De belangrijkste kenmerken van prosecco zijn: Smaak: levendig, licht zoet en fruitig.
Prosecco is een droge, mousserende Italiaanse wijn die afkomstig is van de Glera druif, voorheen Prosecco genoemd. De Glera druif is een witte druif die voornamelijk in de regio Veneto in Italië, in de noordoostelijke hoek van het land, wordt verbouwd.
Brut. Extra Dry. Dry. Demi Sec (de meest zoete Prosecco)
Bij de frizzante kunnen we denken aan lekkere frisse ietwat half-zoete bubbels. De smaak van de prosecco is van zoet tot zeer droog, waarbij de kwaliteit en prijs enorm verschillen. De prosecco spumante zijn heerlijke zomerwijnen.
Prosecco is zowel de naam van een Italiaanse mousserende wijn als van de witte druivensoort waar deze wijn van gemaakt wordt.
Zoals hierboven reeds besproken zijn de belangrijkste smaakverschillen tussen Cava en Prosecco terug te brengen tot de methode en de druivenrassen. Door de snellere tweede vergisting en de het druivenras zal Prosecco vaak een meer fruitige en aromatische schuimwijn zijn dan Cava. Daarnaast is Prosecco vaak licht zoet.
De Asti, het drankje is wat zoeter dan prosecco. De naam Asti verwijst naar de provincie waar de Moscatodruif groeit, waar het drankje van gemaakt wordt. Een glas Asti bevat minder alcohol dan andere wijnen met bubbels, ongeveer 5 tot 8 procent.
Bij de prosecco kun je kiezen tussen spumante en frizzante. Het verschil tussen deze twee mousserende wijnen is de druk in de fles en dus het aantal bubbels. Een Prosecco Frizzante bubbelt maar een beetje. De 'bubbeldruk' is bij een Frizzante 1 tot 2,5 bar.
Champagne mag worden gemaakt van 1 wit druivenras en twee rode druivenrassen. Meestal is champagne een blend tussen deze 3 rassen. Cava wordt meestal van 3 verschillende witte druivenrassen gemaakt. En prosecco maar van 1 witte druif, namelijk de prosecco-druif.
Behalve 'brut' heb je de zoetste variant 'demi-sec' (33 tot 50 gram suiker per liter) en 'sec' (17 tot 35 gram suiker per liter). Bij cava vind je de benamingen 'seco' en 'semi-seco' terug. Wat je lekker vindt, hangt natuurlijk van persoonlijke smaak af.
Sec champagne bevat 17 tot 35 gram suiker per liter. Daardoor zijn de bubbels iets zoet, zonder dat het naar suiker smaakt. Doux champagne. Met meer dan 50 gram suiker per liter staat “Doux” voor een zeer zoete champagne.
De extra dry prosecco bevat tussen de 12 en 17 gram suiker per liter. De dry prosecco bevat tussen de 17 en 32 gram suiker en is daarmee wat zoeter. Brut prosecco bevat tussen de 6 en 12 gram suiker per liter.
Brut is een droge mousserende wijn waar bij de botteling, 6 tot maximaal 12 gram aan suiker per liter mag toegevoegd worden.
Cava is over het algemeen niet zoet. De meeste cava's worden gemaakt als Brut. Een Brut heeft een laag suikergehalte, waardoor deze wordt ervaren als niet zoet.
Prosecco French 77
Giet een scheutje vlierbloesem siroop in een glas en schenk daar eenzelfde hoeveelheid citroensap bij. Giet het glas vol met prosecco en decoreer de cocktail met muntblaadjes en eventueel een schijfje limoen.
In tegenstelling tot wat velen denken, is Prosecco niet altijd mousserend. Er zijn drie soorten Prosecco: stil (tranquillo), frizzante en spumante. De stille wijn is niet zo bekend en wordt maar weinig verkocht.
Vraag 5: Hoe smaakt prosecco? Deze bubbel wordt vooral gemaakt voor mensen die houden van fruitige, bloemige en frisse mousserende wijn. Smaken die je kan tegenkomen zijn groene appel, meloen, peer en honing. Het is meestal de bedoeling van de wijnmaker dat er fruitige en bloemige smaken en geuren terugkomen.
Lambrusco is ook een mousserende wijn uit Italië, en verschilt van prosecco omwille van het kleurtje: rood. De wijn wordt gemaakt van – je raadt het al – de lambruscodruif.
Lindemans bin 25 brut (€8,49) - Albert Heijn
Hij heeft een heel lichtgele kleur en smaakt erg fris en fruitig. De prosecco is lekker droog en heeft niet overmatig veel belletjes. Ik vind hem precies goed, zoals een bubbel hoort te zijn. Prijs/kwaliteit: €8,49 voor een fles bubbels is niet erg duur.
Heerlijke licht mousserende Prosecco, bloemig en geurig, met rijp wit fruit, groene appel, een lichte pareling, kenmerkend voor frizzante, hint van zoet, heel open en gemakkelijk.
De prijs begint rond de 20 euro, maar kan oplopen tot duizenden euro's. Wil je een mousserende wijn voor rond de 10 euro? Kies dan voor een cava.
De Asti Martini is een heerlijke mousserende wijn, uitsluitend gemaakt van de Muscat druif. In de mond rijk en zoet van smaak met tonen van nectarines, honing en mango en zachte bubbels. Deze Italiaanse champagne is uiterst geschikt als aperitief, bij feestelijke gelegenheden of in combinatie met desserts.
Prosecco zit – net als champagne – namelijk vol polyfenol, een stofje dat goed is voor je bloed. Het zorgt ervoor dat je bloed sneller door je lichaam stroomt. Hierdoor verlaagt je bloeddruk en wordt de kans op bloedproppen verminderd. Zo'n twee glazen champagne of prosecco per dag zorgt voor het positieve effect.