Couscous is een griesmeel van harde tarwe of gierst. Eigenlijk zijn het ieniemini bolletjes van pasta. Couscous laat je kort koken (1 minuutje is voldoende) of wellen in kokend heet gezouten water.
Natuurlijke alternatieven
Zo zijn er genoeg granen en zaden die op couscous lijken én van nature glutenvrij zijn. De meest voor de hand liggende vervangers zijn rijst en quinoa. Beide zijn goed beschikbaar in praktisch elke winkel en makkelijk te bereiden.
Millet is glutenvrij en valt onder de verzamelnaam gierst. In Nederland vind je vooral de soorten millet en sorghum. Ook gierst kun je eten als vervanger van rijst, quinoa en couscous. De lichtzoete smaak leent zich ook goed om er een lekker ontbijtje van te maken met bijvoorbeeld gedroogd fruit en honing.
Makkelijk gezegd gebruik je gierst zoals je ook rijst gebruikt. Je kunt gierst dus gewoon koken, stomen, risotto of pilav mee maken, (half) vermalen tot meel om mee te bakken (vaak in combinatie met andere meelsoorten) of (griesmeel)pap of andere desserts mee te maken.
Bulgur is de grotere en gezondere zus van couscous en maak je supereasy met gekookt water. Het is niet alleen makkelijk te bereiden, maar past ook nog eens bij veel verschillende gerechten.
Je kunt couscous perfect combineren met allerlei soorten groenten, ideaal wanneer je gezond wilt afvallen. Maar ook met kip, vlees, of vis kun je heerlijke maaltijden bereiden. Warm, of in een salade, de keuze is aan jou! Laat je inspireren door de onderstaande WW recepten met couscous.
Couscous bevat sowieso meer dan dubbel zo veel energie als aardappelen (150 kcal per 100 g). Bovendien bevatten aardappelen meer mineralen. En ook vitamine C, iets dat helemaal niet voorkomt in couscous. Dus: geniet van je couscous, maar laat er niet elke dag je aardappel voor.
Het hoge ijzergehalte maakt gierst tot een waardevol plantaardig voedingsmiddel, vooral voor vegetariërs, omdat deze door een gebrek aan vlees nog weleens een ijzertekort hebben. Een ander sporenelement waarmee gierst het label “gezond” verdient is magnesium.
Gierst heeft een bijzonder zoete, nootachtige smaak. Gierst is ook een lekker makkelijk graan om te bereiden, enkel wat kort koken volstaat. Op 50 gram gierst heb je 100 ml water nodig.
Smaakt Gierst bestellen | ah.nl.
Gierst en quinoa groeien allebei aan pluimen. Het verschil is dat gierst een graan is en quinoa zaad.
Gierstvlokken zijn een goede bron van energie en vooral koolhydraten die waardevol zijn voor het functioneren van onze hersenen. In 100 g van dit product vinden we ongeveer 370 calorieën. Gierst bevat ook grote hoeveelheden proteïne (ongeveer 12 g / 100 g).
Quinoa wordt niet onterecht als gezond gezien. De zaadjes zijn een prima alternatief voor granen, van nature glutenvrij en ze bevatten grote hoeveelheden eiwit, vezels, diverse vitaminen en mineralen. In vergelijking met rijst of couscous is quinoa zelfs een stuk voedzamer, terwijl het minder energie levert.
Parelcouscous heeft een rondere en dikkere vorm dan de originele couscous en wordt veelal in Jordanië, Libanon, Palestina en Israël gegeten. Parelcouscous wordt, net als couscous, gemaakt van grofgemalen gries van durumtarwe. Doordat parelcouscous groter is dan couscous, is de bereidingswijze ook anders.
Winnaar: De verschillen tussen couscous en zilvervliesrijst zijn klein. Wat wel opvalt is dat in couscous minder calorieën en koolhydraten zitten en juist meer eiwitten en vezels. Daarom dopen we couscous tot winnaar.
Zilvervliesrijst en aardappelen zijn van nature glutenvrij en kun je gewoon eten. Ook glutenvrije granen, zoals gierst, teff, quinoa en boekweit zijn geschikt.
Je kunt het gekookt eten zoals je bijvoorbeeld rijst eet, doe dan een half kopje gewassen gierst met wat zout naar smaak en breng het aan de kook en dan dan op een laag pitje laten garen in circa 15 minuten ( het volume neemt ongeveer met factor 4 toe ). Je kunt het ook rauw door de yoghurt doen.
Reken 50 g gierst per persoon. Breng 2,5 eenheden water aan de kook, voeg een snuifje zeezout en één eenheid grondig gewassen gierst toe. Laat 25 minuten sudderen zonder het deksel van de kookpot te nemen. Neem de pot van het vuur en laat het deksel er nog vijf minuten op.
Gierst is glutenvrij, bevat veel eiwitten en antioxidanten en heeft een lage glycemische index, die kan helpen diabetes te voorkomen of te beheersen. Zo heeft parelgierst een hoog ijzergehalte - een van de meest voorkomende tekorten aan micronutriënten wereldwijd - en heeft tweemaal zoveel eiwit als melk.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Gierst: dit is een verzamelnaam voor verschillende soorten granen. In Nederland zijn de soorten millet en sorghum verkrijgbaar. Gierst heeft goudgele, zwarte, witte of rode korrels die lichtzoet smaken. Van gierst kan meel en brood gemaakt worden.
Couscous bevat vooral koolhydraten. Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor het lichaam. Verder bevat couscous vezels, B- vitamines en mineralen zoals magnesium en zink. Couscous met voldoende graanvezel (meer dan 2,1 gram per 100 gram) past in een gezond voedingspatroon.
Eet ongezonde bronnen van koolhydraten zoals snoep, koekjes, chips, jam, witbrood, cornflakes, witte rijst, frisdrank en vruchtensap met mate. Deze voedingsmiddelen bevatten veel suikers en calorieën en laten je bloedsuiker snel stijgen.
Aardappelen bevatten minder calorieën
Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C.