100 gasten is een mooi uitgangspunt om een globaal idee van kosten te krijgen. Als de gastenlijst vervolgens groeit, dan kun je eenvoudig je begroting daarop aanpassen. Gemiddeld genomen kosten recepties voor 100 personen ongeveer € 5.000 tot € 10.000.
Gemiddeld wordt er aan een receptie €12,50,- per persoon uitgegeven en aan de bruidstaart ongeveer €6,- per persoon. De keuze is natuurlijk geheel aan jullie of je daggasten ook mee laat eten. De kosten voor het diner zijn gemiddeld ongeveer €35,- per persoon.
Een bedrijfsfeest kost gemiddeld 75 euro per persoon. Maar je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt. Bij een bedrijfsfeest voor 50 personen kost het entertainment/vermaak ongeveer 25 euro per persoon. Dan blijft er nog 25 euro over voor het buffet en 25 euro voor drank.
{Bij zware drinkers ± 5.) Een feest van 50 personen van 3 uur met een consumptie prijs van €2,50 komt dus op €375,-.
De meeste cateraars bieden warme buffetten aan voor prijzen tussen € 17,50 en € 25,- per persoon. Er zijn enkele cateraars die zeggen 'budget' buffetten aan te bieden. Een van die partijen biedt een budget buffet aan voor maar liefst € 19,95 per persoon.
Wat kost een warm + koud buffet? De kosten voor een compleet buffet beginnen gemiddeld op zo'n €20 per persoon. Dit kan oplopen tot zo'n €45 p.p. inclusief ijsbuffet (dessert). Er is veel variatie mogelijk.
De meeste consumenten besteden zo'n 30 euro per persoon in een restaurant. Van invloed op de prijs zijn het soort keuken, de kwaliteit van het eten, de locatie van het etablissement, de service, de concurrentie en natuurlijk de hoeveelheid bestelde gerechten en drankjes.
Drank afkoop prijs
Als je kiest voor drank afkopen, weet je van tevoren waar je aan toe bent en kom je dus niet voor onaangename verrassingen achteraf te staan. Prijzen voor drankuitkoop lopen behoorlijk uiteen, maar een richtprijs is tussen de € 5,- en € 7,50 p.p. per uur.
Zo bleek dat een gemiddeld kinderfeestje in Nederland zo'n €110,60 kost. Voor het onderzoek werd er gekeken naar 800 ouders met kinderen tot 13 jaar. Hoeveel een kinderfeestje kost verschilt per leeftijd. Kinderfeestjes voor zesjarigen zijn gemiddeld het duurst, deze kosten zo'n 161 euro.
Een tuinfeestje geven voor 25 mensen met een budget van € 100,- wordt lastig. De grootste kostenpost zal eten en drinken zijn. Heb je minder te besteden? Dan kan je ervoor kiezen om mensen in de avond uit te nodigen zodat je geen avondeten hoeft te kopen.
In het traditionele huwelijk is het de bruidsfamilie die betaalt voor de jurk en de accessoires van de bruid, evenals het haar, de make-up, de outfits van kinderen en bruidsmeisjes, de bloemendecoratie en de kosten van het trouwfeest.
De gemiddelde kosten zijn minimaal €910,- bij 50 gasten. Houd je je bruiloft klein dan heb je de dag door genoeg tijd om met iedereen te praten, dan zou je de receptie kunnen overslaan. Of als je kosten voor je bruiloft wilt besparen dan zou je de receptie eventueel ook kunnen overslaan.
De kosten voor het avondeten zijn afhankelijk van het soort gerecht en de cateraar, reken hier tussen de 20 en 50 euro per persoon. Aan drank zul je ongeveer tussen de 25 en de 40 euro per persoon kwijt zijn. Samengevat moeten jullie minstens 60 euro per persoon voor het eten en drinken incalculeren.
Denk aan: plakjes Hollandse kaas, Franse zachte kaas, bacon, salami, ham, gehaktballetjes, rosbief, zalm, eiersalade, rucola, ijsbergsla, stukjes paprika, olijven.. eigenlijk is alles lekker.
Zorg dat mensen blijven bewegen, creëer dynamiek. Maak een plek waar drankjes gepakt kunnen worden, en zet aan de andere kant van de ruimte een tafel met eten. Zo voorkom je dat de ruimte leeg blijft, terwijl op één plek een opstopping ontstaat. Een feest waar uitbundig wordt gedanst, is meestal goed.
110 liter bier. 90 liter wijn, waarvan maximaal 60 liter bubbeltjeswijn als champagne, prosecco of cava. 20 liter lichte likeur of likeurwijn zoals sherry en port (maximaal 22% alcohol) 10 liter sterke drank, zoals wodka, whisky en rum (meer dan 22% alcohol)
Reken tijdens het eerste uur op drie drankjes per feestganger. Daarna kan je rekenen op ongeveer twee drankjes per uur. Duurt het feestje bijvoorbeeld vier uur, reken dan op negen drankjes per persoon. Dat lijkt misschien veel, maar je hebt natuurlijk bij voorkeur iets te veel gekocht in plaats van te weinig.
Volgens het Nibud in samenwerking met het Voedingscentrum kost een warme maaltijd gemiddeld € 2,78 aan verse ingrediënten. (prijsnivo 2015) Voor een één-persoons huishouden kun je daar nog 10% bij optellen. Tel daarbij de benodigde energie op voor verhitting, afwas, koeling etc.
De kosten per persoon kunnen flink uiteenlopen. Je hebt goedkope hapjes voor €10 per persoon, een uitgebreid assortiment voor €15 p.p en luxe variatie hapjesschalen voor €20 per gast. Een cateraar kan vaak alles maken wat je wilt, maar let op dat maatwerk catering vaak extra duur is.
3,5 tot 4 uur. meer dan een jaar geleden. Hangt erg af van wat jezelf aangeeft.