De formule is massa = dichtheid * volume.
De massa van een stof of voorwerp meet je met een balans. We gebruiken vaker een weegschaal. Een weegschaal gebruiken en aflezen is een praktische vaardigheid. Twee eenheden voor volume zijn: de milliliter (mL) of kubieke centimeter (cm³).
De molaire massa van een stof wil zeggen, het aantal gram van één mol van die stof. Een mol betekent eigenlijk simpelweg de hoeveelheid stof van een materie. Om de molaire massa te berekenen in scheikunde gebruikt men de volgende formule: M = m : n.
Dichtheid is de hoeveelheid massa die aanwezig is in een bepaald volume. Het vertelt je dus hoeveel van een stof er in een bepaalde ruimte zit. De formule om de dichtheid te berekenen is p=m ÷ v.
Als het gewicht van een lichaam is gegeven in N (Newtons) kun je het door 9,8 delen om de massa van het lichaam te berekenen. Een gewicht van 10 N is dus 1,02 kg (10/9,8=1,02).
Wel kun je zeggen dat op een massa van 1 kg een zwaartekracht van 9,8 newton werkt. Algemeen: op een massa van m kg werkt een zwaartekracht van m*9,8 newton. Dat geldt voor de zwaartekracht op het aardoppervlak, gemiddelde over de aarde.
De newton (symbool N) is de SI-eenheid voor kracht. De newton is gedefinieerd als de kracht die een massa van 1 kilogram een versnelling van 1 m/s² geeft: 1 N = 1 kg m s-2 De newton is vernoemd naar Sir Isaac Newton.
Massa is een natuurkundige grootheid die een eigenschap van materie, de hoeveelheid van een stof, aanduidt. Massa wordt uitgedrukt in kilogram. Massa dient niet te worden verward met gewicht, dat de aantrekking van een massa door de zwaartekracht is, en daardoor afhangt van de plaats van een massa op een hemellichaam.
De SI-eenheid van massa is de kilogram, maar er zijn vele andere massa-eenheden in gebruik.
Ook: dichtheid. De volumieke massa geeft het verband weer tussen de massa en het volume, uitgedrukt in kg/m3, formule: ρ = m/V (ρ spreek uit: ro).
Mol en massa
Je gaat van mol naar massa door het aantal mol te vermenigvuldigen met de molaire massa. Als je de massa van een stof weet en je wil het aantal mol weten, dan doe je het tegenovergestelde, dus dan deel je door de molaire massa.
Een mol van een bepaalde stof heeft een massa (in gram) die gelijk is aan de massa van het molecuul of het atoom van die stof uitgedrukt in u. Dit heet de molaire massa. Water heeft bijvoorbeeld een molecuulmassa van 18,016 u, dus een molaire massa van 18,016 g/mol. Ofwel: 1 mol water heeft een massa van 18,016 gram.
De scheikundige mol is een eenheid die staat voor het aantal deeltjes, dus het aantal moleculen of atomen. Hierbij bevat 1 mol 6,022 × 1023 deeltjes, oftewel 6,022 × 1023 deeltjes per mol (mol-1). Dit getal wordt de constante van Avogadro genoemd en wordt aangeduid met het symbool NA.
Het symbool voor de grootheid massa is de kleine letter m. Achter het getal komt de eenheid. We meten de massa normaal gesproken in de eenheden gram [g] of kilogram [kg].
Gewichtloosheid. Omdat er in de ruimte geen zwaartekracht is, ga je zweven. In de ruimte weegt een astronaut nul kg. Alles is gewichtloos omdat er geen aantrekkingskracht van de aarde is.
Wat is het massapercentage? Het massapercentage van een stof is het massa-aandeel van die stof in het gehele mengsel en wordt uitgedrukt in procenten.
Een weegschaal geeft niet de hoeveelheid materie, de massa, maar je gewicht, de kracht die je erop uitoefent. Het verschil is goed te zien, wanneer je een koffer weegt (gewicht) en daarna tegendruk geeft door aan het hengsel te gaan trekken. Je krijgt dan – terwijl de massa gelijk blijft – een iets lager gewicht.
De (versimpelde) essentie is echter dat bomen hun massa verkrijgen uit het koolstof dat ze halen uit de kooldioxide in de lucht, en uit het waterstof dat ze uit water halen.
en het symbool h = uur). Symbolen van eenheden worden in romein gezet, symbolen van grootheden dienen gecursiveerd te worden (vergelijk m = meter en m = massa). De namen van grootheden en eenheden worden altijd met een kleine letter gespeld, ook als ze van eigennamen zijn afgeleid (bijvoorbeeld newton, pascal).
Een Kilonewton staat gelijk aan 1.000 Newton.
De meeteenheid is de kilogram. Massa van een voorwerp verandert niet: jouw massa is op aarde even groot als op de Maan of Mars. Gewicht is de kracht waarmee een massa duwt op zijn steunvlak. Jouw massa wordt door de aarde aangetrokken (Aarde is een veel grotere massa) en die kracht heet zwaartekracht.
Tien snufjes zout weegt 1 centigram (cg) en een donzen veer is even zwaar. Tien veertjes heeft het gewicht van 1 decigram (dg), ook een paperclip heeft een gewicht van 1 dg. Tien paperclips hebben het gewicht van 1 gram en twee paracetamols van 500 mg wegen daarom samen 1000 mg, dus 1 gram.
Bovendien wordt zijn naam nog dagelijks gebruikt door iedereen die bezig is met krachtberekening: één newton is een eenheid voor kracht die je kunt uitrekenen door de massa van een object te vermenigvuldigen met de versnelling van dat object (misschien zegt de formule f (kracht) = m (massa) x a (versnelling) je nog wel ...
Ben je nieuwsgierig hoe je ton (t) naar kilonewton (kN) omrekent? De formule gaat als volgt, het aantal ton (ton) vermenigvuldigen met 9,81 en het antwoord daarvan is het aantal kilonewton (kN).
1 bar is 1 kilo dat druk op 1 vierkante centimeter.