Een scheur of gat in het trommelvlies geneest meestal vanzelf binnen 2 maanden. U hoort dan vaak ook weer goed. U maakt een afspraak met uw huisarts om te controleren of uw trommelvlies genezen is. Meestal is dit na 2 of 3 maanden.
U kunt wel douchen en zwemmen, maar houd hierbij het hoofd boven water. Vermijd duiken. Voorkom dat er teveel druk op het oor komt te staan. Dit kan door de neus niet te hard te snuiten en de neus niet dicht te knijpen als u moet niezen.
Meestal geneest een trommelvlies vanzelf binnen 2 maanden. Zorg dat er niet te veel water in uw oor komt. U mag wel douchen. Zorg dat er niet veel druk komt op uw oor: til geen zware dingen en snuit uw neus niet hard.
Door de neus stevig te snuiten komt de lucht omhoog en vult het binnenoor. Verschillende andere tekenen en symptomen van een gebarsten trommelvlies zijn: Plotse hevige pijn in het oor of plotse vermindering van het ongemak in het oor.Afscheiding uit het oor, helder of etterachtig.
Ze kunnen niet uit zichzelf teruggroeien.
Sommige mensen horen minder als het trommelvlies gescheurd is. Bij een kleine scheur kan het gehoor normaal blijven.
Ook kun je met een wattenstaafje in je oor flinke schade aanrichten. Je kunt uitschieten waardoor je de dunne huid in het oor beschadigd. Je kunt ook het trommelvlies raken en hiermee kan je gehoor zelfs permanent verslechteren.
Wij raden u aan minstens een week rustig aan te doen en zich te gedragen als patiënt. Daarna kunt u uw werk en huishouden weer rustig oppakken. Ieder persoon reageert verschillend op een ingreep en het is verstandig om ook na de eerste week nog eventueel vrij te houden.
U kunt gewoon vliegen met een gescheurd trommelvlies. Over het algemeen kan dit geen kwaad. Doordat uw trommelvlies gescheurd is, kan er geen druk opbouwen achter het trommelvlies. Hierdoor kunt u minder of geen last ervaren van drukverschillen.
"Iedere KNO-arts heeft wel iemand gezien die het wattenstaafje te diep de gehoorgang in duwt, waarbij een wattenstaafje afbreekt of waar een stukje van de wattenpluim bij blijft zitten in het oor." Veel patiënten hebben dat niet direct door. "Dan kan er een infectie ontstaan en dat kan veel schade aanrichten."
Wat zijn de symptomen van gehoorschade? Door hard geluid kunt u al tijdelijk gehoorverlies ervaren.U kunt ook voor een tijd last hebben van een piep of ruis in uw oor. Wanneer u te vaak of te lang met harde geluiden in aanraking komt, kunnen deze symptomen blijvend zijn.
Myringoplastiek
Bij deze operatie maakt de KNO-arts meestal gebruik van een soort trechtertje. Het trechtertje wordt via de gehoorgang ingebracht, waardoor er uitwendig geen littekens ontstaan. Met behulp van instrumenten en een transplantatielapje wordt het gaatje in het trommelvlies gesloten.
Tinnitus kan het gevolg zijn van langdurige blootstelling aan (te veel) lawaai, maar ook van afwijkingen aan het gehoororgaan, de hersenen of het kaakgewricht. Daarnaast komt het voor als bijverschijnsel van andere aandoeningen of ontstaat het als bijwerking van bepaalde medicijnen.
Symptomen van gescheurd trommelvlies
afscheiding van het trommelvlies (etter, vocht, in sommige gevallen bloed, enz.) oorsuizen of vreemde geluiden. oorpijn of ongemak. tijdelijk gehoorverlies van het aangetaste oor.
Als er zich vocht achter het trommelvlies ophoopt, zult u merken dat het gehoor aan dat oor een stuk slechter is. Heel soms kan iemand evenwichtsklachten of duizeligheid ervaren. Behalve het gehoorverlies zijn er vaak geen andere klachten.
Stress is een bekende veroorzaker van tinnitus, maar kan bestaande tinnitus ook verergeren. Tijdelijk oorsuizen door stress is mogelijk en het is dan ook absoluut aan te raden om ontspanningsoefeningen te proberen.
Een 'hartslag in het oor' komt door een probleem in het netwerk van bloedvaten. Door een verhoogde bloedstroom of een te nauw bloedvat, stroomt het bloed onrustig door de vaten in het hoofd of in de nek. Dit veroorzaakt een kloppend geluid.
Het wattenstaafje mag niet dieper dan dit in het oor! Alleen oorsmeer dat zichtbaar is in de opening van de gehoorgang mag worden verwijderd. U kunt dat het beste doen met een wattenstokje. Als leidraad kan gelden dat het wattenpluimpje (zie foto) altijd in zijn geheel zichtbaar moet blijven.
Na een week groeit het trommelvlies eromheen en zit het buisje stevig vast. Het kan enkele maanden tot zelfs enkele jaren blijven zitten. Het buisje valt er na die tijd vanzelf uit en het gaatje groeit meestal vanzelf dicht. Soms moeten er opnieuw buisjes worden geplaatst, omdat de klachten terugkomen.
Door een slecht functionerende buis van Eustachius kan er vocht achter de trommelvliezen komen. Hierdoor kunt u minder goed horen. De KNO-arts kan dan besluiten om de trommelvliezen door te prikken. Zo kan het vocht eruit en hoort u direct beter.
Bij een donor trommelvlies wordt de trommelvliesrest verwijderd en wordt het donor trommelvliesje ingeplant. Bij herstel met fascia, perichondrium en kraakbeen wordt er zoveel mogelijk trommelvlies bewaard en wordt dit onder het defect in het trommelvlies geplaatst.
Een fors ingetrokken trommelvlies (atelectase) ontstaat door een onvoldoende werking van de buis van Eustachius (de verbinding tussen neus en oor) waardoor er onderdruk in het middenoor ontstaat.
Het is heel gemakkelijk om tijdens het douchen een warme kleine waterstraal in het gehoorgang te laten lopen. Na een paar minuten zal het lauwe water het oorsmeer zacht maken, zodat het door het buitenoor kan weglopen. Dep je oor vervolgens droog. Je kunt ook een zoutoplossing gebruiken om het oorsmeer zacht te maken.
Als je de oren reinigt met een wattenstaafje, dan duw je meer oorsmeer in je gehoorgang en kan er na enkele weken een prop ontstaan. Veel mensen weten niet dat die prop tijdens het douchen of zwemmen water kan absorberen, wat tot een doof gevoel en misschien ook oorsuizen kan leiden.