' Volgens de wet is er geen verschil: die kent alleen waterschappen. Een aantal waterschappen hecht echter aan de oude benaming Hoogheemraadschap. Zo heetten vroeger waterschappen die tegen de zee beschermden.
Er zijn 21 waterschappen in Nederland. Elk waterschap heeft een gekozen algemeen bestuur en een dagelijks bestuur. Beide besturen worden voorgezeten door een dijkgraaf of watergraaf.
Een waterschap is een overheidsorganisatie, net zoals de Rijksoverheid, de provincies en de gemeenten. Een waterschap zorgt voor het waterbeheer in een bepaald gebied. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat u genoeg en schoon water heeft. En dat u beschermd bent tegen te veel water.
Waterschappen zorgen voor de aanvoer en afvoer van water, het zuiveren van rioolwater, het lozen van vervuild water en het onderhoud van waterkeringen zoals dijken en duinen. Sommige waterschappen beheren ook wegen en vaarwegen. Er zijn in Nederland 21 waterschappen. Dit aantal loopt door fusies langzaam terug.
dijken beheren;natuurbeheer in en aan het water;kwaliteit zwemwater controleren.
Werkgroep Wegenbeheer (WGWB)
Vertegenwoordigd in de WGWB zijn hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, waterschap Hollandse Delta, waterschap Rivierenland, waterschap Scheldestromen, hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en de Unie van Waterschappen.
Het algemeen bestuur stelt het beleid van het waterschap vast. Het controleert ook of het dagelijks bestuur dat beleid goed uitvoert.
Via de watermeter stroomt het drinkwater naar de binnenleidingen in huis. De kwaliteit van het drinkwater in de binnenleidingen is de verantwoordelijkheid van de woningeigenaar. De waterleidingen in uw huis zijn dus het eigendom van de woningeigenaar.
Dijken. Het waterschap zorgt voor veilige dijken. Rijkswaterstaat beheert de grote dammen en zo'n 300 km dijk, waaronder de Afsluitdijk. De normen waar de dijken aan moeten voldoen worden door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vastgesteld.
Een waterschap is een overheidsorganisatie, net zoals de Rijksoverheid, de provincies en de gemeenten. Een waterschap zorgt voor het waterbeheer in een bepaald gebied. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat er voldoende en schoon water is en voor bescherming tegen te veel water.
Het merendeel bestaat uit vertegenwoordigers die bij de waterschapsverkiezingen zijn gekozen. Zij moeten zelf ook inwoner van het waterschap zijn. We noemen dit ook wel ingezetenen. Zij vertegenwoordigen het 'algemeen belang'.
Via de postcodezoeker op de website van www.waterschappen.nl kun je controleren onder welk waterschap je valt. Vul je postcode in en dan zie je onder welk waterschap je valt.
Iedereen in Nederland betaalt waterschapsbelasting. Hiermee beschermen we u tegen overstromingen en wateroverlast. Ook zorgen we dat het water schoon blijft.
Rijkswaterstaat (RWS)
Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor het beheer van grote wateren, zoals de zee en de rivieren. RWS waarschuwt de verantwoordelijke overheden op tijd voor hoogwater of storm op zee. Daarnaast onderhoudt RWS dijken, dammen, stuwen en stormvloedkeringen.
Deze overheidsinstantie, ook wel hoogheemraadschap genoemd, heeft tot taak om de waterhuishouding te regelen in een bepaalde regio van Nederland.
Hieronder valt het uitbaggeren van water- en vaarwegen, het onderhouden en bedienen van sluizen en bruggen en de zorg voor beschoeiingen en bermen. De waterschappen zorgen dus voor de zuivering van het rioolwater, maar ze houden zich niet bezig met de aanleg en het onderhoud van de riolering.
Het salaris van de Dijkgraaf wordt bepaald de de CAO Rijk en valt in de salarisschaal 18. Volgens de CAO van 2021 begint salaris van Dijkgraaf bij € 7.661,02 en loopt op tot maximaal € 10.222,96 bruto per maand.
Dijkgraaf of watergraaf
De dijkgraaf wordt benoemd door de regering voor een periode van 6 jaar. De dijkgraaf heeft geen stemrecht in het algemeen bestuur en mag dus niet meebeslissen over het beleid van het waterschap. In het dagelijks bestuur heeft hij of zij wel stemrecht.
Het bestuur van een waterschap bestaat uit een dijkgraaf, een algemeen bestuur en een dagelijks bestuur. Een waterschap heet ook wel hoogheemraadschap. De waterschappen kennen drie bestuursorganen: het algemeen bestuur, het dagelijks bestuur en de voorzitter.
Rijkswaterstaat focust daarbij op het beheer van grote wateren zoals meren en rivieren.De waterschappen zijn verantwoordelijk voor de regionale wateren zoals beken, sloten en kanalen. Daarnaast zijn de waterschappen verantwoordelijk voor de zuivering van rioolwater.
Nederland telt 21 waterschappen. Op zoek naar de contactgegevens van (een van) de waterschappen?
U betaalt watersysteemheffing ingezetenen voor het kunnen wonen, werken en recreëren in het gebied van uw waterschap. Het maakt niet uit of u eigenaar of huurder bent van een woning. In de Waterschapswet staat dat u watersysteemheffing moet betalen als u ingezetenen bent. Ingezetenen is een ander woord voor inwoners.