Groene stroom is elektriciteit die is opgewekt uit schone, hernieuwbare bronnen zoals wind en zon. Hierbij komt geen of nauwelijks CO2 vrij en dit draagt dus niet bij aan klimaatverandering. Het gas dat je bij deze energieleveranciers ontvangt, is CO2-gecompenseerd (ook wel 'CO2-neutraal' genoemd).
Om CO2-neutraal te zijn, moet er een evenwicht zijn tussen de CO2-uitstoot en de opname van CO2 uit de atmosfeer in 'carbon sinks' (of natuurlijke koolstofputten), zoals bomen. Om deze CO2-balans te bereiken, moeten alle broeikasgassen van de wereld gecompenseerd worden door koolstofopname.
Nadelen van groene energie
Als er bijvoorbeeld veel windmolens worden gebouwd om groene energie te leveren dan nemen ze ruimte in beslag en zorgen ze voor schaduw. Op die manier kunnen ze natuurgebieden aantasten. Daarnaast gaan er jaarlijks heel veel vogels dood doordat ze in windmolens vliegen.
Voordelen van duurzame energie
Minder vervuiling van de aarde dan bij gebruik van fossiele brandstoffen. Lagere kosten voor uw energieverbruik. Zonnepanelen leveren de stroom voor uw huishouden. Meer duurzame energie betekent minder verbruik van beperkt beschikbare fossiele brandstoffen.
Als je jaarlijks 3500 kWh opwekt met je zonnepanelen, dan voorkom je dus dat er 3500 x 0,46 = 1610 kilo CO2 per jaar de lucht in gaat. Je kunt 3500 kWh met 15 zonnepanelen opwekken op jaarbasis. Ter vergelijking stort een auto per kilometer 100 gram CO2 uit.
MilieuCentraal zegt: "Zonnepanelen op uw dak is een goede investering. En dat blijft het, óók als de salderingsregeling vanaf 2023 wordt afgebouwd." Het afbouwen van de salderingsregeling heeft wel invloed op de terugverdientijd van de zonnepanelen. Momenteel is de gemiddelde terugverdientijd ongeveer 7 jaar.
Groene stroom is milieuvriendelijk. Want groene stroom wordt gemaakt uit hernieuwbare energiebronnen. Bijvoorbeeld zon, wind, water en bepaalde vormen van biomassa. Biomassa is een verzamelterm voor hout, groen afval en dierlijk afval.
Bij veel energieleveranciers is er een klein prijsverschil tussen groene en grijze stroom. Ook bij ons is dat zo. Onze groene stroom wordt in Nederland geproduceerd uit wind, zon en water. Het is duurder om deze groene stroom te maken en daarom is groene stroom bij ons iets duurder dan grijze stroom.
Gas: een van de meest gebruikte vervuilende energiebronnen
Eén van de niet duurzame energiebronnen die het meest wordt gebruikt, is aardgas. Niet alleen wordt gas in ons land veel gebruikt; Nederland is zelfs een belangrijke producent van aardgas. Het wordt onder andere gebruikt om op te koken en woningen te verwarmen.
Financiële nadelen
De investering die je moet doen is hoog, en de terugverdientijd lang. Ook is er geen landelijke subsidie meer beschikbaar waarmee je je zonnepanelen kunt financieren. Het leveren van energie aan je energiemaatschappij is ook niet heel erg rendabel.
Als er veel wind en zon is, halen leveranciers meer energie uit de groene rivieren. Als er weinig wind en zon is, halen leveranciers meer energie uit nucleaire centrales of gascentrales." De prijs van groene energie staat niet los van de prijzen van de rest van de markt.
Windenergie, zonne-energie en waterkracht zijn veruit de schoonste manieren van duurzame energie opwekken. Of biomassa wel zo duurzaam is, wordt nog veel over gediscussieerd. Biomassa heet duurzame energie omdat de bron hernieuwbaar is.
De meeste bedrijven hebben 4 opties om hun CO2-uitstoot te verminderen: energie besparen, inkoop verduurzamen, vervoer vergroenen en zuiniger zijn met grondstoffen. Met die opties kun je beter vandaag dan morgen beginnen, zegt Rob van der Rijt.
Als samenvatting uit de diverse studies kan besloten worden dat de jaarlijkse CO2-compensatie varieert tussen 21,77 kg CO2/boom tot 31,5 kg CO2/boom. Om 1 ton CO2 te compenseren zijn er vervolgens 31 tot 46 bomen nodig. In Europa staan er per hectare 300 tot 500 bomen.
Een andere factor waarom het voor Nederland lastiger is over te stappen op duurzame energie dan voor sommige andere Europese landen, heeft te maken met de ligging. Nederland heeft relatief weinig zonuren (zonne-energie), nauwelijks hoogteverschillen (waterkracht) en minder ruimte voor windmolens (windenergie).
Aandeel groene stroom stijgt
In 2021 kwam 33% van alle stroom (39,1 miljard kWh) die in Nederland wordt verbruikt, uit duurzame bronnen. Deze stroom wordt voornamelijk opgewekt door windmolens, biomassa en zonnepanelen. In 2020 was dit ruim een kwart (31 miljard kWh) en in 2019 was dit nog 18% (22 miljard kWh).
Tijdens het opwekken van stroom met een windmolen komt er geen CO2, fijnstof of stikstofoxide in de lucht. Er komt wel CO2 vrij bij tijdens de bouw, bij het onderhoud en de afbraak van de windturbines, want daarvoor is energie nodig uit fossiele brandstoffen. Maar over de hele levensduur is die uitstoot erg laag.
Op het moment is er niet één beste keuze; er zijn meerdere duurzame alternatieven. Rijden op elektriciteit (100% of plug-in hybride), bio-CNG (biogas) of bio-ethanol en biodiesel uit afval en residuen zijn op dit moment de beste opties.
De groenste energieleveranciers van dit moment zijn: Pure Energie, Qurrent, om l nieuwe energie, easyEnergy, Vrijopnaam, Energie VanOns (10) Powerpeers (9,4) Vandebron (9)
De investeringen van Eneco zijn 100% in hernieuwbare energie en bestaan bijna volledig uit windenergie. De investeringen van Eneco zijn voldoende groot om tegen 2035 100% hernieuwbare energie te kunnen leveren aan al zijn klanten.
De winter (maanden januari en februari) tellen voor zonnepanelen eigenlijk nauwelijks mee. Die zijn beide goed voor 3% van de totale jaaropbrengst. Een maand als juni is meestal goed voor 12% van de jaaropbrengst.
Gemiddeld kost een zonnepanelensysteem van 10 zonnepanelen inclusief montage rond de €5.500 – €7.300 bij Zonneplan.