Crémant is een Franse mousserende wijn die op dezelfde manier als champagne wordt gemaakt. Het verschil zit hem in de streek waar crémant gemaakt wordt: overal in Frankrijk, behalve in de Champagnestreek. Er worden voor crémant dan ook andere druiven gebruikt.
Crémant is mousserende wijn (schuimwijn) uit Frankrijk en andere Franssprekende gebieden. De wijn wordt gemaakt volgens de méthode traditionnelle. Vóór 1993 werd deze vinificatie méthode champenoise genoemd. Sedert 1989 is de term crémant door de Franse wetgeving beschermd.
Als een mousserende wijn niet uit de Champagne streek komt, mag het geen Champagne heten. Hiervoor hebben de Fransen de term 'crémant' in het leven geroepen.
Wat champagne zo duur maakt, is de exclusiviteit. Er zijn strenge regels voor de streek en de druiven, maar ook voor het productieproces. Champagne wordt eerst gegist en gebotteld, zoals normale wijn. Vervolgens wordt er aan de fles wat extra suiker en gist toegevoegd voor de tweede gisting, die voor de bubbel zorgt.
Prosecco mag alleen in de Italiaanse wijnstreek Veneto gemaakt worden. Maar het belangrijkste verschil is natuurlijk de smaak. Dat is niet zo raar, want ze worden alle drie van verschillende druivenrassen gemaakt. Champagne mag worden gemaakt van 1 wit druivenras en twee rode druivenrassen.
Bij al deze bubbels is 'brut' een aanduiding voor de droge smaak die je proeft. In andere woorden: het is de variëteit van champagne waar de minste suiker aan toegevoegd wordt. Wanneer je een brut champagne koopt, mag je er dus vanuit gaan dat deze een absoluut droge smaak heeft.
'Hij bestelde eerst een fles witte wijn van 36 euro', vertelde een woordvoerder van de club. Het duurde echter niet lang voor de man magnumflessen Dom Perignon aan 1000 euro per stuk begon te bestellen. Later liet hij een fles van zes liter Cristal champagne aanrukken. Kostprijs: 43.300 euro.
Net zoals wel meer Champagnes in deze top 10, komt de prijs dus ook bijna niet door de Champagne zelf, want Dom Perignon 1995 kost in een normale fles ongeveer 300 euro.
Prijs: € 30.000 euro
Deze champagne van Dom Perignon uit 1995 bevindt zich in een fles van witgoud. Je begrijpt dat ook de fles wel van invloed is op het prijskaartje van deze champagne. Tijdens een veiling werd maar liefst 30.000 euro betaald voor deze champagne.
Antioxidanten
Doordat de hoofdingrediënten van champagne uit druiven bestaan zou er eigenlijk geen twijfel mogen bestaan dat champagne gezond is. In druiven zitten namelijk onder andere polyfenolen. Polyfenolen zijn goede antioxidanten, die er onder andere voor zorgen dat de bloedvaten een goede doorstroming behouden.
Er wordt dus altijd een jaartal, het jaar van de oogst, vermeld. Millésime champagne moet minimaal 3 jaar rijpen, terwijl 'reguliere' champagne minimaal 15 maanden moet rijpen. Langer rijpen komt de kwaliteit en de smaak ten goede. De smaak is complexer en daarmee interessanter.
Als de champagne al geopend is, is hij houdbaar tot maximaal 5 dagen nadat hij is geopend. Champagne die geen jaartal hebben, zijn houdbaar tot 9 maanden. De overige champagnes mits ze van een goed jaar komen, zijn van 1 tot maximaal 15 jaar houdbaar.
Premier cru is een in de wijnbouw gebruikte term die letterlijk "eerste oogst" betekent. De term "eerste" verwijst daarbij naar de kwaliteit. De term is in de Franse wetgeving vastgelegd en dan ook wettelijk beschermd.
Crémant de Bourgogne
De Bourgogne is bekend van de wijn die wordt gemaakt van de Chardonnay en Pinot Noir. Niet toevallig zijn dat dan ook de belangrijkste druiven die worden gebruikt om crémant de Bourgogne, de mousserende versie van de bekende wijnen, mee te produceren.
Crémant de Bourgogne komt voornamelijk uit de Côte Chalonnaise. Ze worden meestal gemaakt van chardonnay en pinot noir omdat dat ook de druiven zijn die Bourgogne groot maken. Het ligt zuidelijker dan Champagne, dus het is iets warmer. Dat proef je in je bubbel: iets rijpere fruittonen dan Champagne.
Maar weet je ook welke de allerbeste champagne van 2022 is? De Champagne & Sparkling Wine World Championships bekronen al 7 jaar de beste champagnes en schuimwijnen ter wereld, en dit jaar heeft de Dom Ruinart Rosé 2004 in magnumformaat van Maison Ruinart de titel in de wacht gesleept.
Brut champagne is de meest gedronken champagnesoort en dat verklaart dan ook gelijk waarom 95% van de champagnes 'brut' zijn. En in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht zijn ook de meeste rosé champagnes van het type brut.
1. Tequila Ley . 925 – €2.940.000. Daar is ze dan, de duurste drank ter wereld.
Lichte, non-vintage champagnes zijn geschikt voor bij lichtere gerechten zoals schaaldieren, oesters, sushi, maki. Rijpere, vollere champagnes kunnen al bij een stukje vis of wit vlees, eventueel met een roomsaus (kalfsvlees, kalfszwezerik, gevogelte, tong, maar ook bij kazen of zelfs pluimwild en reefilet).
De beste verhouding is 1/3e ijs en 2/3e water. Na 20 tot 30 minuten is de champagne optimaal gekoeld. Een champagne is de vriezer koelen bevelen wij niet aan en ook voorgekoelde glazen is geen goed idee. Geleidelijkheid is de sleutel naar een optimale smaakbeleving.
Hij rijpt snel, maar is ook snel over de top. Daarom is het advies: bewaar hem in elk geval niet langer dan 9 maanden.
Andere bubbels en een minder lange houdbaarheid van prosecco. Smaak: champagne heeft een frisse smaak, cava is vaak licht gekruid en prosecco smaakt meestal wat zoeter.
Cava is een mousserende wijn uit Spanje die wordt gemaakt van inheemse druiven als macabeo, xarel-lo en parellada. Prosecco komt uit de regio Veneto in het noordoosten van Italië en wordt gemaakt van de Glera-druif.
Het produceren van een fles champagne is complexer en duurt langer dan een fles wijn. Tijd is geld en hoe langer je over iets doet, hoe duurder het wordt. Er spelen ook andere dingen mee die een fles champagne duurder maken dan een fles wijn, prosecco of cava.