PSA kan leiden tot zowel fysieke als psychische klachten en heeft vaak grote gevolgen voor uw medewerker. PSA kan zich bij uw medewerker zowel op de werkvloer als thuis voordoen. Het is daarom belangrijk dat u maatregelen neemt om psychosociale arbeidsrisico's tegen te gaan. Voorkomen is altijd beter dan genezen.
Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) is al jaren een van de belangrijkste arbeidsrisico's. Het begrip PSA is in artikel 1 van de Arbowet gedefinieerd. Onder PSA vallen alle factoren die op het werk stress kunnen veroorzaken.
'Psychosociale arbeidsbelasting' (PSA) – ook wel werkstress genoemd – omvat alle factoren die stress bij medewerkers veroorzaken en/of een beleving van stressoproepen. Denk hierbij aan factoren als agressie en geweld, werkdruk, discriminatie, seksuele intimidatie en pesten.
Een hoge werkdruk kan een bron van stress zijn. Ook de omgang met collega's en klanten kan stress veroorzaken, zeker bij pesterijen, geweld, discriminatie of seksuele intimidatie. Werkdruk, ongewenst gedrag en ingrijpende gebeurtenissen op het werk noemen we psychosociale arbeidsbelasting (PSA).
Psychosociale arbeidsbelasting omvat dus de volgende thema's: werkdruk, pesten, seksuele intimidatie en agressie en geweld. Dit zijn allemaal factoren die een flinke impact kunnen hebben op hoe medewerkers zich voelen en hoe ze functioneren.
Als werkomstandigheden, zoals de psychische druk en de omgang met anderen, niet goed zijn, kan er werkstress ontstaan. Ook wel psychosociale arbeidsbelasting (PSA) genoemd. Factoren die PSA en daarmee mogelijk ook werkstress kunnen veroorzaken, zijn bijvoorbeeld: agressie en geweld.
Psychische problemen hebben te maken met uw gevoelens en gedachten. Sociale problemen hebben te maken met andere mensen of instanties. Psychosociale problemen zijn een combinatie van deze twee. Ook kunt u er lichamelijke klachten bij krijgen (zoals hoofdpijn, hartkloppingen, slecht slapen).
Psychosociale problemen zijn een combinatie van psychische en sociale problemen die kunnen leiden tot lichamelijke klachten. Psychische problemen ontstaan vaak door vervelende gebeurtenissen zoals een ongeluk, het overlijden van een naaste of een echtscheiding.
Wat is psychosociale arbeidsbelasting (PSA)?
Zeker als er sprake is van ongewenst gedrag, zoals pesten, agressie en geweld, discriminatie of seksuele intimidatie. Het zijn allemaal vormen van psychosociale arbeidsbelasting (PSA).
In de sector Zorg en Welzijn spelen meerdere arbeidsrisico's. Daarvan zijn psychosociale arbeidsbelasting, fysieke belasting en biologische agentia (bacteriën en virussen) de oorzaak van de meeste uitval. Bovendien versterken deze risico's elkaar, waardoor het belangrijk is om ze alledrie aan te pakken.
Na een rectaal onderzoek als de proataat is aan geraakt gaat het iets omhoog. Bij het fietsen schuurt de prostaat oo het zadel resultaat psa wat hoger.Tijdens sex waarbij de prostaat gestimuleerd word gaat het psa omhoog. Ben voorzichtig dat men niet te vlug zegt we moeten biopten gaan doen.
Psychosociale stress is stress dat veroorzaakt wordt door bijvoorbeeld vervelende interacties met andere mensen (pesten, niet geaccepteerd worden in de groep, werkstress, relatieproblemen, gebrek aan erkenning, etc.), natuurrampen, of plotselinge ziekte van een familielid.
Psychosociale problemen zijn problemen die te maken hebben met hoe we ons voelen en hoe we met andere mensen omgaan. Het gaat om dingen zoals het hebben van zorgen, verdrietig zijn, eenzaam voelen, gepest worden of dingen hebben meegemaakt die ons bang maken.
Een voorbeeld van een psychosociaal probleem: iemand voelt zich angstig of somber omdat zijn partner zich nooit aan afspraken houdt. Omdat het niet lukt het probleem zelf op te lossen, gaan die gevoelens zijn leven beheersen. Hij voelt zich gespannen en machteloos. Daardoor gaat het op zijn werk ook slechter.
Wettelijke verplichting PSA-beleid
De Arbowet noemt hierbij vijf thema's: discriminatie, seksuele intimidatie, agressie, pesten en werkdruk. Is voorkomen niet mogelijk, dan moet u ongewenst gedrag zoveel mogelijk beperken.
Het psychosociaal functioneren is het eigen functioneren in relatie met en tot anderen. Het is een veelomvattend aspect van het de wijze waarop je het leven leeft en hoe je het beleeft.
Psychosociale zorg Psychosociale zorg is een verzamelterm, het bestaat uit psychosociale ondersteuning en psychologische zorg. Psychosociale ondersteuning is vooral gericht op emotionele en praktische ondersteuning bij (relatief) eenvoudige problemen van psychische en sociale aard.
Psychosociale risico's op het werk omvatten professionele risico's die de werknemers psychische en eventueel ook lichamelijke schade kunnen berokkenen. Stress, pesterijen, burn-out, zelfmoord, alcohol- en drugsmisbruik zijn de meest gekende uitingen van psychosociale risico's.
Psychosomatische klachten zijn uiteenlopende klachten. Hierbij kun je denken aan rug-en nekpijn, buikklachten, hoofdpijn, huiduitslag, jeuk, tinteling in je handen, voeten of benen, gewrichtspijn, hoge bloeddruk, vermoeidheid, oorsuizen, duizeligheid, fibromyalgie.
Onder psychosociale problemen worden in dit document verstaan: - emotionele problemen (oftewel internaliserende problemen) zoals angst, teruggetrokkenheid, depressieve gevoelens, psychosomatische klachten; - gedragsproblemen (oftewel externaliserende problemen) zoals agressief gedrag, onrustig gedrag en delinquent ...
De psychosociale ontwikkeling is de ontwikkeling van het kind in relatie tot zijn sociale omgeving. Hierbij gaat het om de ontwikkeling van vermogens die helpend zijn in de omgang met anderen.
Bijna de helft (48%) van de volwassenen in Nederland (18-75 jaar) heeft ooit in het leven één of meerdere psychische aandoeningen gehad. Stemmingsstoornissen en angststoornissen komen allebei bij ruim een kwart van de volwassenen voor.
De oorzaak van een psychosomatische stoornis is in veel gevallen te koppelen aan een hoge mate van stress. Indien stress niet goed wordt verwerkt, kunnen er verschillende symptomen en klachten ontstaan, zoals pijn en extreme vermoeidheid.