De tabletten zijn zonder recept bij de drogist of apotheek verkrijgbaar. Het duurt ongeveer 4 weken voordat er extra foliumzuur in je lichaam opgenomen is.
Het kan een aantal weken duren voor de hoeveelheid foliumzuur in uw bloed voldoende is. Begin daarom minstens vier weken voor de 'verwachte' bevruchting met slikken van foliumzuur.
Als u het 1 keer per dag gebruikt: bij voorkeur 's ochtends.Als u het 2 keer per dag gebruikt: 's ochtends en 's avonds, bijvoorbeeld voor het tandenpoetsen. Zwangerschap en kinderwens. Om een foliumzuurtekort te voorkomen, moet u minstens 4 weken vóór de bevruchting al foliumzuur gebruiken.
Het is dus aan te raden om met foliumzuur te beginnen een maand voordat je gaat stoppen met de pil of andere voorbehoedsmiddelen. Blijf foliumzuur slikken tot je 10 weken zwanger bent, nadien kan je ook overwegen om foliumzuur te blijven innemen.
Als je niet op tijd bent begonnen met foliumzuur slikken, hoef je niet direct ongerust te zijn. De kans op een baby met een open ruggetje of open schedel is namelijk erg klein, ook als je geen extra foliumzuur slikt. Maar begin na een positieve zwangerschapstest wel zo snel mogelijk met foliumzuur.
Foliumzuur vergeten te slikken tijdens de zwangerschap
Ben je vergeten om foliumzuur tijdens de zwangerschap te slikken? Maak je dan geen zorgen.
Uit onderzoek is echter gebleken dat folaat vrijwel net zo effectief is als foliumzuur. Hoge niveaus van folaat vormen meestal geen probleem voor gezonde mensen. Een teveel aan foliumzuur kan echter schadelijk zijn. Zo kan het de hersenontwikkeling van kinderen vertragen en andere effecten op het brein hebben.
Een tekort aan foliumzuur kan bloedarmoede, darmstoornissen, vermoeidheid, depressie en geboorteafwijkingen veroorzaken. Te weinig foliumzuur kan ook leiden tot een te hoog homocysteïnegehalte in het bloed. Dit geeft mogelijk een hoger risico voor hart- en vaatziekten.
Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, weinig eetlust, winderigheid en een opgezette buik. Meestal helpt het als u dit medicijn met wat voedsel inneemt. Blijft u er ook na enige dagen last van houden? Neem dan contact op met uw arts.
Foliumzuur helpt bij de productie en het onderhoud van nieuwe cellen en het is vooral belangrijk tijdens de celdeling. Recent onderzoek met 97 mannen toont aan dat mannen met een hoge foliumzuurinname, 18-30% minder abnormale zaadcellen telden in hun sperma.
Foliumzuur is de belangrijkste vitamine voor vrouwen die zwanger willen worden/zijn! Als je een actieve kinderwens hebt en stopt met anticonceptie, dan moet je elke dag 400 µg (= 0.4 mg) foliumzuur innemen.
Blijf foliumzuur slikken tot je tien weken zwanger bent. Het is niet schadelijk om foliumzuur een langere tijd te gebruiken. Blijf dus ook foliumzuur slikken als het wat langer duurt voordat je zwanger bent.
Foliumzuur uit een pil wordt makkelijk door het lichaam opgenomen. Dit komt omdat foliumzuur in voeding in een vorm aanwezig is die eerst in de darm moet worden omgezet voordat het kan worden opgenomen.
Om zeker te zijn dat u elke dag voldoende foliumzuur binnen krijgt, kunt u uw voeding aanvullen met foliumzuurtabletten (een maal daags 1 tablet van 0,4 of 0,5 mg foliumzuur).
Volwassenen (incl. ouderen) Aanvankelijk 0,5–1 mg per dag. Na verdwijnen van de klinische symptomen: onderhoudsdosering 0,25–0,5 mg per dag; maximaal 1 mg per dag, zo mogelijk verdeeld over 2 giften.
Slik 400 microgram foliumzuur vanaf het moment dat je zwanger wilt worden. En ga hier de eerste 10 weken van je zwangerschap mee door. Vanaf het moment dat je zwanger wilt worden kun je ook al beginnen met het slikken van 10 microgram vitamine D per dag.
U dient de tablet vanaf ten minste 4 weken voor de zwangerschap tot 8 weken na het begin van de zwangerschap in te nemen. Heeft u te veel van dit middel gebruikt? Bij een overdosering foliumzuur zullen in het algemeen geen ernstige verschijnselen optreden.Eventueel kunnen maagklachten voorkomen.
Als je per dag enorm veel groene groente neemt en foliumzuur dus op een natuurlijke manier binnenkrijgt is dat niet schadelijk. Maar te veel aan foliumzuur in de vorm van capsules of tabletten is een ander verhaal. Bij voeding moet het foliumzuur namelijk vrijgemaakt worden, bij kunstmatige vitamines niet.
Wij raden voor extra foliumzuur de 100% natuurlijk foliumzuur van Bonusan aan en voor een multivitamine met foliumzuur de Pregnancy Complex van Viridian. Beide verkopen we in onze webshop. In dit supplement zit ook extra B12.
Wat is het? Bloedarmoede of anemie wordt gekenmerkt door een daling van de rode bloedcellen, die bij deze vorm een groter volume hebben dan normaal (ook 'megaloblastisch' genoemd). De meest voorkomende oorzaken zijn een vitamine B12- of foliumzuurtekort.
Vitamine B12 en foliumzuur (vitamine B11) dragen bij aan tal van lichaamsfuncties. Foliumzuur is belangrijk voor zwangere vrouwen en voor mannen en vrouwen in alle levensfasen. Tijdens de zwangerschap draagt foliumzuur bij aan de groei van de placenta en het ongeboren kind.
Foliumzuur draagt bij aan een gezonde celgroei, zoals de cellen in je haarfollikels die je haar laten groeien. Foliumzuur helpt ook om nieuwe rode bloedcellen te creëren die voedingsstoffen naar je haarfollikels transporteren, waardoor ze gezond haar kunnen laten groeien.
Ook sommige fruitsoorten bevatten foliumzuur bv. aardbeien, citrusvruchten, kiwi's en meloen. Het is nuttig om te weten dat het bereiden van groenten de concentratie sterk kan doen dalen, in het bijzonder in contact met water (bijvoorbeeld koken/blancheren, foliumzuur blijft gedeeltelijk achter in het gebruikte water).
Bronnen van foliumzuur
Vooral groene (blad)groenten zijn er rijk aan (andijvie, sla, spinazie, spruitjes en broccoli). Je vindt het daarnaast ook in peulvruchten (tuin- en sperziebonen, erwten, linzen) en sommige fruitsoorten bv. aardbeien, citrusvruchten, kiwi's en meloen.
Tijdens de zwangerschap kan vitamine A in de aanbevolen dosering van 800 microgram per dag (2640 IE) worden gebruikt. Bij gebruik tot 3000 microgram of 10.000 IE per dag zijn tot nu toe geen schadelijke effecten gezien. De hoeveelheid foliumzuur in de voeding, is vaak onvoldoende.