In 1799 grijpt de Franse generaal Napoleon Bonaparte de macht in Frankrijk. Met zijn leger verovert hij daarna veel landen in Europa. Hij wil iedereen laten zien dat hij erg belangrijk is. Daarom kroont Napoleon zichzelf op 2 december 1804 tot keizer van de Fransen.
Bonaparte kreeg onder de Eerste Franse Republiek bekendheid. Hij wist de Eerste en Tweede Coalitie tegen Frankrijk te verslaan. In 1799 pleegde hij een staatsgreep, waarna hij zichzelf als eerste consul installeerde. In 1804 liet hij zich tot keizer van Frankrijk uitroepen.
Hij bevestigt zijn dictatoriale macht door zichzelf in 1804 te kronen tot keizer. Napoleon kroont ook zijn vrouw. Onder het bewind van Napoleon krijgt Frankrijk een groot deel van Europa in handen.
In 1799 zet hij de Franse regering aan de kant. Napoleon neemt de macht over in Frankrijk en in alle gebieden die Frankrijk had veroverd, dus ook in Nederland. In 1804 kroont hij zichzelf tot keizer van Frankrijk.
Napoleon Bonaparte werd op 18 mei 1804 tot keizer van Frankrijk gekroond in de Notre Dame in Parijs. De maarschalk zou uiteindelijk over een groot deel van Europa heersen. Op deze pagina vindt u alles over de Corsicaanse advocatenzoon, die door veel Fransen nog altijd wordt gezien als de grootste veldheer aller tijden.
Napoleon is tijdens zijn ballingschap op het eiland St Helena overleden aan de gevolgen van maagkanker. Hij is niet vergiftigd en de Britten hebben hem dus niet vermoord.
Dit staat vast: op 5 mei 1821 – nu tweehonderd jaar geleden – overleed Napoleon Bonaparte op het eiland Sint Helena. De dag erna voerden artsen een autopsie uit op het lichaam van de gevallen keizer. Conclusie: Napoleon was gestorven aan maagkanker.
Twee echtgenotes, twee keizerinnen en drie grote liefdes. Maar ook 60 relaties en ontelbare escapades vormden een belangrijk onderdeel in het roemruchte leven van Napoleon Bonaparte.
Na de verdrijving van Napoleons troepen in 1813 werd Nederland opnieuw een koninkrijk, deze keer onder een Oranje: koning Willem I, de zoon van stadhouder Willem V, die in 1795 de Republiek was ontvlucht.
Lodewijk Filips I (Frans: Louis-Philippe) (Parijs, 6 oktober 1773 – Claremont House, 26 augustus 1850), bijgenaamd de Burgerkoning (le Roi Bourgeois), was de tweede en laatste soeverein die over Frankrijk regeerde met de titel koning der Fransen (roi des Français) van 1830 tot 1848.
Napoleon was van 1796 tot 5 december 1809 getrouwd met Joséphine de Beauharnais. Hij adopteerde haar twee kinderen Eugène en Hortense, en ook hun nichtje Stéphanie. Beiden hadden stiekem relaties met een ander toen ze getrouwd waren. Zelf kregen ze geen kinderen, en daarom scheidden ze.
Zeven dagen na aankomst op Sint-Helena werd Napoleons lichaam opgegraven. Dit gebeurde 's nachts en duurde in totaal negen uur. Zijn gebalsemde lichaam werd bewaard in vier kisten, bestaande uit verschillende materialen waaronder lood, tin en hout.
In 1804 kroonde Napoleon eerst zichzelf tot keizer en daarna Joséphine tot keizerin van Frankrijk.
Napoleon Bonaparte werd hier definitief verslagen door een coalitie van enerzijds Britse, Nederlandse en Hannoverse eenheden onder opperbevel van Wellington en anderzijds een Pruisisch leger onder commando van maarschalk von Blücher.
Napoleon had een Napoleoncomplex
Inmiddels weten we dat Napoleon helemaal niet zo klein was: 1,67 of 1,68 meter. Dat is niet ondermaats vergeleken met de gemiddelde negentiende-eeuwse lengte van 1,69 meter.
TAAL. Napoleon sprak oorspronkelijk geen Frans, alleen Corsicaans dialect. Hij ging als 9-jarige naar Frankrijk om de taal te leren.
Napoleon is het meest bekend om zijn militaire overwinningen. Maar hij beschouwde zichzelf ook als een wetenschapper. Met zijn leger reisde hij af in 1799 naar Egypte, om Britse handelsroutes af te snijden. Op deze reis nam hij ook wetenschappers, ingenieurs en geleerden mee.
Van Nederland maakt hij een Franse vazalstaat met zijn broer Lodewijk Napoleon als koning. De coalitielegers van Rusland, Pruisen, Oostenrijk en Zweden verslaan Napoleon uiteindelijk tijdens de Volkerenslag bij Leipzig in 1813. En ze verbannen hem naar het eiland Elba.
Jean-Christophe Napoléon (32) is een nazaat van Napoléon Bonaparte en een rechtstreekse nakomeling van Napoléon III. Hij is door zijn grootvader aangewezen als hoofd van het keizerlijke Franse huis Bonaparte.
Aan de ene kant zien de fans Napoleon als hoeder van de idealen van de Franse Revolutie. Aan de andere kant zien zijn critici hem als de man die die idealen juist om zeep hielp: een dictator die de afgeschafte slavernij weer invoerde en met zijn oorlogen miljoenen slachtoffers maakte.
Napoleon leeft rond 1800, dus ongeveer 200 jaar geleden, in Frankrijk. Het is daar een tijd van grote onrust en geweld. De Franse koning wordt zelfs onthoofd.
Napoleon werd eerst begraven in Sint-Helena. Maar in 1840 werd besloten om Napoleons lichaam over te brengen naar Parijs waar hij begraven werd in de Dôme des Invalides. De zoon van Napoleon, Napoleon II, overleed aan tuberculose in Wenen.
De laatste woorden van Napoleon waren, volgens Kate Williams. de biograaf van Joséphine: „France, armée, tête d'armée, Joséphine.” Eigenlijk een opsomming van vier van zijn grootste liefdes tijdens zijn leven, waaronder Joséphine.
Hij heeft ruim drie miljoen doden op zijn geweten, maar wordt nog altijd vereerd: Napoleon Bonaparte. Volgend jaar is het 200 jaar geleden dat hij bij Waterloo zijn laatste en beroemdste nederlaag leed.