Als alle naar personen verwijst en zelfstandig gebruikt wordt, schrijven we allen. Alle is zelfstandig gebruikt als er geen zelfstandig naamwoord op volgt en alle ook niet aangevuld kan worden met een zelfstandig naamwoord uit dezelfde zin of de zin die onmiddellijk voorafgaat.
In de combinatie met z'n allen krijgt het woord allen een -n omdat het naar personen verwijst en zelfstandig gebruikt is. De combinatie met z'n alle* is niet correct.
#taaltip Het woord 'allen' (en ook bijv. 'geen van allen') kan alleen gebruikt worden als er naar personen wordt verwezen. - De ouders waren geen van allen op tijd. - De auto's waren geen van alle schoon.
In de combinatie met z'n allen wordt zo goed als altijd z'n gebruikt. De spelling met zijn allen is niet fout maar weinig gebruikelijk. Ze waren met z'n allen te laat voor de vergadering.
Een formele vorm voor dit gebruik is alle(n). Het betekent precies hetzelfde als allemaal, maar er is één verschil: we kunnen alle(n) alleen gebruiken voor woorden in het meervoud. Als we verwijzen naar personen, gebruiken we allen, in alle andere gevallen alle(zonder -n).
Onbepaald voornaamwoord
Alle vloerbedekking werd verwijderd.
Je schrijft een 'w' als je 'u' combineert met een substantief.Het substantief staat direct achter 'uw'. Je schrijft dus een 'w' als je 'u' possessief gebruikt. Uw koffie staat klaar.
Vuistregels. Beide woorden krijgen geen n erachter:als ze in combinatie met een zelfstandig naamwoord in de zin staan. als het zelfstandig gebruikt is (niet in combinatie met een zelfstandig naamwoord in hetzelfde zinsdeel) en het niet op personen slaat.
Als er een zelfstandig naamwoord volgt, schrijf je altijd: beide. Beide ouders zijn verantwoordelijk voor de opvoeding. Beide apparaten zijn bij ons verkrijgbaar. Volgt er geen zelfstandig naamwoord en gebruik je beide(n) dus zelfstandig, dan ligt de zaak anders.
Regelmatige werkwoorden eindigen op een 'd' of een 't'. Als het voltooid deelwoord eindigt op een letter uit 't kofschip (dat wil zegen de letters: t, k, f, s, ch, p maar ook x) dan eindigt het voltooid deelwoord op een 't'. In de andere gevallen eindigt het voltooid deelwoord op een 'd'.
Of je beide of beiden schrijft, hangt af van de vraag waarnaar het verwijst. Als het over twee personen gaat, schrijven we beiden.In alle andere gevallen blijft de n achterwege. Dat is het geval als het gaat om twee dingen, maar ook als er sprake is van een persoon en een ding.
Het werkwoord willen geven we in de derde persoon enkelvoud geen -t: hij wil, wil hij. De vorm hij wilt* (of wilt hij*) is niet correct.
Het woord z'n staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
De drie varianten zijn correct. Jan zijn broer en Jan z'n broer zijn de gebruikelijke vormen in gesproken taal en de weergave daarvan op schrift, en in informele geschreven taal.
samen (bw) : bij elkaar, bijeen, collectief, eensgezind, gezamenlijk, met elkaar, met z'n allen, opgeteld, saam, saampjes, samsam, tegelijk, tezamen, totaal, verzameld.
Spinnewiel. Het linkerdeel van het woord spinnewiel is geen zelfstandig naamwoord; het komt van het werkwoord spinnen. In dit soort gevallen zet je ook geen tussen-n.
Omdat het woord waarvan het afgeleid is, namelijk samen of (te)zamen), óók met -en wordt geschreven. Net zoals bijvoorbeeld eigenlijk, wezenlijk en openlijk. Afleidingen van (werk)woorden die niet op -en eindigen, krijgen dus geen -n: hopelijk, namelijk, afstandelijk...
Samenstellingen met groente moeten in de officiële spelling altijd zonder tussen-n geschreven worden, omdat groente niet alleen een meervoud op -n maar ook een meervoud op -s heeft. Officieel zijn dus alleen bijvoorbeeld groenteassortiment, groentepakket en groentesoep juist.
Vaak denken mensen dat in zakelijke teksten alleen de wij-vorm of jij-vorm (volle vorm) gebruikt mag worden en dat we of je (zwakke vorm) niet juist is. Dit klopt niet. Beide vormen zijn correct Nederlands. Je mag in een tekst ook best we en wij door elkaar gebruiken.
In een zin als 'U en uw partner zijn welkom om 15.00 uur' is u en uw partner juist. In de zin 'U en uw partner zijn welkom om 15.00 uur' is u een persoonlijk voornaamwoord en uw een bezittelijk voornaamwoord. Uw betekent 'van u'.U en uw partner betekent dus 'u en de partner van u'.
De juiste spelling is à, met een accent grave: 'Het duurt twee à drie dagen. ' Het voorzetsel à komt uit het Frans en wordt ook nog op zijn Frans geschreven. Het is een van de weinige woorden in het Nederlands waarin een a een accent grave krijgt.
Een all-in loon houdt in dat het bruto loon plus de vakantietoeslag plus de vakantiedagen maandelijks in een keer worden uitbetaald.