Door hardop te lezen, slaan leerlingen informatie beter op. Deze onderscheidende geheugensporen worden beter herinnerd dan stil gelezen woordsporen (zie grafiek, MacLeod, 2010). Dit wordt ook wel het productie-effect genoemd. Laat leerlingen dus vaker voorlezen in de klas, bijvoorbeeld door voorleesgroepjes te maken.
'Hoe onthoud je dingen beter' beantwoord door de wetenschap
Het antwoord was overduidelijk: je onthoudt 77% van de informatie wanneer je deze hardop voorleest. Wat je vooral niet moet doen? Nieuwe informatie in stilletjes in je hoofd lezen. Je onthoudt dan slechts 65%.
“Bij hardop lezen ga je lineair door de tekst heen, van begin tot eind. Bij stillezen kun je ook grotere sprongen maken. Je ziet dan bijvoorbeeld dat slecht lezende kinderen veel te snel over kopjes en de eerste zin van alinea's heen lezen. Dat is geen handige strategie, want dan missen ze de kapstok.
3. Beter concentreren tijdens het studeren – leer luidop. Wanneer je je leerstof hardop leest, is de kans groter dat je het onthoudt. Je bent immers veel bewuster bezig met de leerstof (je leest hem én je hoort hem), waardoor de kans op afleiding een pak kleiner is.
Begeleid hardop lezen komt er in essentie op neer dat de leerling hardop een tekst leest, terwijl een ervaren lezer, hier de leesbegeleider genoemd, luistert, bemoedigt en ingrijpt wanneer dat nodig is.
Naast een goede leesvaardigheid helpt lezen ook om ons concentratievermogen te trainen. Neurologische studies van o.a. Stanford University concluderen dat lezen een cognitief proces is waarbij hersenen de gelezen tekst omzetten in betekenis en informatie, wat concentratie vereist.
Volgens neurowetenschapper Kristen Willeumier zou iedereen elke dag minimaal een kwartiertje moeten lezen. Lezen zorgt er namelijk voor dat je hersenen scherp blijven, je een beter geheugen krijgt en cognitieve achterstand kan vertragen. “Wanneer het brein leert, vormt het cognitieve kaarten”, legt Kristen uit.
Tips voor het langer onthouden van kennis
Herhaal de leerstof regelmatig. Je verplaatst kennis van het korte-termijn-geheugen dan naar het lange-termijn geheugen. Probeer niet te lang aan één stuk door te leren. Deel de stof op in kleinere stukjes en verspreid de leerstof over meerdere leersessies.
Veel dichtbij kijken – lezen, smartphone of tablet – is schadelijk voor kinderogen, maar er is wat aan te doen! Steeds meer mensen worden bijziend en dat begint al op jonge leeftijd. Naast erfelijkheid speelt leefstijl een grote rol in de ontwikkeling van bijziendheid (myopie).
nieuws Steeds meer mensen kampen met bijziendheid. Recent onderzoek onder kinderen laat een forse toename zien. Ook een derde van de sterk bijziende volwassenen krijgt nog voor het pensioen met ernstig slecht zien of zelfs blindheid te maken.
Lezen verlaagt stress
Dat zorgt voor minder mentale en fysieke spanning, blijkt uit dit onderzoek. ' Kun je ter ontspanning niet net zo goed naar muziek luisteren of een film kijken? Onderzoeker Maryanne Wolf ontdekte dat bij lezen een zogeheten pauzeknop wordt ingedrukt.
Lezen is een bijzonder krachtig middel om het brein te prikkelen. Voor het lezen zijn vele hersenfuncties nodig: de waarneming, de taal, het geheugen, het redeneren en het voorstellingsvermogen, de aandacht, en het vermogen om te selecteren tussen hoofd- en bijzaken. Inhoudelijk zijn verhalen brandstof voor het brein.
Lezen is dus niet automatisch onthouden wat je leest. Als je reflexen nog storen en je ogen niet optimaal samenwerken met je hersenen is het lezen al lastig genoeg! Je hersenen hebben geen energie en capaciteit meer over om nog meer te doen, zoals begrijpen en onthouden!
Bij spanningen en heftige gebeurtenissen kan het erger worden.Ook bij een depressie, sommige medicijnen of ziekten werkt het geheugen soms minder goed. U kunt ook andere klachten hebben, zoals problemen met aandacht of dingen begrijpen.
Herman Ebbinghaus ontdekte het volgende: In de eerste twintig minuten nadat je hebt geleerd, vergeet je relatief gezien het meest. In het eerste uur nadat je iets hebt geleerd, vergeet je ongeveer de helft. Na ongeveer een dag neemt hetgeen je vergeet af.
Door meer dan 3,5 uur per week te lezen, verminder je de kans op vroegtijdig overlijden met maar liefst 23 procent! Althans, dat blijkt uit het twaalf jaar durende onderzoek van Yale University School of Public Health. Een halfuurtje lezen per dag is dus dé manier om je levensverwachting te verlengen.
Door te lezen val je sneller in slaap
Na een kwartiertje lezen in bed zul je merken dat je ogen zwaar worden en bijna letterlijk dicht vallen. Niet gek, want lezen is inspannend voor je ogen. Daarnaast is een vaste routine voor het slapengaan, zoals het lezen van een boek, goed voor je slaapritme.
Maar wat veel mensen niet weten, is dat je door te lezen ook de gezondheid van je hersenen op peil kunt houden. En daarvoor hoef je echt niet elke dag urenlang boeken te verslinden. Want wat blijkt? Een kwartiertje lezen per dag is al genoeg om je brein scherp te houden.
Tussen de vijf en tien jaar leren kinderen zelfstandig lezen. Dit gaat stap voor stap. Eerst om klanken en letters te herkennen, daarna om woorden en makkelijke zinnen te lezen. Uiteindelijk leren ze sneller lezen en gaan ze steeds meer begrijpen van wat ze lezen.
Van zeven tot negen jaar oefenen kinderen de basisvaardigheden van het lezen. Ze leren wat sneller te lezen en gaan steeds meer begrijpen van wat ze lezen. Lees samen met je kind een boek, waarbij je om de beurt een stukje leest. Het is belangrijk dat je kind het leuk vindt, het hoeft niet lang te duren.