Als uw werknemer bijna 6 weken ziek is, dan heeft hij een gesprek met de bedrijfsarts of arbodienst.
Na een periode van thuiszitten start je zieke werknemer met het hervatten in 2 uren per dag. Als dat 2 weken goed gaat, breidt je zieke werknemer uit met 2 uren per dag. Dan zit je al op halve dagen (50% hersteldmelding). Gaan die halve dagen ook 2 weken goed, breidt je wederom uit met dezelfde stap.
Een bedrijfsarts mag niet eisen dat je weer gaat werken. De bedrijfsarts adviseert je werkgever over jouw arbeidsgeschiktheid of -ongeschiktheid. Meestal volgt de werkgever dit advies. Als de bedrijfsarts denkt dat je arbeidsgeschikt bent voor jouw functie zal deze dat ook adviseren aan je werkgever.
De werkgever moet alle re-integratie inspanningen bijhouden in een re-integratiedossier. Dit vormt de basis van het re-integratieverslag dat aan het einde van het re-integratietraject moet worden opgemaakt en dat dient om te beoordelen of werkgever en werknemer wel voldoende hebben gedaan.
Een re-integratietraject duurt maximaal 2 jaar. Daarna bekijkt UWV of uw werknemer gedeeltelijk of helemaal arbeidsongeschikt is en of de werknemer een uitkering krijgt (WIA, WGA of IVA). Zolang de werknemer bij u in dienst is, moet u uw werknemer helpen om passend werk te vinden.
Als een werknemer niet of onvoldoende meewerkt aan zijn eigen re-integratie kan dat een reden zijn om de werknemer te ontslaan.
Alleen een bedrijfsarts kan hierover een oordeel geven. Dat is een arts die na zijn basisopleiding nog een specialisatieopleiding heeft gevolgd. Dat betekent dus dat ook een huisarts of een andere behandelaar niet kan bepalen of je wel of niet kan werken Een huisarts bijvoorbeeld kijkt alleen of je ziek bent.
Je werkgever mag niet vragen naar je medische situatie. Je bent dus niet verplicht om informatie over je gezondheid te delen, ook niet met een casemanager of verzuimbedrijf. Wat je werkgever wel mag vragen, is de status van lopende projecten en een inschatting van de duur van je afwezigheid.
Het is in Nederland zo geregeld dat enkel een bedrijfsarts mag en kan bepalen of je ziek bent voor je werk. De huisarts kan een advies geven maar deze zal nooit leidend zijn. Een bedrijfsarts is de enige persoon die kan bepalen of je wel of niet in staat bent om te werken.
Advies bedrijfsarts
U bekijkt samen welk werk u wel kunt doen. En of u verwacht dat u uw eigen werk uiteindelijk weer kunt doen. De bedrijfsarts geeft daarna een advies over uw mogelijkheden om weer aan het werk te gaan. Het advies krijgt u in een rapport en heet de 'probleemanalyse'.
Als een werknemer zijn re-integratieverplichtingen niet nakomt, heeft u als werkgever een aantal wettelijke mogelijkheden om de naleving af te dwingen. U kunt een deskundigenoordeel aanvragen bij het UWV om de re-integratie-inspanningen van werknemer te laten toetsen.
De Ziektewet-uitkering is 70% van uw dagloon, en is inclusief 8% vakantiegeld. Daarom is uw Ziektewet-uitkering hoger dan uw WW-uitkering, want daar wordt het vakantiegeld jaarlijks apart betaald in mei.
Ook kunt u eisen dat uw zieke werknemer naar het spreekuur van de arbodienst of bedrijfsarts komt, als dat mogelijk is. Maar u mag bijvoorbeeld niet van uw werknemer eisen dat die de hele dag thuis is. Ook mag u de arbodienst of bedrijfsarts niet dagelijks laten langskomen als dat niet nodig is.
De rechter oordeelt dat het niet aan werkgever is om te beoordelen of om vast te stellen of werknemer al dan niet ziek is, maar aan een bedrijfsarts of arbodienst. Werkgever is o.a. op grond van art.14 Arbeidsomstandighedenwet ook verplicht om een bedrijfsarts of arbodienst in te schakelen.
Als u ziek bent staat voorop dat u actief moet meewerken aan uw herstel en zo snel mogelijk weer aan het werk gaat. Dat kan betekenen dat u tijdelijk ander passend werk doet. U mag uw herstel niet in de weg staan of vertragen. De regels van uw cao en de wet gelden.
Hoe vaak mag je werkgever je bellen bij ziekte? Er zijn geen vaste regels of wetten die bepalen hoe vaak je werkgever contact met je mag opnemen. Uiteraard wil je niet dat je werkgever je constant belt om werkgerelateerde vragen te stellen, en dat mag ook niet: het zou je herstel negatief kunnen beïnvloeden.
Veelvuldig ziekteverzuim is op zich geen reden voor ontslag. Maar als de gevolgen voor uw bedrijf te ernstig zijn, kunt u de kantonrechter vragen om de arbeidsovereenkomst te ontbinden.
Langdurig ziek, salaris en loondoorbetaling
Tijdens je ziekte heb je recht op loon. In de eerste twee jaar dat je ziek bent, moet je werkgever jou minstens 70% van je salaris doorbetalen. Maar vaak is dit het eerste jaar 100% en tweede jaar 70%. Dit geldt voor werknemers met een dienstverband.
Als u zich ziek meldt, krijgt u in eerste instantie vaak te maken met de bedrijfsarts die door de werkgever ingeschakeld wordt. Maar mogelijk heeft ook uw huisarts en/of specialist een mening over uw arbeidsongeschiktheid.
Als u als zieke werknemer onvoldoende meewerkt aan de re-integratie dan kan dit verschillende sancties tot gevolg hebben. Van een loonopschorting tot ontslag door uw werkgever en van het verlagen van uw uitkering tot het weigeren van een WIA-uitkering door het UWV.
Gedurende het eerste ziektejaar hebt u recht op 100% loondoorbetaling.Het is daarbij niet van belang of u geheel of gedeeltelijk ziek bent.Na het eerste ziektejaar ontvangt u 70% van uw loon. Hierbij is wel van belang of u geheel of gedeeltelijk ziek bent.
Er gelden twee strikte voorwaarden: De werknemer is minstens 9 maanden ononderbroken arbeidsongeschikt. Er is geen re-integratietraject aan de gang voor de medewerker in kwestie.