'Ɛυχαριστώ' [efcharistó], zo spreek je het woord 'dankjewel' in het Grieks uit.
Als je al eens met vakantie naar Griekenland bent geweest, ken je vast al een aantal Griekse woorden zoals: γεια μας (jamas = proost) , καλημερα (kalimera = goedemorgen) en ευχαριστω (efcharistó = bedankt).
Yássou of Yássas, betekent letterlijk 'op jouw of op jullie/uw gezondheid', daarom gebruikt men deze woorden ook bij het proosten.
Gedurende de hele dag gebruiken Grieken ook het woord yássas of chérete. Dit betekent letterlijk 'hallo'.
Kalispéra (Καλησπέρα) gebruikt men in Griekenland om elkaar in de middag en avond te begroeten. Kalispera betekent goedemiddag of goedenavond en wordt in heel Griekenland zonder dialect gebruikt.
kus (zn): φιλί
De Grieken noemen hun siësta “messimeri”. Rond 14:00 uur en 17:00 uur doen de Grieken een dutje en sluiten ze de deuren van hun winkeltjes. Voor de Grieken is dit middagdutje heel normaal en het is dan ook erg onbeleefd om iemand te storen rond dit tijdstip.
De lunchtijden zijn meestal tussen 12.00 en 15.00 uur (tijdens de siësta) en 's avonds beginnen de Grieken pas vanaf 21.00 uur aan het diner. Voor toeristen zijn de restaurants meestal al wel eerder open. De Grieken houden ervan om uit eten te gaan, dit doen ze dan ook vaak.
Yama is in de vedische mythologie ook de naam van de god van de dood en heer van alle mensen. Er zijn vijf yama's, geloften of geboden van zelfonthouding, die van onthouding van geweld, van leugen en bedrog, van diefstal, van onkuisheid en van bezitzucht. Samen vormen ze de Grote Gelofte.
Agios Nikolaos = agios Nikolaos (Grieks: Άγιος Νικόλαος, vertaald: Sint-Nicolaas) is een havenstad en gemeente op het Griekse eiland Kreta.
Grieks is niet moeilijk.
Dit komt mede omdat het Griekse alfabet totaal anders is als het Nederlandse alfabet. ZO bestaat het uit tekens die wij niet kennen en lijkt het net als het Chinees op een moeilijke taal. Echter wanneer je het Griekse alfabet onder de knie hebt dan gaat de rest erg snel.
In het Grieks zeg je ik hou van jou als je zegt “S'agapo“.
Wees specifiek. Focus je dankbaarheid op iets concreets dat diegene die je wil bedanken, bereikt heeft. In plaats van te zeggen 'Bedankt voor het goede werk!' is het effectiever en geschikter om het specifiek te maken en dingen te zeggen als 'Bedankt om me gisteren te helpen bij het sluiten van die deal'.
In Griekenland zegt men als felicitatie: Χρόνια Πολλά - Chronia Polla! Letterlijk vertaald betekent Chrónia Pollá: 'nog vele jaren'. Maar het is een felicitatie zoals wij “gefeliciteerd” of “proficiat” zeggen.
Hier wat tips om Griekse woordjes te leren: Woordjes Grieks leren: - Schrijf ze over. - Maak flashcards. - Laat jezelf overhoren. - Doe een dictee met iemand.
Hoewel eten voor Grieken een erg belangrijke en sociale bezigheid is, vinden ze het ontbijt niet echt belangrijk. Er wordt dan ook vaak niet thuis ontbeten, maar onderweg iets genomen. Vaak wordt er dan gekozen voor een simpele maaltijd zoals een stuk toast of een witte boterham met jam.
Griekenland is een traditionele wijnproducerend land & onze noordelijke vrienden misten hun eigen drank, bier, of zythos, zoals dat heet in Griekenland.
De Grieken dronken voornamelijk water. Ook wijn was populair, hoewel de wijn vóór het drinken altijd aangevuld werd met water. Het drinken van pure wijn werd door de Grieken als iets barbaars gezien, hoewel zij wel iedere ochtend hun brood in onverdunde wijn doopten als ontbijt.
Dank je wel en dankjewel zijn allebei correct in de betekenis 'ik bedank je'. Ik heb al gegeten, dank je wel / dankjewel. Dank je wel / dankjewel voor je hulp.
Het is genoemd naar de Griekse held Pelops, het woord nèsos betekent eiland, hoewel de Peloponnesos een schiereiland is. Bij de uitspraak van de Griekse naam Pelopónnisos ligt de hoofdklemtoon op de derde lettergreep. Sinds de middeleeuwen wordt de Peloponnesos ook wel Morea genoemd.
de Kretenzer zelfst. naamw. (m.) Verbuigingen: Kretenzers Bewoner of afkomstig van Kreta Bron: WikiWoordenboek.
Het Griekse dieet is flexitarisch. Je eet weinig vlees, maar niet helemaal vegetarisch. Elke week één keer vis, één keer gevogelte en één keer eieren is een gezonde gulden middenweg volgens de Grieken. Oh, en je mag wekelijks even genieten van iets lekker zoets, zoals baklava of een ander toetje of taartje.