In welke voeding zit vitamine D? Vitamine D zit van nature in vette vis, zoals haring, zalm en makreel. Vlees en eieren leveren ook vitamine D, maar minder dan vette vis. In Nederland wordt ook vitamine D toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten (maar niet aan olie).
Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat je om voldoende vitamine C binnen te krijgen, voldoende groenten en fruit eet. Voor vitamine D ligt dat anders, vitamine D-rijke groenten zijn er niet echt, behalve champignons en andere paddenstoelen die een half uurtje in de zon gelegen hebben.
Je zou denken dat fruit een goede bron is van alle vitamines en mineralen. Vitamine D is echter amper of niet in fruit zoals bananen terug te vinden. Ook noten, die heel voedzaam zijn, zijn helaas geen bron van vitamine D.
Heb jij een vitamine D-supplement nodig? Mensen die extra vitamine D moeten gebruiken zijn: kinderen tot 4 jaar, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een getinte huid. Maar ook mensen die onvoldoende zonlicht op hun huid krijgen, omdat ze bijvoorbeeld weinig buitenkomen of een sluier dragen.
Een tekort aan vitamine D zorgt dat je meer zweet. Je huid is daardoor droger, sneller geïriteerd en je hebt meer last van puistjes.
Een gebrek aan voldoende vitamine D gaat zelden gepaard met eenduidige symptomen. Kenmerken zijn vaak algemeen van aard, zoals vermoeidheid, spierzwakte, pijn in de botten of hoofdpijn. Hierdoor wordt de bron van de symptomen vaak niet onderkend totdat er echte deficiëntie-ziekten optreden.
Bij het innemen van suppletie, zal de arts de dosis vitamine D na zes tot acht weken behandeling verlagen. Naar schatting zal het dan 3 tot 4 maanden duren om weer op het goede niveau te komen.
Een vitamine D tekort is ook in verband gebracht met duizeligheid.
Bij mensen die veel drinken is een verminderde opname van Vitamine B1, vitamine A, D, E, en K. Daarnaast is er een verhoogde uitscheiding van B1 in de urine. Ook kan een tekort aan magnesium, ijzer en foliumzuur ontstaan.
Het sterkst is het verband bij ouderen. Uit onderzoek waarin een grote groep vrouwen van 50 jaar en ouder (81.189) werd gevolgd bleek dat depressies 21% minder vaak voorkwamen bij vrouwen die dagelijks meer dan 20 microgram vitamine D namen.
Ook kunnen mensen een ziekte (obesitas, darmproblemen zoals bij Crohn of cystische fibrose) hebben, medicatie (als cholesterolverlagers) gebruiken, of weinig calcium via voeding binnenkrijgen waardoor vitamine D minder/niet kan wordt opgenomen.
Een vitamine D tekort kan dunner haar en haarverlies veroorzaken, dat moeilijk terug te draaien is. Hier wil je dus op letten. Er is ook een link gevonden tussen lage ijzer- en zinkwaardes en tijdelijk haarverlies, genaamd telogeen effluvium. Naast zonlicht is voeding een belangrijke bron van vitamine D.
Een gebrek aan vitamine B5 komt enkel voor bij ernstige ondervoeding. Hoofdpijn, vermoeidheid en duizeligheid zijn de symptomen. Een tekort aan vitamine B6 wordt vooral vastgesteld bij ouderen en mensen met veel stress.
Welke vitamine D wordt het beste opgenomen? De vorm van vitamine D die het best door het lichaam wordt opgenomen, is vitamine D3 of cholecalciferol. Dit is namelijk de meest natuurlijke vorm van vitamine D en hetzelfde als de vitamine D die ons lichaam onder invloed van zonlicht aanmaakt.
Tekorten in de voeding en te weinig vocht kan spierpijn veroorzaken. De vitamines B, C, D en E hebben invloed op het voorkomen en/of verminderen van spierpijn.
Vitamine D kan bepaalde ontstekingen in de huid verminderen. Bij een tekort moet het lichaam meer moeite doen om te vechten tegen huidaandoeningen als acne en rosacea. Vitamine D dient als een antioxidant die helpt fijne lijntjes en rimpels te voorkomen.
Maar tussen helemaal geen zon en héél veel zon zit natuurlijk een groot verschil, en meer dan een halfuurtje zon heb je voor je dagelijkse dosis vitamine D niet nodig. Ga daarom op zonnige dagen tussen twaalf en drie uur niet lang in de volle zon en smeer wel met een zonnebrandcrème.
Als je binnen bent, doe dan je ramen en gordijnen open om zonlicht en ook frisse lucht binnen te laten. Het heeft echter geen zin om achter glas in de zon te gaan zitten. Vitamine D wordt alleen in de huid aangemaakt onder invloed van UV-B licht. Deze UV straling wordt tegengehouden door glas.
Vitamine D, net als de andere vetoplosbare vitamines A, E en K, neem je daarom het beste in bij een maaltijd, omdat in een maaltijd altijd wel een beetje vet zit. Op die manier kan het lichaam de vitamine vervolgens uit het vet in de voeding opnemen.
D2 en D3. Wij bevelen aan om vitamine D3 te gebruiken, want dat is voor het lichaam een makkelijkere verwerkbare vorm."