Wat is de voorgevelrooilijn?

Een voorgevelrooilijn is een denkbeeldige lijn waarvan de ligging is vastgelegd in het bestemmingsplan. De voorgevelrooilijn is de lijn waarop doorgaans de voorgevel van de woning is geplaatst. Soms ligt de voorgevelrooilijn voor de voorgevel van de woning.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op helpdeskbouwregels.nl

Hoe bepaal je de voorgevelrooilijn?

Wij adviseren u contact op te nemen met de gemeente om te bepalen of er een voorgevelrooilijn in het bestemmingsplan is aangegeven. Normaliter zijn de zijgevels de gevels die loodrecht op de voorgevel staan. De achtergevel is dan de gevel die parallel aan de voorgevel loopt en tevens loodrecht op de zijgevels staat.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op helpdeskbouwregels.nl

Waar vind ik de rooilijn van mijn huis?

Waar kan ik opzoeken of mijn woning getroffen is door een rooilijn? Het bestaan van een rooilijn wordt normaal gezien vermeld in de stedenbouwkundige informatie en wordt visueel weergegeven op het rooilijnplan of in het Bijzondere Plan van Aanleg (BPA) dat je kan inkijken of opvragen bij de gemeente of stad in kwestie.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op dewaele.com

Wat is de Voorgevellijn?

"Voorgevellijn: denkbeeldige lijn die strak loopt langs de voorgevel van een gebouw tot aan de perceelsgrenzen."

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op raadvanstate.nl

Welke gevel is voorgevel?

De gevel van een gebouw is het gedeelte van een gebouw dat, met uitzondering van het dak, van buitenaf zichtbaar is. De gevel aan de straatzijde heet de voorgevel, verder zijn er zijgevels en een achtergevel te onderscheiden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Wat is een vaststellingsovereenkomst ofwel VSO ofwel een beëindigingsovereenkomst?

32 gerelateerde vragen gevonden

Wat is de Achtergevelrooilijn?

De achtergevelrooilijn is de lijn aan de van de weg afgekeerde zijde die niet mag worden overschreden door een bouwwerk. De achtergevelrooilijn loopt vaak evenwijdig aan de voorgevelrooilijn. De zijgevelrooilijn loopt evenwijdig aan de zijgevel.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op navigator.nl

Heb je een vergunning nodig om je gevel te schilderen?

Wil je de kleur van de voorgevel veranderen, dan heb je doorgaans een vergunning nodig. Die verplichting geldt niet voor zij- en achtergevels, tenzij je woning geclassificeerd staat als erfgoed. Dan moeten schilderwerken aan alle gevels goedgekeurd worden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op fassado.be

Hoe loopt een rooilijn?

De rooilijn is de grens tussen de openbare weg en de aangrenzende eigendommen. De rooilijn mag bij het bouwen niet overschreden worden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op planviewer.nl

Waar staat de plaats van de rooilijn aangegeven?

Rooilijnen - erfgrens - peil:

De precieze plaats van het bouwwerk is aangegeven in het Bestemmingsplan van de gemeente. In het bestemmingsplan zijn de rooilijnen aangegeven. Rooilijnen zijn de lijnen waartussen het gebouw precies moet komen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op joostdevree.nl

Waar is de bouwlijn?

De bouwlijn, de term zegt het zelf, is de lijn vanaf waar je moet beginnen bouwen (waar je voorgevel komt te staan). Niet te verwarren met de rooilijn. Die geeft de grens aan tussen jouw perceel en het openbaar domein (dat kan bijvoorbeeld de straat zijn). Het is dus zaak om niet over de rooie te gaan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zimmo.be

Hoe ver moet je van de rooilijn bouwen?

in de achtertuin minstens 2 meter van de perceelsgrens blijven. of tegen een aanpalend gebouw zijn gebouwd. Ze mogen tot op de perceelsgrens reiken, voor zover de bestaande scheidingsmuur niet gewijzigd wordt. De bouwdiepte van het bijgebouw mag de bouwdiepte van het aanpalend gebouw niet overschrijden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op omgevingsloketvlaanderen.be

Wat als er geen rooilijnplan is?

Wanneer er geen rooilijnplan beschikbaar is, is de rooilijn de huidige grens tussen de openbare weg en de aangelande eigendommen. Er zijn gewestelijke rooilijnplannen die de rooilijnen aan gewestwegen vastleggen, en gemeentelijke rooilijnplannen die dat doen voor rooilijnen aan gemeentewegen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zemst.be

Wat is de rooilijn van een huis?

Een rooilijn is de grens tussen de openbare weg en de aangrenzende (private) eigendom. Een rooilijn is niet hetzelfde als een bouwlijn. Een rooilijn is het begin van een private eigendom, die grenst aan de openbare weg. En een bouwlijn is de onzichtbare lijn die bepaalt vanaf waar de woning mag gebouwd worden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op erpe-mere.be

Wie geeft de rooilijn aan?

De rooilijn is in Nederland een lijn die bij het bouwen niet overschreden mag worden. Deze lijn wordt door de gemeente bepaald en is vastgelegd in het bestemmingsplan. De voor- en achtergevelrooilijn bepalen de plaats van de voor- en achtergevel van een gebouw.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Welk deel van mijn perceel mag ik bebouwen?

Het aantal vierkante meter dat jij zonder vergunning mag bebouwen is afhankelijk van de omvang van jouw perceel. Bij een perceel kleiner dan 100m2 mag je 50% van de grond bebouwen zonder dat je een vergunning hoeft aan te vragen. Bij tuinen die groter zijn dan 100m2 gelden andere regels.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op constructieshop.nl

Hoe ver mag je uitbouwen voorkant?

Maximaal 60% van de breedte van de oorspronkelijke voor- of zijgevel. Diepte aan- of uitbouw aan voorgevel maximaal 50% van breedte aan- of uitbouw met een maximum van 1.50 m. tot maximaal 40% van de diepte voortuin, haaks gemeten vanaf oorspronkelijke voorgevel.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op lokaleregelgeving.overheid.nl

Wie zet bouwlijn uit?

De bouwlijn is een verplichte lijnrichting die je moet volgen wanneer je een nieuwe woning bouwt. De bouwlijn wordt uitgezet door landmeters die door de gemeente worden aangesteld. De aanvraag gebeurt door de bouwheer.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op sint-gillis-waas.be

Hoe een woning uitzetten?

Wanneer? Je woning uitzetten gaat pas wanneer je perceel bouwrijp is en nadat iemand van de gemeente de bouwlijn is komen aanduiden. Dit is de lijn die de afstand tussen de openbare weg en de voorgevel van je woning aanduidt. Dit gebeurt met twee houten piketten die meestal aan de bovenkant rood geverfd zijn.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op livios.be

Wat is tweede bouwlijn?

bouwen in tweede bouworde is het inplanten van gebouwen waarbij diepere bouwpercelen worden bebouwd door twee achter elkaar liggende constructies. Eén constructie is rechtstreeks toegankelijk vanaf de straat en een tweede toegankelijk via een private weg.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op encyclo.nl

Wat is de Achteruitbouwstrook?

Een achteruitbouwstrook in de gebruikelijke stedenbouwkundige betekenis is de strook die zich bevindt tussen de rooilijn (de grens tussen de openbare weg of het openbaar domein en het privé-domein) en de bouwlijn van de woning.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op dbrc.be

Wat mag je zetten zonder vergunning?

Dit is (onder voorwaarden) vergunningsvrij:
  • Aanbouwen zoals een serre of garage.
  • Bijgebouwen zoals een buitenkeuken, schuurtje of tuinhuisje;
  • Verbouwingen.
  • Dakkapellen en dakramen;
  • Zonnepanelen;
  • Schuttingen en tuinhekken;
  • Schotelantennes.
  • Speeltoestellen en vlaggenmasten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op watmagikbouwen.nl

Hoeveel mag je uitbreiden zonder vergunning?

Je mag per woning maximaal 40 vierkante meter bijgebouwen aanbouwen. In dit getal worden de bestaande aanbouwen meegerekend. De nieuwe bijgebouwen mogen niet hoger zijn dan 4 meter (gemeten vanaf de grond) en moeten in de zijtuin minstens 3 en in de achtertuin minstens 2 meter van de perceelgrens staan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op verelst.be

Wat als je geen vergunning aanvraagt?

Verzoekt de gemeente u een omgevingsvergunning aan te vragen en doet u dit niet dan loopt u het risico dat de gemeente handhavend op zal treden en u zal sommeren de voorzieningen te verwijderen. Doet u dit niet, dan kan dit tot gevolg hebben dat de gemeente de aangebrachte voorzieningen laat verwijderen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op helpdeskbouwregels.nl

Wat is voorkant van woning?

Allereerst geldt dat een woning altijd maar één voorkant heeft. Die voorkant of voorgevel kan overigens wel verspringen. De zijgevels zijn daarbij normaliter de gevels die loodrecht op de voorgevel staan. De achtergevel is dan de gevel die parallel aan de voorgevel loopt en tevens loodrecht op de zijgevels staat.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op omgevingsweb.nl

Wat is de bouwlijn?

De bouwlijn is de lijn die bepaalt waar de voorgevel van je woning moet komen. Deze vormt de grens tussen de voortuinstrook en de bouwstrook. Het is een verplichte lijnrichting die je moet volgen wanneer je een nieuwe woning bouwt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op gemeentemol.be

Populaire vragen