De veren van de flamingo krijgen hun kleur door het voedsel dat ze eten. Wanneer er onvoldoende voedsel is, of als ze voedsel opnemen waar geen of minder carotenoïde stoffen in zitten, kan de roze kleur van het verenkleed dan bleker worden. De kropmelk (melk dat ze aan hun jongen geven) is ook rood van kleur.
De pluimen van een volwassen flamingo variëren van zeer lichtroze tot rood. De kleur krijgen ze door bacteriën en bèta-caroteen dat ze uit hun voedsel halen. Een felgekleurde flamingo is wellicht gezonder dan een grijsachtige soortgenoot.
Hun voedsel (algen en kleine kreeftjes) leidt tot de roze kleur. De algen bevatten carotenoïden, natuurlijke kleurstoffen. Het lichaam maakt van deze stoffen de roze kleur. Deze kleur komt in de veren terecht en daarom zijn de flamingo's roze.
Ze zien er bij hun geboorte grijs-donkerblauw uit. Vervolgens worden hun veren wit, zolang er geen pigment wordt opgenomen. De roze kleur krijgen ze door hun voedsel! Het werkt als volgt: jonge flamingo's eten algen en wieren en deze bevatten een bepaalde hoeveelheid kleurstof (carotenoïde).
Een ander gevolg van het leven in een extreem klimaat is dat flamingo's soms hun enige drinkwater kunnen halen uit geisers, omdat die niet bevriezen. Dit betekent echter niet alleen dat hun kop, poten en lichaam bestand zijn tegen heel hoge temperaturen, maar ook dat ze vrijwel kokend water kunnen drinken.
Wanneer het mannetje en het vrouwtje elkaar hebben gevonden in deze balts, bouwen ze een nest van klei. Het stel legt 1 of 2 eieren die ze samen uitbroeden. Na ongeveer een maand wordt een kleine flamingo geboren; een grijs kuikentje met roze poten en een snavel. De jongen blijven nog 5 tot 12 dagen in het nest.
Slapen op een poot
Chileense flamingo's zijn echte groepsdieren. Als ze slapen, staan ze op een poot, de kop tussen de veren, de ogen toe. Wanneer een flamingo een been optrekt, schieten de gewrichten in de andere poot op slot. De vogel staat vervolgens als een huis.
Pluk de flamingo, was hem, bind hem op en doe hem in de ketel. Doe er water bij, dille en een beetje azijn. Als hij halfgaar is doe je er een bundeltje prei met koriander bij en kook die mee. Als hij gaar is voeg je defrutum toe om te kleuren.
"Flamingo's krijgen hun felle roze kleur door voedsel met veel carotenoïden te eten. Die pigmenten zorgen voor rode, roze en oranje kleuren in dieren." Bij flamingo's geldt namelijk: je bent wat je eet. Door voedsel met veel carotenoïden te eten krijgen ze die felle roze kleur.
Flamingo's voeden hun jongen de eerste maanden met energierijke kropmelk, net als duiven. Het verschil zit hem in de kleur. “Wat melkachtig wit is bij duiven, is felrood bij flamingo's.
In het wild worden flamingo's hooguit zo'n 25 jaar oud.
Flamingo's zijn best bijzondere dieren. Natuurlijk staan ze het meest bekend om hun uitmuntende vermogen om balans te houden op één poot. Daarnaast zijn ze erg sociaal en leven ze in kolonies van soms wel 200.000 paren.
Predatie. De natuurlijke vijanden van Europese flamingo's zijn roofvogels. Deze jagen vooral op de eieren en kuikens in het nest.
,,Roofvogels liggen nog altijd goed in de markt, maar flamingo's en kraanvogels worden bijzonder op prijs gesteld.'' Letterlijk en figuurlijk dan wel want voor een flamingo wordt gauw 3.000 euro neergeteld en kraanvogels halen 7.000 euro en meer. Hoe zeldzamer het dier, hoe meer geld er op tafel wordt gegooid.
De in het water levende dieren hebben lange, vooruitstekende tanden, neusgaten boven op de snuit, kleine oren en een dikke grijs-bruine huid.
In de VS werd de roze flamingo een symbool van rebellie, van de tegenstrijdigheid. In 1972 maakte de Amerikaanse filmregisseur John Waters een zwarte komedie: Pink Flamingos – de titel refereert aan het interieur van een woonwagen dat rijk is voorzien van deze dieren.
Als dit een mop zou zijn, dan zou het antwoord natuurlijk zijn: omdat ze anders omvallen. Beetje flauw, maar even serieus. Als ze op hun gemak zijn en chill, relaxed, dan staan ze vaak urenlang op één poot.
Het is roze, heeft een grote snavel en staat vaak op een been. Dat kan maar één dier zijn, de flamingo natuurlijk. Maar blijkbaar is de ene flamingo de andere niet, want er zijn maar liefst zes soorten.
Flamingo's kunnen net als veel andere vogels heel lang op één poot blijven staan. Sommige soorten slapen zelfs in die houding. Er zijn twee redenen dat flamingo's op één poot staan: om de andere poot wat rust te gunnen, en om de lichaamstemperatuur te reguleren.
Op de foto met een flamingo: 'Mooi, maar het is bijna altijd slecht voor het dier' Uit je handen laten eten, ze aaien of zelfs oppakken en innig knuffelen. Dat toeristen ver gaan in het maken van selfies met wilde dieren, begrijpt Dirk-Jan Verdonk van World Animal Protection wel.
Wist je dat: Flamingo's hun mooie roze kleur te danken hebben aan het voedsel dat zij eten? Ze worden allemaal grijs/donkerblauw geboren en drinken melk bij hun moeder. Wanneer ze eenmaal groot zijn staan er dagelijks schaaldieren op het menu.
Een voorbeeld van een vogelgroep die veel in dierentuinen gehouden wordt zijn de flamingo's. In privé collecties komen ze minder voor, wat waarschijnlijk te maken heeft met de aanschafwaarde en de benodigde ruimte, maar zeker niet omdat ze er minder populair zijn.
Slapend houden ze hun kop verborgen tussen de veren, rustend op één poot, de andere omhoog getrokken. De rose of oranje-rode kleur. De kleurstof caroteen zorgt ervoor dat de veren van de flamingo's zo rose of oranje van kleur worden.
Flamingo's eten algen, maar ze eten ook kleine kreeftachtigen. Hun snavel is hier perfect op aangepast. De snavel van de flamingo is een soort filter waarbij de tong het water naar buiten perst en het eten blijft hangen aan zogeheten lamellen. De veren van de flamingo krijgen hun kleur door het voedsel dat ze eten.
Een flamingo staat symbool voor plezier in je leven hebben, voor een sociaal leven en het verkeren in gezelschap van anderen. De flamingo staat – niet geheel verrassend – ook voor evenwicht en balans.