Qua snelheid is glasvezel superieur aan (A)DSL, terwijl ook de afstand tot de wijkcentrale bij glasvezel geen rol speelt. Bij (A)DSL is dat wel het geval: hoe groter de afstand tussen de wijkcentrale en uw kantoor of woning is, hoe langzamer uw verbinding wordt.
Internetten via glasvezel gaat heel snel. Bij een glasvezelverbinding wordt de data verstuurd via lichtsignalen. Die zijn veel sneller dan de stroomsignalen die gebruikt worden bij een dsl-verbinding. Er worden pakketten aangeboden met 50 Mbps tot wel 2 Gbps.
Overstappen is niet noodzakelijk, maar glasvezel is wel het meest toekomstbestendige netwerk van dit moment. De snelheden zijn hoger, de up- en downloadsnelheden zijn gelijk en er is weinig ruis op de lijn.
Glasvezelinternet is momenteel vaak wat goedkoper dan het kabelinternet van Ziggo, met hogere download- en vooral uploadsnelheden. Bij kabelinternet bedraagt de uploadsnelheid vaak maar 10 procent van de downloadsnelheid, terwijl die bij glasvezel even hoog is als de downloadsnelheid.
Wat zijn de nadelen? Het grootste nadeel blijft de toegankelijkheid tot zo'n glasvezelkabel. Voor veel huizen is er nog geen aansluiting in de buurt en zal dat eerst geregeld moeten worden. De gemeente neemt daar zelf een besluit in: het enige wat je zelf kunt doen is infomeren en wachten.
Een glasvezelabonnement is vaak duurder dan een (vergelijkbaar) abonnement bij een dsl- of kabelprovider. Je hebt dan wel sneller internet. Ook zijn de up- en downloadsnelheid altijd gelijk, wat bij kabel en dsl niet zo is.
U mag de glasvezelaansluiting weigeren. Houdt er dan rekening mee dat uw aanbieder het abonnement dat u nu heeft misschien niet meer kan leveren. Als u later alsnog een glasvezelaansluiting wilt, betaalt u waarschijnlijk aansluitkosten.
Dit komt omdat het Ziggo netwerk een zogenoemd HFC-netwerk is, oftewel een Hybrid Fiber Coaxial netwerk. Dit houdt in dat het grootste gedeelte van het netwerk van Ziggo uit glasvezel bestaat maar de verbinding tussen de wijkkast en de woning geleverd wordt door een coaxkabel.
Nadat glasvezel in een straat is aangelegd, worden individuele huizen of flats aangesloten. De monteur installeert een glasvezel-aansluitpunt, vaak in de meterkast. Een provider kan de verbinding vervolgens activeren en stuurt een installatiepakket op.
Vanaf 2022 gaat Ziggo duizenden aansluitingen per jaar verglazen. Maar ondanks dat Ziggo glasvezel tot in de meterkast in deze gevallen gaat aanleggen, blijft het kabelbedrijf in de woning coax gebruiken. Dit zorgt er onder meer voor dat alle Ziggo-abonnees dezelfde apparatuur kunnen gebruiken.
De aanleg van het glasvezelnetwerk tot in je huis is gratis. Je moet er wel toestemming voor geven. De kabel wordt tot in huis aangelegd en wordt er een speciaal glasvezelmodem op aangesloten. Vaak is een handige plek in de buurt van de meterkast.
Het verschil tussen glasvezel en (A)DSL
Een modem verbindt de computer met de telefoonlijn, terwijl een splitter de verschillende signalen uit elkaar houdt. Een belangrijk verschil met glasvezel is dat het downloaden van data bij (A)DSL sneller gaat dan het uploaden.
Ja, als je beschikt over een glasvezelverbinding, dan kun je ook digitaal bellen via deze verbinding. Je belt dan via internet en daarom kun je de analoge lijn opzeggen, als je die nog hebt. Er zijn een heleboel aanbieders van glasvezel waar je terecht kunt, onder andere: KPN, Vodafone, Tele2 en Fiber.
Dat is logisch want we doen steeds meer online en steeds meer apparaten zijn aangesloten op het internet. Met glasvezel heb je in ieder geval het snelste en stabielste internet omdat je je verbinding met niemand deelt. Maar ook je WiFi in huis en in je tuin (zeker met deze zomerse temperaturen) moet goed geregeld zijn.
Het is heel normaal om met glasvezel een downloadsnelheid van 100 tot 1000 Mbps te halen. Met coax zitten we nu ook op snelheden tussen de 50 tot 1000 (particulier) / 600 (zakelijk) Mbps. Het is dus inmiddels mogelijk om een even hoge downloadsnelheid via coax te hebben als via glasvezel.
Als je downloadt gaat dit met glasvezel internet via de glasvezelkabel vaak even snel als met coax. Met koper kun je maximaal 200 Mbit/s downloaden. Glasvezel en coax kunnen snelheden halen tot 1000 Mbit/s (1 Gbit/s). Dit is wel afhankelijk van waar je woont.
Zo herken je een glasvezelaansluiting in je huis
Het glasvezelaansluitpunt is een vierkant, wit kastje van zo'n 10 centimeter. Deze vind je in de meterkast of op de plek waar ook andere kabels je woning binnenkomen.
De provider bij wie jij een abonnement afsluit, betaalt voor jouw gebruik van ons netwerk. Op die manier kunnen we jouw woning gratis aansluiten op glasvezel. En betaal jij dus niets voor je aansluiting.
Aansluiten van de wifi-router
Sluit het ene uiteinde van de meegeleverde UTP kabel aan op poort 1 van de wifi-router. Het andere uiteinde sluit je aan op het glasvezelmodem. Deze bevindt zich aan de onderkant als je hem hebt opgehangen. Druk de beide uiteinde door totdat je een klik hoort of voelt.
Testoordeel KPN vs Ziggo
In onze providermonitor met resultaten van het vierde kwartaal van 2022 krijgen beide providers goede scores. KPN Glasvezel scoort prima met een 8,3 en KPN DSL haalt een 8,1. Kabelaar Ziggo heeft een 7,9 als eindoordeel.
Nee, want voor glasvezel en VDSL gebruiken we digitale UTP-kabels voor zowel internet als tv. Niet de analoge COAX-kabels.
Niet elke provider heeft een eigen glasvezelverbinding aangelegd. De providers maken dus gebruik van open netwerken. Zo maken Freedom, Budget-Alles-in-1 of Online.nl gebruik van het KPN NetwerkNL, Delta en Caiway gebruiken het Delta Fiber Netwerk.
1. Het milieu: glasvezel is een stuk milieuvriendelijker dan koperen kabels. Er komen geen zware metalen meer in de grond terecht en er komt bij glasvezel ook geen elektromagnetische straling vrij.
KPN belooft klanten tijdig te informeren over het stoppen met koper, oftewel dsl. Tot eind 2021 wil KPN glasvezel aanleggen bij ongeveer een miljoen extra adressen, boven op de adressen die nu al over glasvezel kunnen beschikken. Ook op de nieuwe adressen stopt KPN begin 2023 met koper.
Het aanleggen van glasvezel is een lang traject, dit kan tussen de 3 en 6 maanden duren. Dit komt namelijk omdat de glasvezelkabel eerst in de straat aangelegd wordt en tot aan het huis gebracht wordt. Daarna wordt de kabel door de buitenmuur naar binnen geboord. Hier moet een speciaal modem geplaatst worden.