
Bekleed een ovenschaal met aluminiumfolie. Vorm het vleesmengsel tot een bal, leg het in de ovenschaal en vorm het tot een glad, gelijkmatig brood van ongeveer 30 cm lang. Dek af en zet het in de koelkast tot het klaar is om te bakken .
Schadelijke conserveringsmiddelen
Twee veelgebruikte conserveermiddelen in diepvriesproducten zijn butylhydroxyanisole (BHA) en butylhydroxytolueen (BHT). Deze conserveermiddelen zijn geclassificeerd als potentiële carcinogenen en zijn in verband gebracht met schildklierdisfunctie, endocriene stoornissen en neurotoxiciteit.
De meeste voedingsmiddelen behouden hun natuurlijke kleur en smaak beter wanneer ze worden ingevroren dan wanneer andere methoden van voedselconservering worden gebruikt . Nadelen van invriezen zijn onder andere de initiële investering voor apparatuur — het kost veel om een vriezer te kopen en te onderhouden.
Groente en fruit met een hoog vochtgehalte
Niet alle groente en fruit kun je invriezen. Het gaat dan voornamelijk om groente en fruit met een hoog vochtgehalte. Denk hierbij aan salade, komkommer, tomaat, kiwi's en druiven. Wanneer je dit ontdooit verliest het zoveel water dat de smaak er niet lekkerder op wordt.
Je kunt de ongebakken broodjes invriezen . Dat vergt iets meer planning op de dag dat je ze wilt serveren, maar het heeft wel als voordeel dat ze iets minder ruimte innemen in de vriezer.
Bami kun je, eenmaal afgekoeld, ongeveer 2 dagen in de koelkast bewaren in een goed afgesloten bakje. In de vriezer is bami maximaal 3 maanden houdbaar. Haal om de bami te ontdooien het bakje een dag voor gebruik uit de vriezer en leg in de koelkast.
Ja, dat kan zeker. Wel kan het vlees er iets minder sappig van worden. Wil je dat niet, dan is een slim alternatief om je (ontdooide) vlees toch te bereiden. Als je het daarna goed laat afkoelen en goed verpakt, kun je het gewoon (snel) invriezen.
Volgens het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) mag je gekookte pasta niet langer dan twee dagen in je koelkast bewaren: "Wie pasta eet die langer dan twee dagen bewaard is, kan erg ziek worden.
Wie te veel Chinees heeft afgehaald of een andere maaltijd wil bewaren van een restaurant, kan dat restant het beste in de koelkast zetten (op 4 graden Celsius) en binnen een dag opeten. Ook dit kun je beter niet invriezen vanwege het risico op voedselinfectie.